Ψηφιακη μαστογραφια: Το πολυτιμοτερο δωρο στον εαυτο σας

Στέργιος Κυριαζίδης, Ιατρός - Διαγνωστικό Εργαστήριο «Ιατρική Θράκης» «Μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τον καρκίνο του μαστού και τις παραμέτρους του»

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, στόχος της οποίας είναι η καταπολέμηση της ασθένειας.
 
Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά εκ των οποίων δυστυχώς οι 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.
 
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών. Για τον λόγο αυτό η ιατρική κοινότητα κάθε χρόνο συντονίζει τις προσπάθειές της για τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση του.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο υπεύθυνος του Ιδιωτικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου «Ιατρική Θράκης» κ. Στέργιος Κυριαζίδης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του, επισημαίνοντας ωστόσο τις παρανοήσεις ή την ελλιπή ενημέρωση που συναντάται σήμερα στον γυναικείο πληθυσμό, για τον καρκίνο του μαστού και τις παραμέτρους της ασθένειας, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα τρομαχτικά ποσοστά εμφάνισή του.
 
Στέργιος Κυριαζίδης όμως…
 
ΠτΘ: Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχει καθιερωθεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού;
Σ.Κ.:
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της ασθένειας. Στόχος αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας είναι η σωστή πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία, καθότι ο καρκίνος του μαστού, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μία στις οκτώ γυναίκες, δυνητικά, μπορεί να παρουσιάσει την ασθένεια. Ειδικότερα στη χώρα μας αντιμετωπίζονται γύρω στις 4.500 νέα περιστατικά, γυναίκες δηλαδή που προσβάλλονται ετησίως από τον καρκίνο του μαστού και από αυτές δυστυχώς καταλήγουν οι 1.500.  Η αντίστοιχη αναλογία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 1,5 εκατομμύρια γυναικών, που παθαίνουν καρκίνο του μαστού, και 400 χιλ. από αυτές πεθαίνουν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 40-45 ετών. 

«Αν ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο, είναι θεραπεύσιμος στο 97 % περίπου των γυναικών»

ΠτΘ: Τα νούμερα που μας δώσατε είναι πραγματικά τρομακτικά ειδικά το 2016, που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τόσο και μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και λόγω των εξελίξεων και στο ιατρικό κομμάτι, οι αριθμοί αυτοί δεν θα έπρεπε να υφίστανται. Άρα η ανάγκη και για τη έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη κρίνεται επιτακτική στις μέρες μας.  
Σ.Κ.:
Θεωρώ πως η ανάγκη είναι επιτακτική, ακριβώς για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, επειδή ο καρκίνος αυτός, αν ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο, είναι θεραπεύσιμος σε πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου στο 97 % των γυναικών.  Άρα λοιπόν τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα από το να φροντίσει η ίδια για τον εαυτό της, για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ίδια και να κάνει το πιο εύκολο, το αυτονόητο, να προβεί δηλαδή, προκειμένου να διαγνώσει έγκαιρα, σε μία μαστογραφία. 

«Η μαστογραφία θα πρέπει να αποτελεί καθιερωμένη ετήσια εξέταση για τις γυναίκες» 

ΠτΘ: Η μαστογραφία είναι ένα απλό check up, που γίνεται μια φορά το χρόνο.
Σ.Κ.:
Είναι η διαγνωστική εξέταση που συμβάλει δραστικά στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να έχει απήχηση στον γενικό πληθυσμό. Πρέπει αυτή η εξέταση να αποτελέσει το screen test, δηλαδή την καθιερωμένη ετήσια εξέταση σε γυναίκες από μια ηλικία και πάνω. 

«Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού βρίσκονται κυρίως στις καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας» 

ΠτΘ: Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού; Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο;
Σ.Κ.:
Η κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων που μεταδίδονται, είναι ένας από τους λόγους. Όμως οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού βρίσκονται κυρίως στις καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας. Η απουσία της άσκησης, η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και πολλές άλλες αιτίες. Βεβαίως και η κληρονομική προδιάθεση συμβάλλει και παίζει ρόλο. Επίσης, αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, έχουν και οι γυναίκες με ιστορικό στην οικογένεια, δηλαδή γυναίκες που έχουν στο άμεσο συγγενικό τους περιβάλλον γυναίκες που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού.  Επίσης η πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, είναι ένας παράγοντας ρίσκου, όπως και η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, λόγω εμμηνόπαυσης.
 
ΠτΘ: Το γεγονός ότι συνθήκες της καθημερινότητάς μας επηρεάζουν και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού, σημαίνει ότι αντίστοιχα αν προβλέψουμε όλα αυτά, αν κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά, τότε μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή του; Τι θεωρείτε ότι, σαν γιατρός, ότι θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε γυναίκα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα;
Σ.Κ.:
Η οποιαδήποτε γυναίκα που θα παρατηρήσει κάποιο ογκίδιο στον μαστό της, μια οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα του μαστού το μέγεθος ή ακόμη στη θηλή της, όπως επίσης και μια περίεργη έκκριση υγρού από τη θηλή, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να απευθυνθεί  στον γιατρό της, είτε είναι γυναικολόγος, είτε είναι μαστολόγος.  Τίποτε περισσότερο. Αυτός θα την καθησυχάσει, αυτός θα την κατευθύνει, αυτός θα την οδηγήσει εκεί που πρέπει. 

«Η μαστογραφία  αποτελεί την κορυφαία, τη σημαντικότερη και σίγουρα αναντικατάστατη μέθοδο του πληθυσμιακού ελέγχου» 

ΠτΘ: Άρα τα βήματα για μια έγκαιρη διάγνωση είναι συγκεκριμένα. Με την αυτοεξέταση να είναι το πρώτο εξ αυτών. Από κει και πέρα τι θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα;
Σ.Κ.:
Νομίζω ότι ιδιαίτερης σημασίας εξετάσεις, για να φτάσουμε στην έγκαιρη διάγνωση, είναι και η αυτοεξέταση, αλλά κυρίως η μαστογραφία και η εξέταση από τον κλινικό γιατρό, τον γυναικολόγο. Η αυτοεξέταση είναι μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας, ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών, γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μια φορά κάθε μήνα, συνήθως μετά το τέλος της περιόδου της και είναι σημαντική καθώς αποκτάει οικειότητα με το μαστό της, μαθαίνει πώς είναι φυσιολογικά και καταλαβαίνει κάποια πιθανή αλλαγή που δεν υπήρχε στο παρελθόν, όταν αυτό συμβεί.  Σε εκείνη την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να επισκεφθεί άμεσα στο γιατρό της.
 
Η δεύτερη, η μαστογραφία, θεωρώ ότι αποτελεί την κορυφαία, τη σημαντικότερη και σίγουρα αναντικατάστατη μέθοδο του πληθυσμιακού ελέγχου, γιατί έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει όγκους πολύ μικρού μεγέθους πριν ακόμη γίνουν αντιληπτοί και ψηλαφηθούν, εν τη γενέσει τους δηλαδή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ποιότητα της μαστογραφίας. Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι μιας τεχνικά άριστης μαστογραφίας: η υψηλή ευκρίνεια, η μεγάλη ανάλυση των στοιχείων που εκλαμβάνει ο αναγνώστης της μαστογραφίας και η χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της μαστογραφίας, η οποία πρέπει να πληροί  αυτές τις τρεις παραμέτρους. Αυτές είναι που συμβάλλουν μαζί με τη γνώση και την εμπειρία του, στην απόλυτη διάγνωση.

«Το κοινό της Ελλάδας δεν κατανοεί καθόλου την έννοια του προχωρημένου καρκίνου του μαστού» 

ΠτΘ: Σε όλα αυτά βοηθούν και οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και σε ότι αφορά και τα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία πλέον είναι στη διάθεσή μας και είναι και στη διάθεση και του κοινού της Ροδόπης και της Κομοτηνής συγκριμένα.
Σ.Κ.:
Είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε όλοι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε εφαρμογή τελευταίας γενιάς ψηφιακών μαστογράφων, όπου πραγματικά λειτουργούν με πολύ μικρή δόση  ακτινοβολίας, έχουν υψηλή ανάλυση και συμβάλουν τα μέγιστα σε αυτή τη διάγνωση και στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.
 
Η γυναίκα θα πρέπει να βλέπει την μαστογραφία ως ένα δώρο προς τον εαυτό της, σε συνδυασμό με τα γενέθλιά της ή τη γιορτή της.
 
Διαπιστώνεται και παρατηρείται ότι μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τον καρκίνο του μαστού και τις παραμέτρους της ασθένειας αυτής. Κι αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα πολλών μελετών. Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, η οποία δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι το κοινό δεν κατανοεί πλήρως την έννοια του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.  Το 88% των γυναικών που ρωτήθηκαν, για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, δεν γνωρίζει ότι δεν είναι θεραπεύσιμος. Στην Ελλάδα τα ίδια αποτελέσματα, έδειξαν ότι το κοινό δεν κατανοεί καθόλου την έννοια του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Αντιθέτως, μια στις τέσσερις γυναίκες, πιστεύει λανθασμένα ότι αυτός ο καρκίνος προσβάλει αποκλειστικά τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι λάθος αυτό. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό και το πιο λεπτό κομμάτι, γύρω από την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.