«Στηριζουμε το νοσοκομειο καθε μερα διαχρονικα»

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το Νοσοκομείο Κομοτηνής τα τελευταία τρία χρόνια συνεχίζει να λειτουργεί χάρις στις καθημερινές προσπάθειες όλων των εργαζομένων σε αυτό. Από το 2012 άρχισε να διαφαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια το μεγάλο πρόβλημα του Νοσοκομείου θα είναι η έλλειψη προσωπικού όλων των κατηγοριών. Σήμερα το πρόβλημα αυτό έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό που καθιστά δυσκολότερη μέχρι αδύνατη την ομαλή λειτουργία όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου. Για να παραμείνουν σε λειτουργία όλα τα τμήματα υπάρχουν εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια, όπως κι εργαζόμενοι που έχουν να παίρνουν 20 με 30 ρεπό. Προκειμένου να λειτουργούν όλα τα τμήματα, το Νοσοκομείο παρανομεί, παραβιάζοντας νόμιμα εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου από πολύ νωρίς αντιληφθήκαν τον κίνδυνο και προσπάθησαν με διάφορες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις (πορείες, συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία κ.λ.) να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και τους φορείς.
 
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έδωσε καμία σημασία ενώ ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας μας σχολίασε πικρόχολα κι ειρωνικά. Κάποιοι συντοπίτες μας συμπεριφέρονται αδιάφορα σαν να μην τους αφορά το θέμα του Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στο αιφνίδιο έμφραγμα και στο τροχαίο όλοι μας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής θα αναζητήσουμε βοήθεια, εάν βέβαια οι εργαζόμενοι σε αυτό καταφέρουν να το κρατήσουν σε λειτουργία.
 
Κάποιοι άλλοι πάλι με τις ενέργειες και τη συμπεριφορά τους απαξιώνουν καθημερινά και συστηματικά το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής υπάρχουν τμήματα που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κι υπάρχουν γιατροί που είναι επιστημονικά ενήμεροι και ικανοί να προσφέρουν υπηρεσίες εφάμιλλες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ή άλλων μεγάλων Νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής υπάρχουν τμήματα και γιατροί που συμμετέχουν με ουσιαστικές επιστημονικές εργασίες κι αναφορές σε πανελλήνια και διεθνή ιατρικά συνέδρια.
 
Όμως αρκετοί σε αυτή την πόλη απαξίωναν και περιφρονούσαν συστηματικά το Νοσοκομείο τα χρόνια που πέρασαν. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές φορές εκδηλώσεις από ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους που αφορούσαν ιατρικά θέματα, με προσκεκλημένους ειδικούς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι προσκεκλημένοι ειδικοί δεν είχαν να επιδείξουν κάτι παραπάνω από τους γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Με φωτεινή εξαίρεση το Σύλλογο Αιμοδοτών, τον Σύλλογο Καρδιοπαθών και τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου που συνεργάσθηκαν και στήριξαν διαχρονικά το Νοσοκομείο, οι υπόλοιποι σύλλογοι δεν έκαναν ούτε τον κόπο να ενημερώσουν τυπικά τα τμήματα της αντίστοιχης ειδικότητας του Νοσοκομείου μας. Τους τελευταίου δύο μήνες π.χ. έγιναν δύο εκδηλώσεις που αφορούσαν τον καρκίνο του μαστού και στις δύο περιπτώσεις οι οργανωτές περιφρόνησαν επιδεικτικά την Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας.
 
Πολύ σωστά η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού. Η πρόληψη περιλαμβάνει αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και μαστογραφία. Όμως η ιατρική είναι μια επιστήμη που καθημερινά εξελίσσεται και με τη βοήθεια της τεχνολογίας πολλά πράγματα αλλάζουν, ο γιατρός οφείλει να τα παρακολουθεί και να ενημερώνεται.
 
Οι τελευταίες οδηγίες λένε ότι σε γυναίκες που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών και όχι νωρίτερα, όπως ίσχυες μέχρι πρόσφατα. Αυτή η οδηγία θα έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη ταλαιπωρία για τις γυναίκες αφού θα υποβάλλονται σε λιγότερες εξετάσεις και μαστογραφίες. Από την άλλη μεριά λιγότερες μαστογραφίες σημαίνει λιγότερα έσοδα άρα λιγότερα κέρδη για κάποιους. Όμως η ιατρική είναι μία, δεν είναι άλλη για τον δημόσιο και άλλη για τον ιδιωτικό τομέα.
 
Πολύ καλές τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πολύ καλές κι οι δημόσιες σχέσεις, αποδεκτή ακόμη και η έμμεση προώθηση και η σχετική διαφήμιση προσώπων και συγκεκριμένων ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών. Όμως το Νοσοκομείο ήταν σκόπιμα απρόσκλητο από όλα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή σε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις παρευρίσκονται και συμμετέχουν άνθρωποι με τη θεσμική τους ιδιότητα όπως π.χ πρόεδροι νομικών προσώπων, αντιδήμαρχοι κ.λ.
 
Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι συμπολίτες μας θα ενθυμούνται τις απαράδεκτες δηλώσεις – χαρακτηρισμούς κατά του Νοσοκομείου Κομοτηνής που έκανε πριν από λίγα χρόνια μέσα από το δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής ο δικηγόρος κ. Διαλυνάς. Κανείς τότε δεν αντέδρασε, ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε ο Νομάρχης, ούτε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος, απολύτως κανείς. Όλοι παρίσταναν τους αδιάφορους όταν αυτός ο κύριος χαρακτήριζε τη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής σαν ρώσικη ρουλέτα.
 
Όταν σε μια πόλη σαν την Κομοτηνή σε μια μικρή περιοχή όπως τη Ροδόπη συμβαίνουν όλα αυτά τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, τότε πώς να καταφέρουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να το κρατήσουν σε πλήρη λειτουργία. Κάποιοι βέβαια θα το καταφύγουν στην εύκολη ελληνική λύση να ρίξουν την ευθύνη στους βουλευτές και στον υπουργό ή θα πουν ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης να επανδρώσει και να κρατήσει σε λειτουργία το Νοσοκομείο. Πολύ καλή ερμηνεία, όμως καθημερινά βλέπουμε ολοκάθαρα που μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρόνων από το 1974 και μετά.
 
Σαν κοινωνία θα είμαστε τουλάχιστον αφελείς αν περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια να πέσει το μάννα εξ ουρανού. Στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας τίποτε δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση και αγώνες με συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας για να καταφέρουμε να βγάλουμε το Νοσοκομείο μας από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Νοσοκομείο δεν αφορά μόνο τους οικονομικά αδύνατους, είναι υπόθεση όλων μας και χρειάζεται συνεχή καθημερινή στήριξη, όχι μόνο όταν φανερά κινδυνεύει.
 
Κομοτηνή 2-12-2015
 
*Ο Νίκος Ρουκουνάκης είναι Συντονιστής Διευθυντής Μ/Γ κλινικής Νοσοκομείου Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.