Επιδειξη αντιμετωπισης ενος τροχαιου ατυχηματος στην Κομοτηνη

Συμβουλές που σώζουν ζωές από το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Εκτεταμένη επίδειξη αντιμετώπισης ενός τροχαίου ατυχήματος επέδειξε στην πράξη το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
 
Τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο πολίτης όταν βρεθεί ως αυτόπτης μάρτυρας σε τροχαίο ατύχημα, καθώς και τις άμεσες ενέργειες διάσωσης για τη διασφάλιση της σκηνής του ατυχήματος, των παρευρισκόμενων και του θύματος ή των θυμάτων παρουσίασε στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Στην πλατεία είχε από νωρίς μεταφερθεί ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση του ατυχήματος, το οποίο παρακολούθησαν πολλοί γονείς αλλά και περαστικοί τους οποίους προσέλκυσε η αναπαράσταση.
 
 

Αντιμετωπίζοντας ένα τροχαίο 

Αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης υπήρξε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας Πρώτων Βοηθειών, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ με το πέρας της επίδειξης ακολούθησε πρακτική εξάσκηση από πολίτες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε εκπαιδευτικά προπλάσματα και με χρήση εκπαιδευτικού αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή.
 
Την όλη παρουσίαση συντόνισε ο κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή, διασώστης και υπεύθυνος του τμήματος εκπαίδευσης του τομέα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, ο οποίος τόνισε πως η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ως παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών.
 
Αυτό που συνέβη στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ήταν η επίδειξη ενός απλού τροχαίου ατυχήματος, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιληφθεί ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας καλώντας τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, αλλά και τον απεγκλωβισμό των θυμάτων από ένα αυτοκίνητο, αλλά και ακινητοποίηση ενός μοτοσυκλετιστή.
 
 

«Πρόκειται για απλές δεξιότητες που καλείται ο καθένας μας να εφαρμόζει σε μια δύσκολη στιγμή» 

Σημαντική όμως ήταν και η πρακτική εξάσκηση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση των πολιτών, μιας και όπως σημείωσε ο εκπαιδευτής του Ερυθρού Σταυρού, με αυτό τον τρόπο μπορούν οι πολίτες να γίνουν αποτελεσματικοί αν χρειαστεί.
 
«Ο κόσμος των πρώτων βοηθειών είναι απλές δεξιότητες που καλείται να εφαρμόσει ο κάθε εκπαιδευμένος πολίτης έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάθε περιστατικό, όποιο και αν είναι αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτής, επισημαίνοντας πως ο πρώτος που θα επιληφθεί ενός περιστατικού είναι ο πολίτης, ο οποίος θα καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, και θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει τα μέτρα ασφαλείας για τον ίδιο του τον εαυτό και αν χρειαστεί να βοηθήσει και το συνάνθρωπό του.
 
 

Σεμινάρια εξάσκησης πολιτών 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια, στα 85 τμήματα που υφίστανται υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευμένοι πολίτες, έχοντας συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών που έχει ξεκινήσει από το 1998.
 
Ιδιαίτερα στην Κομοτηνή, όσοι πολίτες ηλικίας από 16 έως 65 χρονών ενδιαφέρονται, σημείωσε ο εκπαιδευτής του Σώματος, μπορούν να συμπληρώσουν μια αίτηση και να παρακολουθήσουν το εικοσάωρο πρόγραμμα πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν όποτε και αν χρειαστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.