Ο Κωστας Μπανιωτης, η επιχορηγηση στην «Ολυμπιαδα» και η αμηχανια των δημοτικων συμβουλων

«Πράσινο φως» με… αστερίσκους στη διάθεση 5.000 ευρώ για την προετοιμασία του Κομοτηναίου πρωταθλητή ενόψει των Ολυμπιακών του Ρίο

Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν αρκετά από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, όταν στη συνεδρίαση της Δευτέρας κλήθηκαν να εγκρίνουν την επιχορήγηση του Αθλητικού Συλλόγου «Ολυμπιάδα» με το ποσό των 5.000 ευρώ για τις ανάγκες της προετοιμασίας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, του συντοπίτη μας πρωταθλητή κ. Κώστα Μπανιώτη. Το αίτημα για επιχορήγηση κατατέθηκε στις υπηρεσίες του δήμου, με μόνη την επεξήγηση ότι προορίζεται για την κάλυψη εξόδων της προετοιμασίας του αθλητή, ενώ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν παρέστη κάποιος από τη διοίκηση του Συλλόγου, για να περιγράψει αναλυτικότερα το αντικείμενο των δαπανών, που θα γίνουν.

«Εδώ θέλουμε κάποιες διευκρινήσεις», ακούστηκε από τα έδρανα της παράταξης «Σπάρτακος», αμέσως μετά από την εκφώνηση του θέματος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νότη Χαραλαμπίδη. «Κι εγώ…», συμπλήρωσε, χαμογελώντας ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, για να δώσει τον λόγο στην γενική γραμματέα του δήμου, κ. Βάσω Παπαϊωάννου, η οποία γνωστοποίησε την κατάθεση αιτήματος για επιχορήγηση από τον Σύλλογο «Ολυμπιάδα», επισημαίνοντας κατά πρώτον ότι το αίτημα είναι τυπικά νόμιμο, αφού προβλέπεται οι δήμοι να επιχορηγούν αθλητικούς συλλόγους, καθώς επίσης ότι η επιχορήγηση θα ελεγχθεί απολογιστικά από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν από την έκδοση του σχετικού εντάλματος πληρωμής.

Γιώργος Πετρίδης
 
«Οφείλαμε να φέρουμε το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο∙ από εκεί πέρα ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του προσέγγιση»

«Από τη στιγμή, που ήρθε το αίτημα από έναν σύλλογο αναγνωρισμένο και αφορά έναν συμπατριώτη μας αθλητή, ο οποίος πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει διακρίσεις, οφείλαμε να το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο», σημείωσε ο δήμαρχος, ξαναπαίρνοντας τον λόγο. «Από εκεί πέρα ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του προσέγγιση σε αυτό, δεν προκαταβάλλουμε κάτι», έσπευσε να προσθέσει, «όμως σε κάθε περίπτωση και απολογιστικά θα κριθεί», συνέχισε, «αλλά νομίζω και προληπτικά από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Αντώνης Γραβάνης

«Πρέπει φυσικά να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, στο δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες»


 
«Εφόσον τηρούνται όλες οι διαδικασίες ελέγχου νομιμότητας κλπ., θεωρώ ότι οφείλουμε ως δήμος να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια σε έναν συνδημότη μας, ο οποίος έχει τόσα χρόνια τόσες διακρίσεις και δίνει το καλό παράδειγμα σε όλη την κοινωνία αυτής της πόλης», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εμείς… η Πόλη», κ. Αντώνης Γραβάνης. «Πρέπει φυσικά να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθειά του, στο δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», προσέθεσε με έμφαση ο κ. Γραβάνης.

Κώστας Καραΐσκος
 
«Είναι το ίδιο πράγμα η επιχορήγηση του σωματείου με την ενίσχυση του αθλητή;»

Το λόγο στο σημείο αυτό ζήτησε και πήρε ο κ. Κώστας Καραΐσκος από τον «Σπάρτακο», ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα: «Είναι το ίδιο πράγμα η επιχορήγηση του σωματείου με την ενίσχυση του αθλητή;». «Από πού προκύπτει αυτό το πράγμα;», αναρωτήθηκε. «Αυτό που γνωρίζουμε από τέτοιες διοργανώσεις είναι ότι τα έξοδα καλύπτονται από τις ομοσπονδίες», προσέθεσε ο κ. Καραΐσκος, για να δώσει την ευκαιρία να διευκρινιστεί ότι οι ομοσπονδίες καλύπτουν τα έξοδα των αθλητών στη φάση της συμμετοχής τους στις μεγάλες διοργανώσεις, όχι για την προετοιμασία τους. «Εν πάση περιπτώσει η Ολυμπιάδα είναι το πιο ανθηρό αθλητικό σωματείο της πόλης», συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος του «Σπάρτακου», για να αναρωτηθεί εκ νέου: «Από πού προκύπτει η ανάγκη για 5.000 ευρώ επιχορήγηση από τον δήμο;». «Εγώ θυμίζω ότι για να δώσουμε 1.000 και 2.000 ευρώ σε οικογένειες που έχουν πάθει ζημιά, για παράδειγμα, το περνάμε από κάποιο “κόσκινο”», σχολίασε. «Τώρα, δε νομίζω ότι πρέπει να μπλέξουμε την επιτυχία ενός αθλητή με την επιχορήγηση ενός σωματείου, που ίσως και να μην την έχει ανάγκη», τόνισε καταληκτικά.

Αμηχανία και σύγχυση στις τάξεις των δημοτικών συμβούλων

Το γεγονός ότι το προς συζήτηση αίτημα δεν περιλάμβανε ακριβή στοιχεία για το πού προορίζονται να δαπανηθεί το ποσό των 5.000 ευρώ, προκάλεσε εμφανή αμηχανία και σύγχυση στους δημοτικούς συμβούλους, καθότι αφενός δεν ήθελαν να επιδείξουν μια μίζερη στάση απέναντι σε έναν αθλητή που πολλάκις έκανε περήφανη την τοπική κοινωνία, αφετέρου όμως δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκρίνουν την επιχορήγηση ενός αθλητικού σωματείου χωρίς να διασφαλίζεται ότι προορισμός των χορηγούμενων χρημάτων θα είναι η κάλυψη και μόνο των εξόδων προετοιμασίας του αθλητή. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, κ. Δημήτρη Καρασταύρου, ο οποίος αρχικά τόνισε ότι «ειλικρινά αν πρόκειται να δώσουμε κάτι για να πάει σε μια Ολυμπιάδα και να συμμετέχει, πολύ ευχαρίστως να το στηρίξουμε γιατί δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, που έχουμε τέτοιες δυνατότητες». Για να προσθέσει, ωστόσο, με νόημα ότι «από την άλλη όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας σύλλογος ζητάει 5.000 ευρώ και δε βρίσκεται εδώ για να δώσει κάποιες απαντήσεις αναφορικά με το πώς θα τα διαχειριστούν».

Απορρίφθηκε η πρόταση για αναβολή της συζήτησης του θέματος

Σε αυτό το σκηνικό αδιεξόδου, που είχε διαμορφωθεί, κατατέθηκε μεταξύ άλλων η πρόταση να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εντούτοις αυτή απορρίφθηκε από το προεδρείο, με το αιτιολογικό ότι η επόμενη συνεδρίαση μπορεί να είναι στα μέσα Ιουλίου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πρόκειται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

«Χρυσή τομή» η πρόβλεψη κατάθεσης προϋπολογιστικού και απολογιστικού πίνακα για τις δαπάνες

Τελικά, η «χρυσή τομή» βρέθηκε στην πρόταση του δημάρχου, κ. Πετρίδη, να εγκριθεί μεν η αιτούμενη επιχορήγηση, αλλά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ενσωματωθεί η υποχρέωση του συλλόγου να καταθέσει πριν από την εκταμίευση αναλυτικό προϋπολογιστικό των δαπανών πίνακα και ακολούθως το περιεχόμενό του να ελεγχθεί και απολογιστικά από τις υπηρεσίες του δήμου. Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν ομόφωνα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και άναψαν «πράσινο φως» στην επιχορήγηση της Ολυμπιάδας Κομοτηνής με το ποσό το 5.000 ευρώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.