Θρακικο Θεατρο Σκιων και ΔΚΕΠΠΑΚ καλωσοριζουν τη νεα σχολικη χρονια με Καραγκιοζη

Γιάννης Βουλτσίδης «Εμείς τον Καραγκιόζη τον ξανακάναμε από παιδικό, λαϊκό θέατρο»

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ΔΚΕΠΠΑΚ σε συνεργασία με το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη παράσταση Καραγκιόζη, αφιερωμένη στους μικρούς και μεγάλους φίλου του θεάτρου σκιών. Η παράσταση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στην πλατεία Εξηντάρη επί της οδού Ζυμβρακάκη.
 
Για το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν εκείνη την ημέρα στην πλατεία Εξηντάρη αλλά και τη γενικότερη καλοκαιρινή «συγκομιδή» του Θρακικού Θεάτρου Σκιών και του Μικρού Διακόσμου ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον κ. Γιάννη Βουλτσίδη.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 

«Αδυνατούν να ανορθώσουν την Ελλάδα παραγωγικά και πνευματικά» 

ΠτΘ: Πώς ήταν το καλοκαίρι σας;
Γ.Β:
Θα σας απαντήσω με ένα τραγούδι:

Κει στο νότο μες τη ζέστη
και στις τόσες ευωδιές
εγλεντάγανε τη φτώχεια
σαν εσμίγαν οι καρδιές
 
Μα τώρα επιστέψε με
βαθειά πληγή στο σώμα
με θίγει περισσότερο
πούναι η ψυχή στο χώμα.

 
Ο Παζολίνι τόχε προβλέψει με ένα ποίημα και μάλιστα με ποίημα προς «Προς φίλο Έλληνα» έγραφε κάπως εκεί «πως οι παραδοσιακές δικτατορίες που φυλακίζαν το σώμα μπροστά στις σύγχρονες τυραννίες που θα μαυρίζουν την ψυχή, θα φαίνονται παιχνιδάκι».
 
Δυστυχώς σήμερα ενώ υποστηρίζαμε στην αρχή τουλάχιστον την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς αποκαρδιωνόμαστε γιατί βλέπουμε τα πράγματα ούτε στην παραγωγή ούτε στις άλλες σφαίρες να πηγαίνουν καλά.
 
Αδυνατούν να ανορθώσουν την Ελλάδα παραγωγικά και πνευματικά. Δεν υπάρχει σχέδιο, φαίνεται αυτό, και δυστυχώς και η Ελλάδα αιμορραγεί και προς τα έξω οι νέοι φεύγουν. 

«Απαντάμε στην ασχήμια με την ποιότητα» 

ΠτΘ: Καλή η διαπίστωση, αλλά τι κάνουμε;
Γ.Β.:
Πρώτα απαντάμε στην ασχήμια με την ποιότητα, ο καθένας από τον μικρό του χώρο, δεν είναι λίγο αυτό και από την άλλη, η τέχνη, όταν τουλάχιστον δεν είναι διακοσμητική, προσπαθεί να κρατήσει το μυαλό κριτικό την φαντασία χλωρή και την ψυχή όρθια, δεν είναι λίγο. 

«Σήμερα τα τοπικά φεστιβάλ αναπαράγουν την αθηναϊκή τηλεόραση» 

ΠτΘ: Ο Μικρός Διάκοσμος πώς «κινήθηκε» φέτος;
Γ.Β.:
Δημιουργήσαμε βραδιές ποιότητας. Σήμερα τα τοπικά φεστιβάλ αναπαράγουν την αθηναϊκή τηλεόραση. Όλες οι ακριβοπληρωμένες φίρμες έρχονται και τους τα ακουμπάνε, χωρίς αιδώ χωρίς περίσκεψη λες και δεν άλλαξε τίποτα. Αλλά για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα.
 
Εμείς κάνουμε ουσιαστική αποκέντρωση, βραδιές προώθησης τοπικών προϊόντων, ποίησης, θεάτρου. Δυστυχώς ο Δήμος Μαρώνειας σταμάτησε τις εκδηλώσεις με τα σχολεία που διοργανώναμε στο αρχαίο θέατρο και δυστυχώς μας έχει απλήρωτους για προηγούμενη εργασία, αναγκάζοντάς μας ενώ πληρώσαμε εφορία, γιατί κοπήκαν τιμολόγια, σε οικονομική λιμοκτονία. Κρατάμε όμως ας μην «χαίρονται» και δυστυχώς μας ανάγκασαν να τους πάμε και στα δικαστήρια . Τόσο καλά περνάμε στην περιοχή μας, για την επένδυση που κάναμε και το έργο που παράγουμε.
 
ΠτΘ: Ουδείς προφήτης στον τόπο του δηλαδή…
Γ.Β.:
Μα δεν δήλωσα ποτέ προφήτης. Αν και ο Δήμαρχος Μαρώνειας είπε πως δεν θα χρειασθεί να φθάσουμε στην αίθουσα των δικαστηρίων. Να το δούμε, όπως και να δούμε συνεργασίες γιατί με το να μαλώνουμε κανένας ντόπιος δεν κερδίζει. 

«Με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής έχει κατορθωθεί να υπάρχει μια ποιοτική σύμπραξη που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται» 

ΠτΘ: Σωστά και τώρα στις 8 Σεπτεμβρίου την Πέμπτη 8.30 μμ στην πλατεία Εξηντάρη τι θα συμβεί;
Γ.Β.:
Για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια, οφείλουμε να πούμε πως με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής και την κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, έχει κατορθωθεί να υπάρχει μια ποιοτική σύμπραξη που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει ανοιχτό μυαλό, καλή διάθεση και ποιότητα έργου κερδισμένος πάντα βγαίνει ο Δήμος!
 
Στις 8 Σεπτέμβρη λοιπόν, περιμένουμε τους Κομοτηναίους μικρούς και μεγάλους, διότι εμείς τον Καραγκιόζη τον ξανακάναμε από παιδικό, λαϊκό θέατρο με καινούργια σύγχρονα κείμενα, ζωντανή μουσική και πρωτότυπες φιγούρες της Γεωργίας Γιαννοπούλου.
 
Δυστυχώς η τέχνη μας έχει υποβιβασθεί τα τελευταία χρόνια, από δραχμοεισράκτορες Καραγκιοζοπαίχτες που παίζουν με κασετόφωνα ή μαϊμούδες Καραγκιοζοπαίχτες, διπλοθεσίτες συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι, που παράνομα δίνουν παραστάσεις με εισιτήριο, δυσφημώντας την τέχνη μας. Διότι όσοι δουν Καραγκιόζη από αυτούς και αγνοούν εμάς, νομίζουν ότι ο Καραγκιόζης είναι ξοφλημένη υπόθεση. 

«Ετοιμάζω μια δουλειά πάνω στον Παπαδιαμάντη» 

ΠτΘ: Ποια είναι τα νέα σας σχέδια.
Γ.Β.:
Σαν σκηνοθέτης ετοιμάζω μια δουλειά πάνω στον Παπαδιαμάντη.
Να σκεφθείτε ότι είμαι 55 χρονών, μέλος της εταιρίας Ελλήνων σκηνοθετών και ουδέποτε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής δέχθηκε να συνεργασθεί μαζί μου. Να ελπίζω μετά θάνατον;
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.