Κυπριακο: Ποια ειναι η βελτιστη λυση για τα εθνικα συμφεροντα;

Σήμερα, με τη de facto κατάσταση διχοτόμησης που επικρατεί στην Κύπρο, όλα είναι ξεκάθαρα: Μπορεί η Τουρκία να συμμετέχει ενεργά και να επηρεάζεται άμεσα από την κρίση στην Εγγύς Ανατολή, αυτό όμως ουδόλως επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε κατ’ επέκταση επιβαρύνει την Ελλάδα. Όμως, δεν είναι ολοφάνερο ότι η ενωμένη Κύπρος, λόγω της εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα, θα μεταβληθεί σε μέρος της κρίσης στην Εγγύς Ανατολή συμπαρασύροντας και την Ελλάδα ενώ σήμερα με τη de facto κατάσταση διχοτόμησης είναι αποδεσμευμένη από την κρίση; Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ σε αντίθεση με την Τουρκία, υπάρχει δηλαδή μια σαφής διαχωριστική γραμμή που δίνει τη δυνατότητα στη Λευκωσία να ανθίσταται στην Άγκυρα μέσω των Βρυξελλών, ενώ μετά την ομοσπονδοποίηση της Κύπρου η Άγκυρα θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα θέματα μέσω των Τουρκοκυπρίων.
 
Πρόσθετα, λόγω της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία και της εμπλοκής όλων των μεγάλων δυνάμεων εκεί στο όνομα της καταπολέμησης του ISIS αλλά και του ανταγωνισμού τους στην Ανατολική Μεσόγειο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, η ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να εξισορροπεί την επήρεια όλων αυτών που θα μεταφέρεται είτε μέσω της Τουρκίας, είτε μέσω του ανταγωνισμού για το φυσικό αέριο. Για να επιβιώσει λοιπόν η ενωμένη Κύπρος ως ομοσπονδία, θα πρέπει η πολιτική της να απορροφά τους κραδασμούς των εξελίξεων στην Εγγύς Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο ώστε να ισορροπεί μεταξύ των ανταγωνισμών. Αυτή η ανέφικτη ισορροπία θα αποτελεί λοιπόν τη λύση του Κυπριακού; Υπό την πίεση όλων αυτών θα είναι δυνατό να συνυπάρχουν τα ελληνοκυπριακά με τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα, τα ελληνικά με τα τουρκικά και όλων των υποβολέων τους;
 
Υπάρχουν όμως και βαθύτεροι λόγοι που υπερβαίνουν τις σκοπιμότητες των συμφερόντων και αμφισβητούν τη δυνατότητα των δύο λαών να συνυπάρξουν σε ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Το Κυπριακό πρόβλημα, δημιουργήθηκε σε συνθήκες παγκόσμιας ισορροπίας, έστω του «τρόμου», με παγιωμένη την κατάσταση στην Εγγύς και τη Μ. Ανατολή και ενώ η συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων στα όρια ενός πολυεθνικού κράτους ήταν βιώσιμη. Σήμερα, επιχειρείται να επιλυθεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες που είναι πολύ δυσμενέστερες. Διότι σήμερα, σε συνθήκες όπου τα πολυεθνικά κράτη έχουν διαλυθεί και εθνότητες διεκδικούν την αυτοδιάθεσή τους (Σκωτία, Καταλονία, κ.α.), επιχειρείται, κόντρα στην πραγματικότητα, η συμβίωση δύο εθνοτήτων που δεν κατόρθωσαν να συνυπάρξουν όταν οι συνθήκες ήταν παγκόσμια ευνοϊκές γι’ αυτό.
 
Γι’ αυτό, δεδομένου ότι οι περιφερειακές εξελίξεις και ο ανταγωνισμός των εταιρειών υδρογονανθράκων έχουν εκτοξεύσει τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομική αξία της Κύπρου στα ύψη, μία λύση υπάρχει για να μη συνθλιβεί η Κυπριακή Δημοκρατία ανάμεσα στα συγκρουόμενα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων και να πάψει να αποτελεί το Κυπριακό μόνιμη εστία αντιπαράθεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατραπεί η de facto σημερινή κατάσταση σε de jure με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών εκ των οποίων το ελληνοκυπριακό θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα. Μόνο με αυτή τη λύση:
 
1. Θα οριοθετηθούν οριστικά τα ελλαδικά και τα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο, χωρίς να νοούνται παρεμβάσεις τρίτων χωρών που αξιοποιούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως εφαλτήριο των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.
2. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόσχημα για επέμβαση διότι θα αποκλείεται η αναθέρμανση των εντάσεων του παρελθόντος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και καμία χώρα δεν θα έχει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης.
3. Η ασφάλεια της Κύπρου, ως έδαφος της ελληνικής επικράτειας, θα αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας. Μάλιστα, η χώρα μας θα ενισχυθεί στρατηγικά έναντι της Τουρκίας αφού θα την περικυκλώσει τρόπον τινά και θα διαθέτει δυνάμεις στο κυπριακό έδαφός.
4. Με την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, η Κύπρος θα ενταχθεί αυτόματα στο ΝΑΤΟ γεγονός που θα αποτρέπει νέα εισβολή.
5. Θα επαυξήσει τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και επακόλουθα θα πολλαπλασιάσει την πολιτική της σημασία εντός της Ε.Ε., διότι θα επεκτείνει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Εγγύς και της Μ. Ανατολής με τις οποίες θα γειτνιάζει άμεσα. Ας αξιολογήσουμε ότι σήμερα εμπλέκεται στα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο μέσω της Κύπρου με τις τριμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ κ.α..
6. Η ΑΟΖ, που αντιστοιχεί στο νότιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου κατοικούν οι ελληνοκύπριοι, είναι πολλαπλάσια αυτής που αντιστοιχεί στο τουρκοκυπριακό τμήμα, η οποία περιορίζεται μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, και δεν θα επιδέχεται αμφισβητήσεις.
7. Η διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία τουρκοκυπριακού κρατιδίου δεν αντιστρατεύεται τα τουρκικά συμφέροντα. Αντίθετα μάλιστα. Διότι το κρατίδιο θα είναι μέλος της Ε.Ε., ένα υποκατάστατο δηλαδή της Τουρκίας εντός της Ε.Ε., μεσάζων ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Πρόκειται για ενδεχόμενο που ευνοεί και τις δύο πλευρές αφού τις απαλλάσσει από το πολιτικό κόστος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
8. Τέλος, η επίλυση του Κυπριακού στις σημερινές συνθήκες αποδυνάμωσης της Ελλάδας λόγω της πλήρους εξάρτησής της έξωθεν, εξ αιτίας της κρίσης, αποτελεί τη χειρότερη δυνατή συγκυρία.
 
Παρόλα αυτά Ελλάδα και Κύπρος υπερθεματίζουν λύσεις συμπλέοντας με ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε.. Διότι η Ελλάδα χειραγωγείται λόγω της αδυναμίας της να αντισταθεί και η οικονομική ελίτ της Κύπρου θέλγεται από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εισροών και ιδιαίτερα των συμβολαίων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και με κανένα τρόπο δεν επιθυμεί να εκχωρήσει τα «προνόμια» αυτά στην Αθήνα. Γι’ αυτό το σημερινό καθεστώς της «μη λύσης» ή της ομοσπονδοποίησης, εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Μέχρι πότε όμως μπορεί να προτάσσονται τα συμφέροντά της έναντι του εθνικού συμφέροντος; Διότι δεν πρέπει να λησμονούν ότι, όπως μας δίδαξε η Ιστορία του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός που δεν ενσωματώθηκε με οποιοδήποτε τρόπο στον κρατικό ιστό ξεριζώθηκε από τις εστίες του ή διαρκώς συρρικνώνεται.
 

Αλεξανδρούπολη, 29-11-2016

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.