Θωρακισμενη η ανοιχτη κοινωνια;

Τα δημοσιεύματα και οι απόψεις περί κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής θωράκισης της Θράκης τον τελευταίο καιρό φέρνουν στην επιφάνεια την αντίσταση που υπάρχει από το παλαιό πολιτικό κατεστημένο, σε κάθε τι το προοδευτικό που πάει να εμφανιστεί και να υλοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά και στη Θράκη.
 
Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ενεργοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι υπέρ μιας Θράκης με ανοιχτούς ορίζοντες, ανοιχτή κοινωνία, δημόσιο πολιτικό διάλογο μεταξύ των διαφορετικών συνοίκων στοιχείων της περιοχής με μπροστάρη την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αλλά και τη δυναμική για οικονομικές συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες με απώτερο σκοπό την οικονομική της ανάπτυξη.
 
Όπως φαίνεται, αυτό είναι, που ανησύχησε, αυτούς που τόσα χρόνια, ασκούσαν πολιτικές διάκρισης και τεχνητής έντασης στην περιοχή και «τρέφονταν» πολιτικά από την ένταση, και πολλές φορές από τη μισαλλόδοξη συμπεριφορά τους.
 
Ας δούμε πρώτα όμως την επιστημονική έννοια της θωράκισης.
 
Η θωράκιση, λοιπόν, σύμφωνα με τον Βίλχελμ Ράιχ, είναι το σύνολο των στάσεων του χαρακτήρα που το άτομο δημιούργησε ως άμυνες για να προστατευτεί από την καταστολή (καταπίεση) των βασικών βιολογικών του συγκινήσεων (ορμών) – ηδονή, επιθυμία, άγχος, οργή, θλίψη – οι οποίες δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν ολοκληρωτικά από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου και στην περίοδο της εφηβείας.
 
Αν θωρακιστούμε κι άλλο ως περιοχή οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά και λάβουμε υπόψη τα λεγόμενα του Βίλχελμ Ράιχ είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσουμε και άλλα πολιτικά προβλήματα έκφρασης, κοινωνικά προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά και οικονομική δυσπραγία σε μια περιοχή τόσων πολλών οικονομικών δυνατοτήτων και ανάπτυξης λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. Κανείς βέβαια δε θα διαφωνούσε σε μια πολιτική στρατιωτικής θωράκισης των συνόρων της χώρας. Εξάλλου έχει μια λογική η στρατιωτική θωράκιση, ωστόσο η κοινωνική, οικονομική και πολιτική θωράκιση στον 21ο αιώνα που σκοπός της ανθρωπότητας και ο πολιτικός στόχος της αριστεράς είναι η κατάργηση των φυσικών και ιδεολογικών συνόρων, τέτοιου είδους απόψεις μας γυρίζουν πίσω. Από μια θωρακισμένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά Θράκη, οι μόνες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που θα έχουν όφελος θα είναι η ακροδεξιά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επειδή μια θωρακισμένη-ελεγχόμενη κοινωνία χειραγωγείται πιο εύκολα.
 
Οι μόνοι που φοβούνται ανοιχτές και προοδευτικές κοινωνίες, είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η ακροδεξιά.
 
Για τη Θράκη, παράδειγμα προς μίμηση και πηγή πολιτικής έμπνευσης πρέπει να είναι το σύμβολο της διεθνιστικής πάλης που αγωνίστηκε με το δημοκρατικό στρατό στα βουνά της Θράκης ο Μιχρό Μπελλί, γνωστός στην Ελλάδα ως Καπετάν Κεμάλ και όχι ο συντηρητισμός/νεοφιλελευθερισμός και ο εθνικισμός με μια κοινωνία κλεισμένη σε ένα κλουβί.
 

*Ο Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν είναι μέλος ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.