Εκθεση αφιερωμενη στο εργο του σπουδαιου ζωγραφου και χαρακτη Πολυκλειτου Ρεγκου ετοιμαζεται στην Κομοτηνη

Mε αφορμή τη μονογραφία για τη ζωή και το έργο του, σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρέγκου και μελέτη Κατερίνας Περπινιώτη -Αγκαζίρ

Μία εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου ζωγράφου και χαράκτη Πολύκλειτου Ρέγκου μαθαίνουμε πως ετοιμάζει στην πόλη μας, γνωστός φιλότεχνος σε συνεργασία με τον γιo του καλλιτέχνη Κωνσταντίνο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την έκδοση μονογραφίας για τη ζωή και το έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρέγκου και μελέτη Κατερίνας Περπινιώτη -Αγκαζίρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.
Λεπτομέρειες για τον τόπο, τον χρόνο καθώς και το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, θα παραθέσουμε σε νεώτερο δημοσίευμα, μόλις κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ωστόσο μία πρώτη γεύση από τα έργα του Πολύκλειτου Ρέγκου, που θα δούμε και εκ του σύνεγγυς, μπορείτε να πάρετε από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.
 
Ποιος ήταν όμως ο ζωγράφος που πίνακές του υπάρχουν και στην Κομοτηνή και σε επαφή με το έργο του οποίου μέλλεται να έρθουμε σύντομα;

Ο ζωγράφος Πολύκλειτος Ρέγκος (1903 Νάξος – 1984 Θεσσαλονίκη) 

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Νικολάου Λύτρα (1920- 1926). Από το 1930 ως το 1935 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην Ακαδημία Grande Chaumiere και στο Λούβρο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήριο του Δημήτρη Γαλάνη. Η καλλιτεχνική του επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με τη μελέτη των μεγάλων ζωγράφων στα μουσεία της Γαλλίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Αυστρίας και Αμερικής. 

Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στην Αγκόνα το 1966 

Έχοντας ξεκινήσει την εκθεσιακή του δραστηριότητα από το 1926, παρουσίασε το έργο του σε ατομικές, ομαδικές, Πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, όπως η Α΄ Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής στην Κρακοβία το 1966, το Ετήσιο Σαλόνι Χαρακτικής στην Αγκόνα το 1966 (χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα) και το 1968 και η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1957. Έλαβε επίσης μέρος σε παρισινά σαλόνια και σε εκθέσεις της “Ομάδος Τέχνη”, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Το 1980 το έργο του παρουσιάστηκε σε αναδρομική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη και το 1983 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

21 ξυλογραφίες από το Άγιον Όρος, με πρόλογο του Καρόλου Ντιλ 

Το 1934 εξέδωσε στο Παρίσι ένα λεύκωμα με 21 ξυλογραφίες από το Άγιον Όρος, με πρόλογο του γνωστού βυζαντινολόγου Καρόλου Ντιλ. Στο πλαίσιο της ευρύτερης καλλιτεχνικής του δημιουργίας ασχολήθηκε με την εικονογράφηση λογοτεχνικών περιοδικών και την αγιογράφηση εκκλησιών και φιλοτέχνησε φορητές εικόνες. Δημοσίευσε επίσης άρθρα για την τέχνη και έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο, ενώ από το 1951 ως το 1969 δίδαξε σχέδιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε εγκατασταθεί από το 1935. 

Προσωπικό ύφος με αφομοιωμένα διδάγματα από τη μαθητεία του σε πρόσωπα και εποχές 

Η ζωγραφική του, που περιλαμβάνει τοπία και προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ηθογραφικές σκηνές, μυθολογικά θέματα και θρησκευτικές παραστάσεις, χαρακτηρίζεται από ένα προσωπικό ύφος που συνδυάζει στοιχεία από τα διδάγματα των δασκάλων του, το έργο του Μαλέα και του Παπαλουκά, τα έργα της πρώιμης αναγέννησης, τη βυζαντινή τέχνη αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.