«Σπαει» τα 5 ευρω η τιμη του μπασμα

Τουλάχιστον 50 λεπτά υψηλότερες από τις περυσινές αναμένονται οι τιμές στα καπνά

Χαμόγελα για τους καπνοπαραγωγούς φαίνεται να φέρνει η φετινή καλλιεργητική χρονιά, μιας και οι τιμές αναμένεται να ξεπεράσουν τα πέντε ευρώ, ανεβαίνοντας τουλάχιστον 50 λεπτά από τις περυσινές τιμές. 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν οι τιμές των καπνών φέτος φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον 50 λεπτά καλύτερες από τις περυσινές, μιας και από τα 4,56 ευρώ πέρυσι φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 ευρώ.
 
Μάλιστα όμως σημείωσε ο πρόεδρος το καλοκαίρι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα και η ζήτηση, κάτι που αντιλήφθηκαν οι μεταποιητικές εταιρείες.
 
Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, σημείωσε γιατί «όταν ο κόσμος φεύγει από το καπνό θα χαθούν και εκείνοι», ενώ σημείωσε πως οι διάφορες εμπορικές εταιρείες ξεκινούν τις επόμενες μέρες το ζύγισμα στους οικισμούς. 

Συμμετοχή στον ΣΑΣΟΕΕ 

Παρόλα αυτά τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών παραμένουν μεγάλα, για αυτό και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.
 
Εκεί συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), με θέμα «Στρατηγικές και στόχοι του Συνδέσμου για την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και τη στήριξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα».
 
 Εκεί συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα, καθώς και προτάθηκαν λύσεις για αυτά.
 
«Ετοιμάσαμε το καταστατικό, το καταθέσαμε, και θα συνεχίσουμε να δούμε τι θα κάνουμε για να λυθούν τα προβλήματά μας» σημείωσε, τονίζοντας πως τα πρώτα βήματα έχει αναλάβει να κάνει η προσωρινή διοίκηση του Συνδέσμου, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην Βουλευτής Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός. 

Συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενισχύσεις 

Ο πρόεδρος είχε επίσης και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργο Κέντρο, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους καπνοπαραγωγούς που φαίνεται να έχουν λιγότερα από 4 στρέμματα καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις
Όπως τους δήλωσε θα πληρωθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το 50% της επιδότησης, ενώ τα υπόλοιπα μαζί με το «πρασίνισμα» θα δοθούν μέχρι το τέλος το χρόνου.
 
Να υπενθυμίσουμε πως τα καπνά δεν λαμβάνουν εξισωτική, όμως ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών είχε δηλώσει ακόμα από το 2013 πως μπορούν οι καπνοπαραγωγοί, να πάρουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο ύψος του 55-60%, για αυτό και αυτή τη στιγμή δουλεύουν ώστε αυτό να υλοποιηθεί.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.