Η αντισταση της μνημης εναντια στη ληθη της Γενοκτονιας

Το θεατρικό έργο του Νίκου Λυγερού «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή» παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή - Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία

Το θεατρικό έργο του Νίκου Λυγερού «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή», ένα έργο για την αντίσταση της μνήμης στην καταπίεση της λήθης, παρουσίασαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τους μαθητές του Τμήματος Εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου στο Ν. Ροδόπης, το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.
 
Πρόκειται για ένα έργο, δομημένο όπως μια μουσική σύνθεση, που πραγματεύεται το θέμα της αντίστασης της μνήμης ενάντια στην καταπίεση της λήθης, με τους ανθρώπους να μην αρκούνται στο να θυμούνται και να αποφασίζουν να μην ξεχάσουν. Μέσω αυτής της παράξενης επιλογής, οι θεατές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της συλλογικής συνείδησης η οποία διαπερνά το τείχος των λέξεων για ν’ αγγίξει τη σιωπή.
 
«Την ημέρα αυτή με συναίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε να διατρανώνουμε την αντίστασή μας σε όλους εκείνους που επιχειρούν να δολοφονήσουν τη μνήμη μας, γιατί η λήθη είναι απάνθρωπη και μόνο αν δεν συναινέσουμε στο θάνατο της μνήμης θα μπορέσουμε να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος χωρίς άλλες γενοκτονίες» σημείωσε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του ΣΠΟΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Η κ. Μαυρίδου διηγήθηκε στο κοινό την ιστορία του ιστορικού μπαούλου που βρισκόταν στο κέντρο της σκηνής και «πρωταγωνιστούσε» στην παράσταση, το οποίο διέσωσε μια πόντια γυναίκα, την Πελαγία, που ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, η οποία άρεσε σε ένα Τούρκο και προσπάθησε με τη βία να πάρει κοντά του, όμως αυτή όταν διαπίστωσε ότι κάποιοι από τους υπηρέτες ήταν χριστιανοί συνεργάστηκε μαζί τους και δραπέτευσε, αφού κρύφτηκε μέσα σε αυτό.
 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων ευχαρίστησε τους διοργανωτές γιατί κρατούν ζωντανή τη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού, με όλους, Πόντιους και μη, να γίνονται ένα έθνος και μια φυλή, κρατώντας τον Ελληνισμό και την πίστη τους ως ό,τι ακριβότερο έχουν, οριοθετώντας και δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο.
 
Εκπροσωπώντας το Δήμο Κομοτηνής η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, υπενθυμίζοντας πως 353 χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας ζητούν δικαίωση και χρέος των απογόνων τους είναι να μάθουν να μην ξεχνούν.

Ο σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κοσμάς Παπαχρήστος τόνισε ότι με αυτές τις εκδηλώσεις τιμώνται όχι μόνο όσοι δεν έχουν δικαιωθεί από την γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων, αλλά και πολλών άλλων λαών, τονίζοντας πως είναι χρέος να διδαχτούν όλες οι νέες γενιές, γιατί μόνο κατανοώντας και υποχρεώνοντας τους θύτες να αναγνωρίσουν το έγκλημά τους θα χτιστούν πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις.
 
Τέλος ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσιάν σημείωσε πως όταν βρίσκεται ανάμεσα στους Πόντιους, αισθάνεται λες και είναι ανάμεσα στα αδέρφια του, εξαίροντας όλους αυτούς που αγωνίζονται για να έρθει η δικαίωση, η οποία σύντομα θα έρθει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.