Το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας του ΔΠΘ αποκτα ειδικευση γλωσσολογιας

Η Κοσμητεία της Σχολής ενέκρινε την Τετάρτη τη δημιουργία νέας ειδίκευσης, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας

Στην ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος καθηγητών αλλά και φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προχώρησε χθες η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του πανεπιστημίου, εγκρίνοντας την ίδρυση ειδίκευσης γλωσσολογίας στο Τμήμα.
 
Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ήταν το μοναδικό φιλολογικό τμήμα στην Ελλάδα που δεν είχε ειδίκευση στη γλωσσολογία, με αποτέλεσμα όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» η πρόεδρος του Τμήματος κ. Ζωή Γαβριηλίδου, πολλοί εκ των νεοεισερχόμενων φοιτητών να ζητούν μεταγραφή καθώς επιθυμούσαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μάλιστα όπως υπενθύμισε την «παράλειψη» αυτή είχε εντοπίσει και η επιτροπή εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος που είχε επισημάνει την ανάγκη εκκίνησης των διαδικασιών για τη δημιουργία της.
 
Μάλιστα όπως επεσήμανε «οι φοιτητές είχαν πολλές φορές φέρει το αίτημα σε συνέλευση του τμήματος, απλά μέχρι τώρα δεν είχαμε τη δυνατότητα διότι δεν είχαμε το επαρκές προσωπικό. Αυτή τη στιγμή ωστόσο έχουμε ένα νέο γλωσσολόγο στο τμήμα τον κ. Ασημάκη Φλιάτουρα, και επίσης έχει προκηρυχθεί και μια καινούργια θέση, επομένως τώρα θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το κομμάτι των μαθημάτων».
 
Όπως έκανε γνωστό η ίδια την Τετάρτη εγκρίθηκε η δημιουργία της ειδίκευσης Γλωσσολογίας από την Κοσμητεία της Σχολής, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και από την Σύγκλητο προκειμένου να γίνει η απαραίτητη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος ώστε να προβλέπει και την ίδρυση ειδίκευσης γλωσσολογίας.
 
Η νέα ειδίκευση αναμένεται να ισχύσει για τους πρωτοετείς φέτος φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι θα μπουν στην ζώνη επιλογής της ειδίκευσής τους το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
 
Η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για το τμήμα, και στο κομμάτι τις έρευνας, καθώς όπως επεσήμανε η κ. Γαβριηλίδου «θα μπορέσει να συντελέσει στην ανάπτυξη των διεπιστημονικών συνεργασιών, με το πολυτεχνείο, με άλλες ανθρωπιστικές σχολές, και αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε γόνιμες ερευνητικές δυνατότητες οι οποίες και θα αποφέρουν πόρους στο τμήμα και πιο εξωστρεφές θα το κάνουν».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οφέλους στο κομμάτι του ερευνητικού επιστημονικού έργου του τμήματος, όπως σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου αποτελεί η συλλογή διαλεκτολογικού υλικού της περιοχής, των τοπικών δηλαδή ιδιωμάτων, καθώς αυτά στο πέρασμα του χρόνου φθίνουν.

«Δεν επηρεάζεται το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος» 

Τέλος σε ό,τι αφορά το πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος από την προσθήκη της νέας κατεύθυνσης, η κ. Γαβριηλίδου υπογράμμισε πως αυτό δεν διαταράσσεται καθόλου, καθώς ο κορμός παραμένει ίδιος με μοναδική διαφορά ότι στο κομμάτι της ειδίκευσης οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα και στην ειδίκευση της γλωσσολογίας, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στην ειδίκευση κλασικής φιλολογίας και στην ειδίκευση νεοελληνικής φιλολογίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.