Ανακουφιση και δικαιωση για τους αλληλεγγυους στον Νικο Ρωμανο

Η λύση, που περίμενε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, από χθες το μεσημέρι είναι γεγονός. Τέρμα στο αδιέξοδο, που είχε προκαλέσει η αδιάλλακτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης επί έναν μήνα, έδωσε η πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεων παρακολούθηση σπουδών από κρατούμενους για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, δηλαδή με το λεγόμενο «βραχιολάκι». Μετά από έντονες πιέσεις και διεργασίες, μέχρι την τελευταία στιγμή, ο κ. Αθανασίου με νομοτεχνική βελτίωση που προσέθεσε στην τροπολογία που είχε καταθέσει για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση σπουδών από κρατουμένους, έκανε ένα καθοριστικό βήμα προσέγγισης με τις προτάσεις των κομμάτων που ζητούσαν να δοθεί η δυνατότητα στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό να υπαχθεί στο καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ο κ. Αθανασίου πρότεινε και έγινε αποδεκτό από όλα τα κόμματα, να μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς αυτό εφόσον έχει με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η παραπάνω εξέλιξη έγινε αποδεκτή με συναισθήματα ανακούφισης και δικαίωσης από όσους συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης το προηγούμενο διάστημα. Στην Κομοτηνή, όπου ως γνωστόν οι αλληλέγγυοι στον Νίκο Ρωμανό είχαν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο από την προηγούμενη εβδομάδα, η επίμαχη απόφαση άνοιξε το δρόμο για την λήξη της κατάληψης και την επαναλειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών από σήμερα. Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η θετική έκβαση της υπόθεσης, οι αλληλέγγυοι της συνέλευσης του κατειλημμένου δημαρχείου ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου, πανηγυρίζοντας για μια νίκη στην οποία είχαν κι εκείνοι συμβολή, ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πανηγυρική πορεία στο κέντρο της πόλης, για να ακολουθήσει η τελευταία απολογιστική γενική συνέλευση και η παράδοση του δημαρχείου στη δημοτική αρχή.

«Ο Νίκος φώτισε με τον αγώνα του το δρόμο για μια κοινωνία της δικαιοσύνης, πέρα και μακριά από τη σημερινή σαπίλα»

Στο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα της συνέλευσης του κατειλημμένου δημαρχείου στο facebook, οι αλληλέγγυοι τόνιζαν τα εξής: «Πέρα από την όποια χαρά έχουμε όλοι αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι ο Νίκος φώτισε με τον αγώνα του το δρόμο για μια κοινωνία της δικαιοσύνης, πέρα και μακριά από τη σημερινή σαπίλα. Έδειξε, επίσης, σε όλους αυτούς που καθημερινά δουλοπρεπώς υποτάσσονται στους δυνάστες και τους καταπιεστές τους τον αυθεντικό και το δίκαιο αγώνα, θυμίζοντάς τους το ντροπιαστικό βόλεμά τους και την υποταγή τους. Εμείς σε όλους τους βασανιστές απαντάμε και θα απαντάμε με αγώνα και αλληλεγγύη. Το δίκαιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι».

Άμεση λύση της κατάληψης, με ειρηνικό τρόπο και εγγυημένη την ασφαλή απομάκρυνση των καταληψιών, είχε προκρίνει το δημοτικό συμβούλιο

Λίγες ώρες πριν από τη λύση του αδιεξόδου σε κεντρικό επίπεδο, το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής συνεδρίαζε εκτάκτως στο Πολυλειτουργικό Κέντρο, επιχειρώντας να λύσει το αδιέξοδο που προκλήθηκε τοπικά, με την κατάληψη του δημαρχείου και την αδυναμία απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του. Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εργαζόμενοι του δήμου Κομοτηνής, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των καταληψιών, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επαναλαμβάνοντας στο σώμα τους λόγους της κινητοποίησής τους.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι με σημείο αιχμής την έως τώρα διαχείριση της κατάληψης από πλευράς του δημάρχου, κ. Γιώργου Πετρίδη, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει από δω και πέρα το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόταση του δημάρχου, η οποία υιοθετήθηκε από το σώμα, προέβλεπε την άμεση λήξη της κατάληψης, με διασφάλιση ότι αυτή θα γινόταν με ειρηνικό τρόπο και με το δημοτικό συμβούλιο να εγγυάται την ασφαλή αποχώρηση των καταληψιών, καθώς επίσης το αίτημα προς τους καταληψίες να εγγυηθούν πως θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια στάση σεβασμού στις εγκαταστάσεις και τους χώρους του δημαρχείου, όπως έχουν πράξει έως σήμερα. Επίσης το δημοτικό συμβούλιο απηύθυνε έκκληση προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για κατανόηση και ψυχραιμία, απομονώνοντας, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Πετρίδη «όλους εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να προκαλέσουν φαινόμενα συλλογικής αυτοδικίας, κοινωνικού αυτοματισμού, φαινόμενα που είχαμε ζήσει ως κοινωνία το 2008». Τέλος, στην τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενσωματώθηκε ένα σχέδιο ψηφίσματος, μετά από πρόταση της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», με το οποίο εκφραζόταν η βαθιά ανησυχία των μελών του οργάνου για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και η παρότρυνση προς την πολιτεία να αποδείξει τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, διασφαλίζοντάς του το δικαίωμά του στη μόρφωση, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που τιμωρεί αλλά δεν εκδικείται». Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των παρατάξεων του «Σπάρτακου» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Γιώργος Πετρίδης
«Απολύτως κατανοητή η οργή της νεολαίας, δεν πρέπει όμως να την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε»

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος, έκανε λόγο για μία πολύ «χρήσιμη και δημοκρατική συζήτηση» η οποία έλαβε χώρα, και κατέληξε σε μία κοινή συνισταμένη. Απευθυνόμενος προς κάθε εκπρόσωπο της νέας γενιάς ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως ο ίδιος αλλά και το σύνολο της κοινωνίας «αντιλαμβανόμαστε την οργή της νέας γενιάς σήμερα, είναι απολύτως κατανοητά, ο θυμός, η οργή και το μπέρδεμα που έχουν μέσα τους τα παιδιά σε σχέση με την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην πατρίδα μας» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν θα πρέπει την αντίδραση αυτή, να την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, στην προκειμένη περίπτωση οι πολίτες της Κομοτηνής, που ταλαιπωρούνται για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα που χρήζουν διαπραγμάτευσης με τον δήμο και τις υπηρεσίες του».

Φελίνα Καζάκου – Βρούζου
«Η κοινωνία έως τώρα ήταν δίπλα στον αγώνα των παιδιών, εφόσον όμως εξακολουθήσει αυτό να πραγματοποιείται εις βάρος των πολιτών πιστεύω ότι θα είναι αρνητική η οποιαδήποτε εξέλιξή του»

Η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, στις δηλώσεις της επανέλαβε το αίτημα που κατέθεσε η ίδια και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την άμεση λύση της κατάληψης και την ειρηνική απομάκρυνση των καταληψιών από τον χώρο, τονίζοντας πως μία περαιτέρω συνέχισή της θα δημιουργήσει όξυνση και αρνητικές εξελίξεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλοι συμπάσχουμε στην αγωνία της οικογένειας και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για έξι μέρες τόσο το δημοτικό συμβούλιο, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά κυρίως οι πολίτες, δώσαμε τη δυνατότητα σε αυτά τα νέα παιδιά να εκφραστούν στο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Αυτό νομίζω ότι δείχνει και τη δημοκρατικότητά μας και τις αρχές μας και τις αξίες μας. Εκείνο όμως που θα πρέπει να σεβαστούμε και να γίνει κατανοητό είναι το γεγονός ότι η ανοχή των πολιτών πλέον άρχισε να εξαντλείται».

«Αντιλαμβανόσαστε ότι είναι δικαίωμα των πολιτών» συνέχισε η ίδια « να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, αυτό τόνισα απόψε και αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλοι όσοι εκπροσωπούμε αυτή τη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο τους πολίτες αυτής της πόλης. Απευθύνθηκα συνεπώς και προσωπικά στους νέους αυτούς ανθρώπους, ζητώντας από τους ίδιους να αντιληφθούν ότι αυτή τη στιγμή δίνουν ένα σπουδαίο αγώνα, στον οποίο η κοινωνία έως τώρα ήταν δίπλα τους, εφόσον όμως εξακολουθήσει αυτό να πραγματοποιείται εις βάρος των πολιτών πιστεύουμε ότι θα είναι αρνητική η οποιαδήποτε εξέλιξή του. Ζήτησα λοιπόν να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο του Δημαρχείου και νομίζω ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν μόνοι τους. Πιστεύω ότι θα αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και οι όποιες διαδικασίες θα λήξουν άμεσα και ειρηνικά. Από εκεί και πέρα όσο αυτή η υπόθεση παίρνει σε χρόνο και διάρκεια υπάρχει μία περαιτέρω όξυνση της κατάστασης».

Ελένη Λαφτσή
«Με μπροστάρη τον δήμο να λυθεί ειρηνικά η κατάληψη και τα παιδιά να επιλέξουν κάποιες άλλες μορφές κινητοποίησης που θα είναι σε θέση να τις αγκαλιάσει και η τοπική κοινωνία»

Η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ- τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή στις δηλώσεις της υπογράμμισε πως τα αίτια που ώθησαν τους καταληψίες του Δημαρχείου Κομοτηνής «σε αυτή την έντονη και ακραία ίσως μορφή κινητοποίησης δεν είναι άλλα παρά μόνο το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος, ο Νίκος Ρωμανός είναι σε μία πολυήμερη απεργία πείνας γιατί αγωνίζεται για ένα αυτονόητο δικαίωμα, το δικαίωμα στη μόρφωση, που πεισματικά του αρνείται η κυβέρνηση Σαμαρά». Όπως επανέλαβε η ίδια «αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μόνο υπόθεση του Νίκου Ρωμανού και της οικογένειάς του αλλά υπόθεση όλης της κοινωνίας, γιατί τα συνταγματικά δικαιώματα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και εφαρμόσιμα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας ακόμα περισσότερο στους αδύναμους κρίκους αυτής, όπως οι φυλακισμένοι και οι ασθενείς». «Δεν καταλαβαίνουμε τι φοβάται η κυβέρνηση Σαμαρά, τον έχει σιδεροδέσμιο στα χέρια της, μήπως επιθυμεί τη φυσική του εξόντωση;» διερωτήθηκε η ίδια και συνέχισε λέγοντας πως σκοπός του σωφρονιστικού συστήματος «όπως εκφράζεται σε όλους τους τόνους, είναι η κοινωνική επανένταξη».

«Εμείς» συνέχισε η κ. Λαφτσή «για να εκτονώσουμε λίγο αυτή την κατάσταση, γιατί πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η αγωνία της νέα γενιάς, που υφίσταται τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια από τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, που τους σπρώχνει στη μετανάστευση και την ανεργία, θεωρούμε ότι από αυτούς που οδηγήθηκαν στην πράξη αυτή και είμαστε υποχρεωμένοι ως δημοτικό συμβούλιο να τους ακούσουμε, να τους κατανοήσουμε και να δηλώσουμε ως πολιτικό όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, τη συμπαράστασή μας στον Νίκο Ρωμανό, παίρνοντας θέση και ασκώντας πίεση στη κεντρική εξουσία, ώστε να δοθεί μία λύση και να απεγκλωβιστούμε από αυτό το αδιέξοδο που μας έχουν βάλει, οι πεισματικές αρνήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά».

Σε ό,τι αφορά την κατάληψη, τέλος η κ. Λαφτσή επανέλαβε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ειρηνική λύση της κατάληψης, κάνοντας ειδική μνεία στην «ωριμότητα» που όπως είπε μέχρι τώρα έχουν δείξει οι καταληψίες, στην όλη διαχείρισή της, καλώντας τους «το επόμενο διάστημα να επιδείξουν την απαραίτητη ωριμότητα μαζί με την πίεση που θα ασκήσουμε ως δημοτικό συμβούλιο και να λύσουν ειρηνικά την κατάληψη. Θεωρώ επίσης αναγκαίο, να μπει μπροστάρης ο δήμος ώστε να εξελίξουν τις μορφές κινητοποίησης και να επιλέξουν κάποιες άλλες ίσως πιο δυναμικές μορφές που θα είναι σε θέση να τις αγκαλιάσει και η τοπική κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.