Ευρωπη με ημερομηνια…ληξης;

Η 24η Ιουνίου 2016 αποτελεί ιστορική μέρα τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Μια από τις υπερδυνάμεις της υφηλίου, ένας σημαντικότατος πυλώνας της ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία με ένα μείζονος σημασίας δημοψήφισμα αποφάσισε να χαράξει τη δική της πορεία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 50 περίπου χρόνια λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ένα κράτος-μέλος αποχωρεί. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά, το κυριότερο όμως είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις από το δημοψήφισμα αυτό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πρώτα απ' όλα το μόνο σίγουρο είναι πως η εικόνα της σημερινής Ευρώπης απέχει κατά πολύ  από την ενωμένη Ευρώπη των προηγούμενων δεκαετιών και αυτό αποδεικνύεται από το “διαζύγιο” της Μ.Βρετανίας με την ΕΕ. Το δημοψήφισμα αυτό απέδειξε με τον πιο άσχημο τρόπο την αποστροφή όχι μόνο των Βρετανών αλλά πολλών πολιτών απ' όλα τα κράτη-μέλη της από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης, με τους πιο ακραίους να υποστηρίζουν πως και άλλες χώρες (π.χ Γαλλία, Ολλανδία ή Ιταλία) πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μ.Βρετανίας.

Τι σημαίνει όμως αυτό το BREXIT; Καταρχάς η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν τις ζωές τους να αλλάζουν. Οι εθνικές οικονομίες θα κλονιστούν καθώς οι εξαγωγές και οι εισαγωγές θα μειωθούν, οι ισοτιμίες των νομισμάτων θα αλλάξουν, τα χρηματιστήρια θα υποστούν σημαντικές πτώσεις οδεύοντας σε παγκόσμιο κραχ και  ο τουρισμός θα υποστεί απώλειες, ολέθριες για την οικονομία των κρατών.

Από την άλλη μεριά όμως, τι θα γίνει αν μετά το BREXIT ακολουθήσει ένα GREXIT ή NEXIT( έξοδος της Ολλανδίας)  ή FRANCEXIT;;; Τι θα γίνει δηλαδή αν όλα τα κράτη μέλη σιγά-σιγά, που ήδη έχουν χάσει την αξιοπιστία τους απέναντι στην Ένωση, αποφασίσουν να διεξάγουν και αυτά δημοψήφισμα για να αποχωρήσουν από την ΕΕ; Κάτι τέτοιο θα ήταν εφιάλτης ιδιαίτερα για την μικρά μας χώρα, την Ελλάδα, που, εκτός από έλλειψη παραγωγής και βιομηχανίας και γενικώς την κρίση που περνάει, μοναδικούς συμμάχους έχει κράτη της Ένωσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν η χειρότερη καμπή της παγκόσμιας ιστορίας και θα γυρνούσαμε πάλι στην εποχή των Παγκοσμίων Πολέμων και της ανασφάλειας.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να αναλογιστούμε είναι γιατί μετά από τόσα χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούσε μια σημαντικότατη υπερδύναμη και τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης ήθελαν να γίνουν μέλη της, οι σχέσεις πολιτών με Ένωση έχουν διαταραχθεί τόσο πολύ. Η πραγματικότητα είναι πως η Ένωση έχει απομακρυνθεί από τον πρωταρχικό της στόχο, που είναι η πολιτική της ενοποίηση, και έχει γίνει πιο σκληρή και τεχνοκρατική. Η Ευρώπη, λοιπόν πρέπει να αλλάξει γρήγορα γιατί χρειάζεται ισχυρότερη υποστήριξη από τους πολίτες της. Υπάρχει δηλαδή ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης διαφορετικά τα γεγονότα δείχνουν ότι ο κατακερματισμός και η καταστροφή δεν είναι μακριά. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύτιμη και την χρειαζόμαστε και στους επικριτές της θα υπενθυμίσω το λόγο ενοποίησης της Ευρώπης που δεν είναι άλλος από την “αποφυγή μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την απομόνωση των ακραίων μορφών εθνικισμού, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την καταστροφή που επέφερε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.” 

Εν κατακλείδι, το BREXIT θα έχει ολέθριες επιπτώσεις τόσο άμεσες όσο κυρίως έμμεσες όχι μόνο για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πληγούν βεβαίως σε μεγαλύτερο βαθμό αλλά και για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία. Ας ελπίσουμε όμως να μην αποτελέσει έναυσμα για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας που θα οδηγήσει σε σταδιακή καταστροφή της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά για να μην αποκτήσει η Ευρώπη ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να αλλάξει σελίδα, όχι όμως προς τον κατακερματισμό των λαών αλλά προς την ενοποίησή τους και να δείξει επιτέλους το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας. 
 
H Ναταλία Ταρουδάκη είναι πρωτοετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής ΔΠΘ
i Λήμμα “Ευρωπαϊκή Ένωση” Wikipedia

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.