Με προσδοκιες για αυξημενες τιμες ξεκινουν τη συγκομιδη οι καπνοπαραγωγοι

Λιγότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Θράκη, λόγω μετανάστευσης των αγροτών

Με θετική αύρα έχει ανοίξει η φετινή συγκομιστική σεζόν για τα ελληνικά καπνά, καθώς φαίνεται να υπάρχει συμφωνία να δοθούν υψηλότερες τιμές έως και 30-40 λεπτά το κιλό συγκριτικά µε πέρυσι, τόσο στην ποικιλία Κατερίνη, όσο και στο Μπασµά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
 
Σε ιδιωτικές συζητήσεις παραγωγών, μεταποιητών και βιομηχανιών έγινε πλέον αποδεκτό ότι, για να ανακοπούν οι φυγόκεντρες τάσεις στην καλλιέργεια, πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών. Πολύ περισσότερο τώρα, που έχουν επιβαρυνθεί και µε τα νέα ασφαλιστικο-φορολογικά μέτρα, τα οποία σταδιακά θα αρχίσουν όλοι οι αγρότες να τα αισθάνονται στην τσέπη τους.
 
Στο δημοσίευμα της Agrenda φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ της Πιερίας, κ. Ηλία Ρίζου, του προέδρου του συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ Βροντούς, κ. Γιώργου Νάτσιου, αλλά και του προέδρου των καπνοπαραγωγών της Θράκης, κ. Εσάτ Χουσεΐν.
 
Οι παραγωγοί της Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Χουσεΐν, περιμένουν αυξημένες τιμές κατά 35-40 λεπτά σε σύγκριση με πέρυσι για τα καπνά ανατολικού τύπου, που καλλιεργούν. Οι μέσες τιμές φέτος υπολογίζεται πως θα κινηθούν στα 4,90 – 4,95 ευρώ το κιλό, έναντι 4,56 ευρώ το κιλό στην εσοδεία του 2015. Πιο συγκεκριμένα, για τα καπνά από τα πρώτα χέρια –που για τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών θα αρχίσουν να συγκοµίζονται αυτές τις ημέρες – φέτος η τιμή θα είναι στα 2 ευρώ, από 1,60 πέρυσι και αντίστοιχα για τις επόμενες στα 4,5 και 8 ευρώ για τα ούκια, της άριστης ποιότητας, από 3,5-4,60 και 7,40 ευρώ το 2015.

Εσάτ Χουσεΐν «300-400 αγρότες δεν άντεξαν να επιβιώνουν µε το ζόρι και μετανάστευσαν αφήνοντας την καλλιέργεια» 

«Στην ευρύτερη περιοχή Θράκης καλλιεργήθηκαν φέτος 64.000 στρέμματα με καπνό», γνωστοποιεί ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών, κ. Εσάτ, επισημαίνοντας ότι είναι λιγότερα από πέρυσι, καθότι 300-400 αγρότες «δεν άντεξαν να επιβιώνουν µε το ζόρι και μετανάστευσαν αφήνοντας την καλλιέργεια». 

Ηλίας Ρίζος «Έχουν καταλάβει οι μεταποιητές και οι καπνοβιομηχανίες ότι µε τόσο υψηλό κόστος παραγωγής, ο παραγωγός δεν βγαίνει και δήλωσαν έτοιμοι να δώσουν κάτι παραπάνω» 

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα, που λαμβάνουν και οι καπνοπαραγωγοί από την περιοχή της Κατερίνης, με τον κ. Ρίζο να διακρίνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν καλοί οιωνοί για φέτος. Έχουν καταλάβει οι μεταποιητές και οι καπνοβιομηχανίες ότι µε τόσο υψηλό κόστος παραγωγής, ο παραγωγός δεν βγαίνει και δήλωσαν έτοιμοι να δώσουν κάτι παραπάνω. Ελπίζουμε ότι δεν θα µας πάρουν και πάλι το χαμόγελο από τα χείλη». 

Γιώργος Νάτσιος «Η μεταποίηση θέλει να δώσει κάτι παραπάνω γιατί έχει ανησυχήσει µην πέσει η παραγωγή κάτω από τους 7.000 τόνους το χρόνο» 

«Η μεταποίηση θέλει να δώσει κάτι παραπάνω γιατί έχει ανησυχήσει µην πέσει η παραγωγή κάτω από τους 7.000 τόνους το χρόνο», διαπιστώνει από την πλευρά του ο κ. Νάτσιος. «Εγώ πιστεύω, πάντως, ότι φέτος µε το ζόρι θα πιάσουμε τους 6.500 τόνους», συμπληρώνει, ενώ υπενθυμίζει µε νόημα ότι πριν τέσσερα χρόνια στην Πιερία «είχαμε πιάσει 11.000 τόνους». «Όμως οι αγρότες που ασχολούνται µε την καλλιέργεια», συνέχισε, «έχουν μειωθεί έως και 15% πλέον. Είδαν ότι δούλευαν τζάµπα, στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες και δεν ξαναγυρίζουν στον καπνό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.