Συνεχεια στην καταληψη του Δημαρχειου Κομοτηνης αποφασιστηκε την Κυριακη

Την παραμονή τους εντός του Δημαρχείου και τη συνέχεια της κατάληψης πέραν της 6ης Δεκέμβρη, που είχαν θέσει ως πρωταρχικό στόχο, αποφάσισε η γενική συνέλευση αντίστασης και αλληλεγγύης του κατειλημμένου δημαρχείου Κομοτηνής το απόγευμα της Κυριακής.

Για το ζήτημα όλο το Σαββατοκύριακο υπήρχε σειρά ανακοινώσεων από τις δημοτικές παρατάξεις της Κομοτηνής που, μετά από έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι επικεφαλής πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξεδόθη και σχετική κοινή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η Πόλη»

Αφορμή για την έκτακτη σύγκλιση στάθηκε ανακοίνωση της κ. Φελίνας Καζάκου, η οποία εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της σχετικά με την κατάληψη του Δημαρχείου, καλούσε το Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Εμείς… η Πόλη» ανέφερε τα εξής:

«Σε συνέχεια όλων εκείνων των γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στο Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα την κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου από ομάδα νέων που διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται σχετικά με την υπόθεση του Ν. Ρωμανού. Η Δημοτική Παράταξη «Εμείς… η Πόλη» και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καζάκου διατυπώνουν και δηλώνουν τα παρακάτω:

• Κατανοούμε πλήρως τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση Ρωμανού καθώς επίσης και την αγωνία της οικογενείας του

• Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του, αλλά και στο δημοκρατικό δικαίωμα όλων εκείνων των νέων που επιθυμούν να διαδηλώνουν ειρηνικά

Καταδικάζουμε όμως και είμαστε αντίθετοι σε όλες εκείνες τις ενέργειες που αφορούν

• την παράνομη παραμονή σε δημόσιο χώρο και υπηρεσίες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Δημαρχείο Κομοτηνής

• την διατάραξη και διακοπή των δημοσίων υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας

• καθώς επίσης ανησυχούμε για την έκθεση σε κίνδυνο των Δημοτικών Υπάλληλων που παραμένουν στο χώρο, της δημόσιας περιουσίας, των εγγράφων και των αρχείων των αντίστοιχων υπηρεσιών

Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η στάση της Δημοτικής Αρχής και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης, ο οποίος παρακολουθεί αμέτοχος την κατάσταση.

Καλούμε λοιπόν τον Δήμαρχο Κομοτηνής να πάρει θέση στο θέμα, να καλέσει σε έκτατη σύσκεψη τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία και η εικόνα του Δημαρχείου της πόλης μας.»

Η κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τελικά το μεσημέρι του Σαββάτου όπου ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή την κατάληψη του δημαρχείου από νεαρά άτομα που συμπαραστέκονται στο Νίκο Ρωμανό, κατέληξαν στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κατάληψη του δημοτικού μεγάρου, εκδηλώθηκε και συνεχίζεται, χωρίς μέχρι σήμερα να θέτει σε κίνδυνο ούτε τους εργαζόμενους ούτε και τις εγκαταστάσεις του Δήμου κι αυτό τιμά τον αγώνα των νεαρών καταληψιών.

Ο χώρος του Δημαρχείου βέβαια, έχει ως αποστολή την εξυπηρέτηση των πολιτών της Κομοτηνής και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτάσσοντας την λογική, αλλά και την κοινωνική ηρεμία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εργαζόμαστε με ψυχραιμία για την επιστροφή του δημοτικού χώρου στους χρήστες του, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες της Κομοτηνής.»

Ακολούθως όμως με σειρά ανακοινώσεών τους στον τύπο οι δημοτικές παρατάξεις της «Πολη-τικής Ανατροπής», της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Σπάρτακου» διαφοροποίησαν τη κοινή στάση τους εκφράζοντας η κάθε μία τις ενστάσεις της και εξειδικεύοντας τις θέσεις τους.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των τριών δημοτικών παρατάξεων:

Η ανακοίνωση της «Πολη-τικής Ανατροπής»

«Ένας νέος άνθρωπος, ο Νίκος Ρωμανός, βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας, αγωνιζόμενος για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα , το δικαίωμα στη μόρφωση, με ένα κράτος να τον παρακολουθεί αδιάφορα να οδεύει προς το θάνατο.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι προσωπική υπόθεση του Ρωμανού, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί να επιτρέπει να καταπατώνται τα τελευταία χρόνια μια σειρά δικαιωμάτων. Ανακύπτουν επίσης ζητήματα που αφορούν συνολικά τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας, που παραβιάζουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των φυλακισμένων. Μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να εκδικείται και να επιδιώκει τη φυσική εξόντωση των καταδικασθέντων, αλλά να επιδιώκει την κοινωνική επανένταξη.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης από κοντά, την υπεύθυνη στάση των νέων αυτών ανθρώπων που κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται και είμαστε διατεθειμένοι να προστατέψουμε τόσο τις υπηρεσίες του Δήμου όσο και τα νέα αυτά παιδιά , που είναι και οι πλέον ευαίσθητοι δέκτες όλων όσων συμβαίνουν στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κατανοούμε το κύμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης που έχει ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα, κυρίως από νέους ανθρώπους, που στην πόλη μας πήρε τη μορφή κατάληψης του δημαρχιακού μεγάρου.

Με αυτό το πνεύμα προσήλθαμε στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκάλεσε ο Δήμαρχος το Σάββατο 6-12-2014 και ζητήσαμε το εν λόγω πλαίσιο να αποτελέσει κοινή απόφαση όλων των παρατάξεων, κάτι που δεν έγινε δεκτό, παρά μόνο όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι αυτού, δηλαδή την παρακολούθηση της περαιτέρω εξέλιξης.

Εμάς, χωρίς να θέλουμε να ακυρώσουμε τους έως τώρα χειρισμούς της δημοτικής αρχής, ως δημοτική παράταξη αυτό δεν μας αρκεί. Γι αυτό και το θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας.»

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Η κατάληψη γίνεται για συγκεκριμένο λόγο. Συγκεκριμένα για την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον Ρωμανό, κρατούμενο στις φυλακές, προκειμένου να μετέχει σε εξετάσεις της σχολής του.

Ο δήμαρχος κι η διοίκηση του Δήμου , αλλά κι οι άλλες παρατάξεις του Δήμου, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, που αποφάσισαν να βγάλουν, δεν θέλουν να θίξουν το θέμα, της μη χορήγησης από την κυβέρνηση, εκπαιδευτικής άδειας στον Ρωμανό, που είναι και η αφορμή της κατάληψης του Δημαρχείου Κομοτηνής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Κομοτηνής καταγγέλλει την αυταρχική στάση της κυβέρνησης και απαιτεί από την κυβέρνηση να σεβαστεί το αναφαίρετο δικαίωμα του Ρωμανού για σπουδές, χορηγώντας εκπαιδευτικές άδειες. Ειδικά για ένα νέο άνθρωπο έγκλειστο σε φυλακές, η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την κοινωνική του επανένταξη.»

Η ανακοίνωση του Σπάρτακου

«Αναφορικά με την κατάληψη του δημαρχείου Κομοτηνής, που έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στον αναρχικό απεργό πείνας Ν. Ρωμανό, θέλουμε ως Παράταξη Πολιτών «Σπάρτακος» να διευκρινίσουμε τη θέση μας.

Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του δημάρχου εχθές (6/12/14) ως κοινή στάση (σχεδόν) όλων των δημοτικών παρατάξεων εκφράζει μεν την ουσία όσων συμφωνήθηκαν για τη διαχείριση της κατάστασης αλλά περιείχε και μία διατύπωση περίπου επιδοκιμασίας των καταληψιών που μας βρίσκει αντίθετους. Ο σεβασμός του χώρου από τους νεαρούς είναι βεβαίως καλοδεχούμενος αλλά δεν αναιρεί τον παράνομο χαρακτήρα της κατάληψης. Και εν πάση περιπτώσει, η συναίνεση και οι έπαινοι της εξουσίας, ακόμη κι αν δεν δείχνουν υποκρισία ή υστεροβουλία, τελικά ευνουχίζουν το πνεύμα της άλλης πλευράς.

Ευελπιστούμε φυσικά πως όλα θα λήξουν συντόμως χωρίς ζημιές και παρατράγουδα, αλλά ακόμη και τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε τίποτε; Αν νομιμοποιήσουμε μια τέτοια ενέργεια, ποιος θα μπορεί να αποτρέψει κάθε επίδοξο καταληψία της δημαρχίας στο μέλλον, που θα σέβεται – έστω! – την δημόσια περιουσία; Θα τίθεται κάποιο κριτήριο, σχετικό με την εκάστοτε αφορμή ή με την ιδεολογία των δραστών; Και ποιος θα το αποφασίζει αυτό;

Μεταξύ καθεστωτικού λαϊκισμού και κρατικής τρομοκρατίας πρέπει να βρούμε επιτέλους έναν δρόμο δίκαιης μεσότητας και δημοκρατικής ευρυθμίας.»

Με το πέρας της κοινής σύσκεψης των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των καταληψιών, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου, αρκετών μελών του δημοτικού συμβουλίου, της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ- τική Ανατροπή» κ. Ελένης Λαφτσή, αλλά και εργαζομένων του Δήμου Κομοτηνής.

Στη συνέλευση της Κυριακής, ζητήθηκε αρχικά από τους δημοτικούς υπαλλήλους που βρίσκονταν έως και εκείνη την ώρα εντός του κτιρίου να αποχωρήσουν τουλάχιστον για τη διεξαγωγή της συνέλευσης, αποχώρηση που συνέβη, και το ίδιο ζητήθηκε και από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη και μερίδα δημοτικών συμβούλων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του. Ο κ. Πετρίδης ζήτησε από τους παρευρισκομένους δημοτικούς συμβούλους να αποχωρήσουν, γνωστοποιώντας ωστόσο πως ο ίδιος θα παραμείνει στο γραφείο του, όπως και έγινε, μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Νότη Χαραλαμπίδη.

Το ζήτημα της παραμονής του δημάρχου στον χώρο του δημαρχείου τέθηκε ξανά προς συζήτηση, με αποτέλεσμα μία δεύτερη αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων να επισκεφτεί ξανά το γραφείο του ζητώντας την αποχώρησή του και την παράδοση των κλειδιών του δημαρχείου, επισημαίνοντας στον ίδιο πως η παρουσία του στον χώρο αντιτίθεται στην όλη ιδέα της κατάληψης, παρέχοντας μάλιστα διαβεβαιώσεις για την διαφύλαξη του χώρου και των υποδομών του Δημαρχείου ως έχει.

Ο κ. Πετρίδης αρνήθηκε και πάλι να αποχωρήσει, επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατό μόνο με τη χρήση βίας, με τους καταληψίες έπειτα από διαβούλευση να αποσύρουν το αίτημά τους, τονίζοντας πως στόχος τους είναι η αλληλεγγύη στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού.

Να σημειωθεί πως έξω από το Δημαρχείο, βρισκόταν η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου -Βρούζου, συνοδευόμενη από συνεργάτες της, η οποία αιτήθηκε να συναντηθεί με τον δήμαρχο, ωστόσο της απαγορεύτηκε η είσοδος.

Η συνέλευση συνεχίστηκε επικεντρωμένη σε παράλληλες δράσεις που όπως αποφασίστηκε θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με στόχο να γίνουν σαφείς οι λόγοι της κατάληψης αλλά και να απευθύνουν ένα ευρύ κάλεσμα συμμετοχής στην τοπική κοινωνία.
 

Η ανακοίνωση της συνέλευσης για τη συνέχεια της κατάληψης

«Να ακυρωθεί στην πράξη, με την ευρύτατη συμμετοχή όλων, τυχόν σχεδιασμός επανάληψης του σκηνικού ντροπής που στήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής το Δεκέμβρη του 2008»

Λίγο αργότερα η Συνέλευση έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται η απόφαση για τη συνέχεια της κατάληψης, η οποία, όπως επισημαίνουν, γίνεται «στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του Νίκου Ρωμανού για τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται, των διαπομπευμένων οροθετικών γυναικών, των πρώην απεργών πείνας Σύρων προσφύγων (δύο εξ αυτών κατέληξαν τις προηγούμενες ημέρες), των 50+ πολιτικών κρατουμένων, των ξυλοκοπημένων από ΜΑΤ ΑΜεΑ και όλων των πολιτών που αντιτίθενται στον ολοκληρωτισμό και τη βιαιότητα του σημερινού κράτους καταστολής. Καταστολή η οποία απευθύνεται σε όλους μας, στην εποχή που ο μέσος πολίτης στοχοποιείται ως ένοχος από ένα κράτος- δήμιο, που καταπατά πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως το 2008 δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έτσι και το 2014, τον ίδιο μάλιστα μήνα, σχεδιάζεται η δολοφονία του Νίκου Ρωμανού με τη συναίνεση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού».

«Η συνέλευσή μας έχει πλήρη επίγνωση των τάσεων της τοπικής κοινωνίας»

Ειδική μνεία όμως γίνοται στην ανακοίνωση αυτή και στα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στην Παλιά Νομική τον Δεκέμβρη του 2008 στην πόλη μας, τονίζοντας πως «η συνέλευσή μας έχει πλήρη επίγνωση των τάσεων της τοπικής κοινωνίας. Τις τελευταίες ώρες μεθοδεύεται επανάληψη του σκηνικού ντροπής που στήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής το Δεκέμβρη του 2008 από τους αυτοαποκαλούμενους «αγανακτισμένους» και «ευσυνείδητους» πολίτες ενάντια στους φοιτητές και τους νέους της πόλης. Επιδιώκουμε ο σχεδιασμός αυτός να ακυρωθεί στην πράξη με την ευρύτατη συμμετοχή όλων και της στήριξής σας στο δίκαιο αγώνα του φίλου, συμμαθητή και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκου Ρωμανού (και των ομολόγων του) για τις εκπαιδευτικές άδειες, «ανάσες ελευθερίας», όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει».

« “Δεν υποχωρούμε”- “Αγώνας ως τη νίκη ή αγώνας ως το θάνατο”»

«Δεν υποχωρούμε. “Αγώνας ως τη νίκη ή αγώνας ως το θάνατο”, Ν. Ρωμανός» είναι η φράση με την οποία καταλήγει η ανακοίνωση απευθύνοντας στη συνέχεια ευρύ κάλεσμα σε όλους του αλληλέγγυους της κατάληψης του Δημαρχείου να δώσουν το «παρών» στην κατάληψη αλλά και στην επόμενη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

«Σύγκρουση» Δημάρχου – Καταληψιών μέσω ανακοινώσεων

Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης το «συναινετικό» κλίμα που υπήρχε μεταξύ του δημάρχου Κομοτηνής κ.Γιώργου Πετρίδη και των καταληψιών δυναμιτίστηκε μετά από την ανάρτηση του πρώτου στο προσωπικό του προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ο ίδιος γνωστοποιούσε το αίτημα των καταληψιών για την αποχώρησή του, κάνοντας λόγο για ανατροπή των αρχικών δεδομένων. Συγκεκριμένα η ανάρτηση του δημάρχου έχει ως εξής: «Πριν από μια ώρα, η Συνέλευση της Κατάληψης του Δημαρχείου Κομοτηνής, αποφάσισε μεταξύ άλλων, να εγκαταλείψω το χώρο, παραδίνοντας και τα κλειδιά. Αρνούμαι φυσικά και τα δύο. Ο χώρος του Δημαρχείου δεν ανήκει ούτε σε μένα ούτε σ’ αυτούς! Ανήκει στους πολίτες της Κομοτηνής και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω χωρίς να αντισταθώ! Άλλωστε αυτή ήταν και η θέση και στάση μου από την πρώτη στιγμή της κατάληψης. Ξεκαθάρισα ότι μόνο με τη χρήση βίας θα εφαρμοστεί η απόφαση της πλειοψηφίας της Συνέλευσης. Μέχρι στιγμής δείχνουν να το σέβονται…

Προφανώς βέβαια, έχουν ανατραπεί πλέον αρκετά από τα αρχικά δεδομένα και από αύριο θα πρέπει ΟΛΟΙ να επανεξετάσουμε τις εξελίξεις…».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των καταληψιών οι οποίοι «απάντησαν» με δική τους ανάρτηση στο ειδικό προφίλ που έχει δημιουργηθεί στο fb κάνοντας λόγο για «λασπολογία και πολιτικά παιχνίδια» από πλευράς του δημάρχου. Αναλυτικά η ανάρτηση έχει ως εξής: «Στη λασπολογία και τα πολιτικά παιχνίδια του Δημάρχου απαντάμε με την ΑΛΗΘΕΙΑ. Για τις δράσεις και τις αποφάσεις της συνέλευσης ισχύει το Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε προ ολίγου. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας στο ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ του Νίκου Ρωμανού. Όποιος αμφιβάλλει για το χαρακτήρα και τις δράσεις της κατάληψης είναι ευπρόσδεκτος να διαπιστώσει την αλήθεια εκ του σύνεγγυς.

Ανοιχτό κάλεσμα στη συνέλευση της κατάληψης σήμερα 8/12 στις 7 το απόγευμα».

Οι εργαζόμενοι στο πλευρό του Δημάρχου

Το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Κομοτηνής, στην οποία δήλωσαν τη στήριξή τους στον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη για τον τρόπο με τον οποίο όπως επισημαίνουν διαχειρίστηκε την κατάληψη του Δημαρχείου και τη μέχρι τώρα στάση του, υπογραμμίζοντας πως « από πλευράς μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση της κατάληψης με τον καλύτερο και ομαλότερο δυνατό τρόπο» και καταλήγοντας πως «το Δημαρχείο για εμάς δεν αποτελεί μόνο το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και το χώρο όπου μπορεί και πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση ο κάθε πολίτης» .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.