Ως τα τελη Αυγουστου το ΦΕΚ για συμψηφισμο ρευματος αγροτων με ΔΕΗ

Eπιβολή ειδικού τέλους 3% στους παραγωγούς ΑΠΕ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα περιέχει την τροποποίηση της απόφασης συμψηφισμού(Net Metering) ηλετρικού ρεύματος με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση θα αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 20 κιλοβάτ για Αγρότες και Κτηνοτρόφους, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα αξιοποιήσουν στις εργασίες τους, καθώς το κόστος της ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται στο 40%.

 Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από όλες τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών, θα συμψηφίζεται ετησίως με την κατανάλωση από τη ΔΕΗ.

Κώστας Σπανούλης
«Απόφαση τομή στα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, κ.Κώστα Σπανούλη, έχουν γίνει συζητήσεις για προσιτά πακέτα προς τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους με 20.000 ευρώ. Μέσα στα πρώτα 3-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση και για τα υπόλοιπα χρόνια, μια και η σύμβαση με τη ΔΕΗ είναι 25ετής, το ρεύμα στην ουσία θα είναι δωρεάν.

«Πρόκειται για μια απόφαση τομή στα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα, μια και γίνονται τεράστιες δαπάνες για την ενέργεια. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για νέους Αγρότες και Κτηνοτρόφους», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Σπανούλης.

Τι είναι η αυτοπαραγωγή ή  Net Metering

Το Net Metering δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να παράγει το ρεύμα που έχει ανάγκη η κατοικία του, βοηθώντας τον να απαλλαγεί από τα έξοδα για ηλεκτρισμό (η τιμή της kWh άλλωστε έχει αυξητική τάση). Προσθέτοντας τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές προεκτάσεις, η εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων εκτός από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, βοηθάει στο να εκμηδενιστεί το ενεργειακό αποτύπωμά μας στο περιβάλλον.

Με την αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταίκά, παράγεις το δικό σου ρεύμα. Το καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν υπάρχει περίσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ ή κάποια άλλη μέρα με μειωμένη ηλιοφάνεια μέσα στο ίδιο έτος. Η ΔΕΗ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά (ή ανεμογεννήτρια), με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση. Επιλέγοντας ένα σύστημα που παράγει σε ένα έτος, όση ενέργεια (kWh) καταναλώνουμε σε ένα έτος μηδενίζουμε το λογαριασμό ενέργειας σχεδόν στο πάγιο. Ο ενεργειακός συμψηφισμός, ισχύει σε πολλά κράτη του εξωτερικού, όπως η Κύπρος και η Γερμανία.

Μπαίνει τέλος 3% για παραγωγούς ΑΠΕ

Παράλληλα όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο αρμόδιος  υπουργός, το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ  θεσπίζοντας ειδικό τέλος 3%  στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο αμοιβής των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς θεσπίζονται Τιμές Αναφοράς, και καταργούνται οι εγγυημένες τιμές, με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι πολύ μικρές μονάδες άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και οι σταθμοί ΑΠΕ που θα αποζημιώνονται βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση την υποβολή προσφορών.

Εξάλλου οι προμηθευτές θα καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής στη χονδρική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα.

 

Πηγή:  www.mechanicalsolutions.gr, www.agronews.gr και energypress.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.