«Υποστηριξε, Αναφερε, Υπερασπισου»

Δράσεις από το Europe Direct Κομοτηνής με αφορμή την Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ροδόπης δια του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια ανάδειξης των διαστάσεων του ζητήματος του σχολικού εκφοβισμού (bullying) προγραμματίζουν ενημερωτικές δράσεις τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (11:00 – 12:30) και στο 11ο Δημοτικό Κομοτηνής (12:30-14:00) και την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 στο Γυμνάσιο Ξυλαγανής (11:00-12:30)
 
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές μέσα από τα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού «STOP στην ενδοσχολική βία» για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αποτελεί προϊόν του ευρωπαϊκού προγράμματος Daphne και «ΚΑΤΑ-νοώντας το σχολικό εκφοβισμό» για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Αναλυτικότερα, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθούν πάνω στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας (bullying), πώς να το αναγνωρίζουν και πώς να το αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που οι ίδιοι υπάρξουν θύματα ή παρατηρητές. Στη συνέχεια, θα λάβουν χώρα βιωματικές δραστηριότητες: αρχικά το παιχνίδι «Σκηνές Εκφοβισμού» κατά το οποίο τα παιδιά θα συζητήσουν για τον εκφοβισμό και θα πάρουν θέση για να παρουσιάσουν το πώς θα αντιδρούσαν σε διαφορετικ σενάρια εκφοβισμού, και η καλλιτεχνική δραστηριότητα «Ζωγράφισε την Ψυχή σου», με στόχο την αναπαράσταση του ψυχισμού των παιδιών – θυμάτων ενδοσχολικής βίας. Τέλος θα υπάρξει συζήτηση με τους μικρούς μαθητές ώστε να γίνουν ξεκάθαρα όσα αποκόμισαν από τις βιωματικές δραστηριότητες.
 
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές εκτός από την απαραίτητη ενημέρωση για τα σημάδια και τα αποτελέσματα της ενδοσχολικής βίας, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με νέους πρώην θύματα σχολικού εκφοβισμού ως αποτελεσματικότερα κανάλια επικοινωνίας και μετάδοσης του μηνύματος «δεν είσαι μόνος». Αμέσως μετά τη συζήτηση, οι μαθητές των γυμνασίων θα κληθούν να παίξουν το παιχνίδι «Σκηνή Εγκλήματος», με στόχο να καταγραφούν τα συναισθήματά του θύματος και των παρατηρητών σκηνών ενδοσχολικής βίας. Μια ακόμη δραστηριότητα που θα λάβει χώρα είναι ο «Τροχός του bullying» η οποία στοχεύει στη συμμετοχική ενημέρωση, τη συζήτηση και την απάντηση των ερωτήσεων των μαθητών. Όλες οι επισκέψεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι εμπλουτισμένες με οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα λειτουργεί ως ερέθισμα για την περαιτέρω συζήτηση με τους μαθητές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.