Εξαρθρωθηκε κυκλωμα παρανομων συνταγογραφησεων στην Αλεξανδρουπολη

Μία γιατρός και ένας φαρμακοποιός μεταξύ των συλληφθέντων – Κατασχέθηκαν 157 κουτιά φαρμάκων αξίας 8226 ευρώ

Μεγάλο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων, στο οποίο εμπλέκονται μεταξύ άλλων ένας φαρμακοποιός και μία γιατρός, εξάρθρωσε η ασφάλεια Αλεξανδρούπολης.
 
Σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό δελτίο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο αντρών, ηλικίας 39 και 38 ετών και μίας 62χρονης γυναίκας, για απάτη, πλαστογραφία, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.
 
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την ανεύρεση σε κάδο απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, 157 κυτίων με φάρμακα, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας και η αξία τους ανέρχεται στις 8226,86 ευρώ. 
 
Ακολούθησε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι οι φερόμενοι ως δράστες, είχαν υφαρπάξει με δόλιο τρόπο τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) από διάφορα άτομα, τους οποίους χρησιμοποίησαν για να συνταγογραφήσουν παράνομα φάρμακα και να εισπράξουν από τον ασφαλιστικό φορέα το αναλογούν χρηματικό ποσό κατά την εκτέλεση των συνταγών.
 
Αναλυτικότερα προέκυψε ότι ο 38χρονος είχε υφαρπάξει τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) διαφόρων ατόμων, εν αγνοία τους, τους οποίους στη συνέχεια γνωστοποίησε στην 62χρονη γιατρό, η οποία προέβη στην παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων και ακολούθως απέστειλε τις συνταγές στον 39χρονο φαρμακοποιό.
 
Στη συνέχεια το διάστημα 8 με 15 Σεπτεμβρίου ο 39χρονος εκτέλεσε τις εν λόγω συνταγές, προκειμένου να εισπράξει παρανόμως το αναλογούν χρηματικό ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα των ασφαλισμένων, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εργασίας του 39χρονου και της 62χρονης, από τους παραπάνω αστυνομικούς και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μέρος των παράνομων συνταγών με επικολλημένες τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. 
 
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και να καθορισθεί η συνολική ζημιά για το Δημόσιο.
 
 

Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου
 
«Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, είναι απολύτως καταδικαστέες»

 
Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου καταδίκασε το περιστατικό υπογραμμίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, είναι απολύτως καταδικαστέες, εφόσον βεβαίως αποδειχθούν» και εκφράζοντας την διαθεσιμότητα του προς τις αρμόδιες αρχές  προκειμένου να βοηθήσει με ό,τι μέσο διαθέτει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
 

 
Αναστάσιος Τερζής
 
«Θεωρούσαμε ότι τα φαινόμενα αυτά είχαν εκλείψει, ωστόσο η πραγματικότητα μας διαψεύδει»

 
Την διαθεσιμότητά του αυτή επανέλαβε σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Αναστάσιος Τερζής τονίζοντας πως το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο τόσο σε ό,τι αφορά στην περιοχή του Έβρου όσο και γενικότερα στην Ελλάδα. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος αντίστοιχα περιστατικά υπήρχαν κυρίως προ κρίσης. «Θεωρούσαμε ότι τα φαινόμενα αυτά είχαν εκλείψει, ωστόσο η πραγματικότητα μας διαψεύδει» τόνισε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης των φαινομένων αυτών ο κ. Τερζής υπογράμμισε πως το υφιστάμενο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,  δίνει την δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές, όπως ο ΕΟΠΥΥ, να έχουν εύκολη πρόσβαση ηλεκτρονικά σε όλα τα στοιχεία των φαρμακείων, από τα οποία όπως τόνισε «δίχως απαραίτητα κάποια καταγγελία, να εντοπίσουν τα φαρμακεία που ενδεχομένως εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες».
« Είναι εύκολο να δει κάποιος “ανώμαλους” τζίρους φαρμακείων και να υποπτευθεί ενδεχομένως αν υπάρχει κάτι επιλήψιμο» συνέχισε επισημαίνοντας πως «αν οι αρμόδιοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους τέτοια φαινόμενα δεν θα υπάρχουν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.