Δημητρης Τσολακης, ο Κομοτηναιος youtuber των «Μητσομαγειρεματων»

Φέρνει τις συνταγές των μαμάδων μας στις οθόνες του υπολογιστή

 «Κύριό μου μέλημα είναι να δείξω απλές συνταγές, αναλυτικά φτιαγμένες, βήμα προς βήμα»

Έχει χαρακτηριστεί η τηλεόραση του διαδικτύου. Σε αυτήν καθημερινά εκατοντάδες άτομα -ίσως και χιλιάδες- ανεβάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα βίντεό τους. Κωμικά σκετς, stand up comedy, games, εκπομπές ποικίλης ύλης, ομορφιάς είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες βίντεο που μπορεί να συναντήσει κανείς στο youtube.
 
Στις τάξεις, των youtubers προστέθηκε πριν μερικούς μήνες και ένας Κομοτηναίος, ο Δημήτρης Τσολάκης, ο οποίος με τα «Μητσομαγειρέματά» του μας (ξανα)συστήνει μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών συνταγές που γνωρίζουμε πολύ καλά από το σπίτι μας. Συνταγές «μαμαδίστικες» που μπορεί να μοιάζουν απλές, όμως κρύβουν μυστικά. Ήταν τα μυστικά μιας εξ αυτών των συνταγών που οδήγησαν τον Δημήτρη στη δημιουργία του καναλιού του στο youtube. Ήταν Ιούλιος όταν ο Δημήτρης το ξεκίνησε. Όπως μας εκμυστηρεύθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας όλα άρχισαν όταν μια φίλη του ζήτησε να μάθει τα «μυστικά» των κεφτέδων. Έτσι ο Δημήτρης πήρε την απόφαση να δημιουργήσει, με τη βοήθεια της Τατιάνας στην κάμερα, τη συνταγή του και έτσι τα «Μητσομαγειρέματα» απόκτησαν το πρώτο τους βίντεο στο youtube. Σήμερα, μετά από 5 μήνες και 13 βίντεο στα «Μητσομαγειρέματα», ο Δημήτρης μετρά περισσότερους από 2.700 followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα βίντεό του έχουν περισσότερες από 14.000 προβολές με το πιο πρόσφατο, το 13ο, να είναι αφιερωμένο στους κουραμπιέδες ένεκα Χριστουγέννων.
 
Για αυτό το πεντάμηνο ταξίδι του και τις εμπειρίες που αποκόμισε μέχρι στιγμής, μοιραζόμενος την αγάπη του για το μαγείρεμα με τον «αχανή» κόσμο του διαδικτύου, μας μίλησε ο Δημήτρης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας. Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 

«Ο στόχος των συνταγών, να παρουσιάσουμε τα φαγητά που τρώμε καθημερινά στο σπίτι μας» 

ΠτΘ: Πώς προέκυψαν τα «Μητσομαγειρέματα» στη ζωή σου;
Δ.Τ.:
Από τον Ιούλιο ξεκίνησα να κάνω επεισόδια, όμως η σχέση με τη μαγειρική κρατάει πολλά χρόνια πριν. Από μικρός μου άρεσε να ψήνω μαζί με τον πατέρα μου και να ασχολούμαι γενικότερα με την κουζίνα, όταν ήμουν φοιτητής μαγείρευα μόνος μου, με τη βοήθεια διάφορων φίλων, που ήταν οι πρώτοι που δοκίμασαν τις δικές μου συνταγές και φτάσαμε φέτος το καλοκαίρι από μια τυχαία συζήτηση με μια φίλη, που με ρώτησε μια συνταγή –κεφτεδάκια συγκεκριμένα- και μου είπε «τόσα χρόνια μαγειρεύεις για μας, δεν έμαθα όμως ποτέ πώς τα κάνεις». Της ζήτησα να έρθει στο σπίτι μου την επόμενη μέρα να τις δείξω, ενώ είχα αγοράσει τα απαραίτητα υλικά για να κάνω τη συνταγή για μένα. Μου είπε επειδή δεν μπορούσε να έρθει, να βγάλω μερικές φωτογραφίες με τα βήματα της συνταγής και να τις στείλω σε αυτήν. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε η ιδέα. Έτσι αποφάσισα να μην τραβήξω φωτογραφίες αλλά να κάνω βίντεο, να το ανεβάσω στο youtube, και να κάνω μια εκπομπή η οποία θα ονομάζεται «Μητσομαγειρέματα».
 
ΠτΘ: Τα «Μητσομαγειρέματα» μετρούν λίγους μήνες ζωής, αλλά έχουν ήδη αρκετά μεγάλη επιτυχία και σε τοπικό επίπεδο και εκτός των ορίων της Ροδόπης. Νομίζω ότι το μυστικό της επιτυχίας σου είναι ότι μαγειρεύεις απλά και ότι μαγειρεύεις φαγητό που γνωρίζουμε όλοι από το σπίτι μας. Έτσι δεν είναι;
Δ.Τ.:
Αυτός είναι και ο στόχος των συνταγών, να παρουσιάσουμε τα σπιτικά φαγητά, όχι τα πολύ gourmet, τα πολύ δύσκολα, τα πολύ εξεζητημένα, αλλά τα φαγητά που τρώμε καθημερινά στο σπίτι μας, με «μαμαδίστικες συνταγές». Στην ουσία τις δικές μου συνταγές δεν τις έχω φτιάξει εγώ, είναι συνταγές της μητέρας μου και της γιαγιάς μου. Παρουσιάζω δηλαδή δικές τους συνταγές, ετών.
Δοθείσης ευκαιρίας, θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη μου την Τατιάνα που είναι η camerawoman όλου αυτού του εγχειρήματος. Ξεκινήσαμε από τον Ιούλιο. Έχω γύρω στους 2700 followers στο facebook, τα views στο youtube έχουν φτάσει τις 14.000. Πάει πάρα πολύ καλά και βλέπω ότι οι φίλοι στο facebook είναι από όλη την Ελλάδα. 

«Εκτός από τη μαγειρική πάθος μου είναι και οι υπολογιστές» 

ΠτΘ: Πώς αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις τα social media και να μην πας σε έναν πιο συμβατικό ίσως τρόπο για να μοιραστείς αυτό το πάθος σου για τη μαγειρική;
Δ.Τ.:
Η δουλειά μου είναι η πληροφορική. Δουλεύω στην Περιφέρεια, στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Λειτουργικής Διακυβέρνησης, οπότε ασχολούμαι από πολύ μικρός με τους υπολογιστές, εκτός από τη μαγειρική πάθος μου είναι και οι υπολογιστές και τώρα τελευταία και τα κινητά, οπότε η πληροφορική και το youtube και το facebook, είναι μέρος από τη δουλειά μου, θα έλεγα. Ήταν λοιπόν η καλύτερη ευκαιρία και η πιο εύκολη. Παράλληλα ήταν μια δωρεάν ευκαιρία, πρέπει να το τονίσουμε αυτό, γιατί το κόστος είναι μηδενικό. Μπόρεσα λοιπόν και έκανα τα «Μητσομαγειρέματα», τα ανέβασα στο youtube, έκανα μια σελίδα στο facebook και στην ουσία έτσι με βρίσκει ο κόσμος.
 
ΠτΘ: Είναι και πιο άμεσο ως εργαλείο, έχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα.
Δ.Τ.:
Έτσι είναι. Τα social media έχουν μπει στη ζωή μας σε καθημερινή βάση και δεν είναι ψέματα, ότι οι πιο πολλοί με το που θα ξυπνήσουμε το πρωί, το πρώτο πράγμα που κάνουμε, πριν ακόμη πλυθούμε, είναι να ανοίξουμε το facebook, να ανοίξουμε το twitter, να ανοίξουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με social media και να ρίξουμε μια ματιά. 

«Δεν κρύβω τίποτα, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν βγάζω λεφτά από αυτό» 

ΠτΘ: Πες μου λίγα πράγματα για τη διαδικασία την οποία ακολουθείς και πώς ακριβώς γίνεται η εκπομπή.
Δ.Τ.:
Είμαι ο παρουσιαστής, ο σεναριογράφος, ο σκηνοθέτης τη εκπομπής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια την έχει η φίλη μου, Τατιάνα, που βγάζει φωτογραφίες και με τραβάει με την κάμερα. Η δικιά μου πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με τα «Μητσομαγειρέματα», ήταν να φτιάξω συνταγές που θα είναι σπιτικές και με πράγματα που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από το super market. Δεν χρειάζεται δηλαδή κάποιος να πάει σε κάποιο εξεζητημένο κατάστημα να αγοράσει ειδικά μπαχαρικά, ειδικό κρέας, κλπ. Κύριό μου μέλημα είναι να δείξω απλές συνταγές, αναλυτικά φτιαγμένες, βήμα προς βήμα με όλες τις λεπτομέρειες. Ακόμη και πόσα μπαχαρικά θα πάρουν και διάφορα μυστικά ή διάφορες ανωμαλίες που θα βγουν κατά τη διάρκεια του βίντεο, τις γράφω στην περιγραφή του βίντεο ώστε να πληροφορηθεί ο κόσμος ακριβώς πώς θα γίνει η συνταγή. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια ολοκληρωμένη συνταγή μέσα από ένα βίντεο, χωρίς να λείπει τίποτα. Δεν κρύβω τίποτα, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν βγάζω λεφτά από αυτό, οπότε στην ουσία κάνω το χόμπι μου, και γι’ αυτό έχει γίνει και αυτή η επιτυχία.
 
ΠτΘ: Αποτυχίες είχες ποτέ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;
Δ.Τ.:
Εννοείται. Έχουν γίνει πολλά ευτράπελα, φυσικά αυτά δεν τα έχουμε δείξει στον κόσμο. Κάποια στιγμή σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα βίντεο μόνο με τις αποτυχίες. 

«Χαλάς την πιάτσα!!!» 

ΠτΘ: Θεωρείς ότι έχεις δώσει το καλό παράδειγμα για τους άντρες; Οι φίλοι σου τι σου λένε;
Δ.Τ.:
Οι φίλοι μου ήξεραν πάντα ότι μαγειρεύω, τους είχα μαγειρέψει πάρα πολλές φορές, απλά τώρα όταν τους το έδειξα, μου λένε «χαλάς την πιάτσα, γιατί θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς τα ίδια». Διαφωνώ με αυτό που λένε ότι ο άντρας δεν πρέπει να είναι στην κουζίνα. Η κουζίνα είναι για όλους, αρκεί να έχεις μεράκι και θέληση να δοκιμάσεις, γιατί αν δεν κάνεις κάποια δοκιμή δεν πρόκειται να βρεις τη σωστή αναλογία είτε στο χρόνο ψησίματος, είτε στα μπαχαρικά, είτε σε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική.
 
ΠτΘ: Το μυστικό για το φαγητό λένε ότι είναι η αγάπη και το μεράκι που βάζεις. Εσένα αυτό σε έσπρωξε σε αυτή τη διαδικασία;
Δ.Τ.:
Βεβαίως. Αν δεν δοκιμάσεις, αν δεν πειραματιστείς κι αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, δεν πρόκειται να μάθεις να μαγειρεύεις, όχι μόνο για τον κόσμο, όπως κάνω εγώ, αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό. 

«Επειδή βλέπω ότι έχει ανταπόκριση το όλο εγχείρημα, αυτό μου δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη για να συνεχίσω και στο μέλλον» 

ΠτΘ: Η πληροφορική πώς συνδυάζεται; Η δουλειά σου φαντάζομαι δύσκολη, πολύωρη, κι έχεις να κάνεις και γυρίσματα. Πώς τα προλαβαίνεις όλα αυτά;
Δ.Τ.:
Κάνω σχεδόν δυο επεισόδια το μήνα και επειδή όπως προείπα, είναι σαν χόμπι, δεν με κουράζει. Οπότε ό,τι σε ευχαριστεί, ακόμη και κουρασμένος να είσαι από τη δουλειά, δεν είναι αγγαρεία. Επειδή μάλιστα βλέπω ότι έχει ανταπόκριση το όλο εγχείρημα, αυτό μου δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη για να συνεχίσω και στο μέλλον.
 

ΠτΘ: Μετά τα γυρίσματα, ποιος τα τρώει αυτά που μαγειρεύεις;
Δ.Τ.:
Τα δοκιμάζουμε εκείνη την ώρα, και εγώ και η camerawoman και στη συνέχεια μοιράζονται είτε σε συναδέλφους είτε στην οικογένειά μου. Νομίζω ότι έχω ταΐσει αρκετό κόσμο.
 
ΠτΘ: Εάν έβλεπες ότι υπάρχει ζήτηση, θα σκεφτόσουν ποτέ να το κάνεις και σε πιο επαγγελματικό επίπεδο;
Δ.Τ.:
Προς το παρόν δεν το έχω σκεφτεί, γιατί είναι χόμπι. Όταν είναι κάτι χόμπι δεν σε κουράζει. Όταν γίνεται καθημερινή ενασχόληση, καθημερινή δουλειά και όλα πρέπει να γίνουν στην εντέλεια, γιατί πλέον θα πουλάς ένα προϊόν στον κόσμο, χάνεται η έννοια της ευχαρίστησης. 

«Από τη νέα χρονιά σκοπεύω να φτιάξω μια νέα ιστοσελίδα» 

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά το μέλλον των «Μητσομαγειρεμάτων», θα τα δούμε κάπως να εξελίσσονται με τη νέα χρονιά; Έχεις κάτι στο μυαλό σου;
Δ.Τ.:
Βεβαίως. Αυτό δεν σταματάει. Από τη νέα χρονιά σκοπεύω να φτιάξω μια νέα ιστοσελίδα, το mitsomageiremata.gr προφανώς, στην οποία θα έχω αναλυτικότερα και τις συνταγές με φωτογραφίες και με κείμενο και με τα βίντεο φυσικά και με ό,τι άλλο προκύψει στο μέλλον.

«Χριστουγεννιάτικοι κoυραμπιέδες με καρύδια» 

ΠτΘ: Έχουμε μπροστά μας τα Χριστούγεννα και μοιράζεσαι συνταγή σου για κουραμπιέδες. Θα έχουμε και νέο επεισόδιο ενόψει Πρωτοχρονιάς ή από το νέο έτος;
Δ.Τ.:
Το 13ο, που ανέβασα πριν από λίγες μέρες, είναι το τελευταίο επεισόδιο για αυτή τη χρονιά, και είναι παραδοσιακοί κουραμπιέδες, αλλά όχι με αμύγδαλο, όπως πολλοί θα το ξέρουν, αλλά με πολλά καρύδια. Δίνουν πολύ πιο διαφορετική γεύση και είναι πολύ πιο μαλακοί οι κουραμπιέδες με καρύδια απ’ ό,τι με αμύγδαλα.

«Το catering στα γενέθλια του Louki ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία και να δείξω τη σελίδα μου στον κόσμο και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου» 

ΠτΘ: Πρόσφατα το Louki γιόρτασε τα όγδοα γενέθλιά του, είδαμε δε ότι στον τριήμερο εορτασμό συμμετείχαν και τα «Μητσομαγειρέματα». Πες μας για αυτή σου τη συνεργασία με το Louki. Τι ακριβώς ετοίμασες στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν σκέφτεσαι και αν σου έχει προταθεί να το δεις σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, πάντα όμως να αυτοπροσδιορίζεσαι ως ερασιτέχνης μάγειρας.
Δ.Τ.:
Με το Louki η προσέγγιση έγινε από τον ιδιοκτήτη, με τον οποίο γνωριζόμαστε χρόνια, καθώς είμαι πελάτης του μαγαζιού. Βλέποντας και μέσα από το site τις διάφορες συνταγές που κάνω, μου πρότεινε να αναλάβω το catering για τα γενέθλια του μαγαζιού. Ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία και να δείξω τη σελίδα μου στον κόσμο και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Πήγαμε με τον Πέτρο, αγοράσαμε πρώτης τάξεως υλικά και οι συνταγές ήταν μόνο μέσα από τα «Μητσομαγειρέματα». Έτσι είχαμε κεφτεδάκια, από το επεισόδιο 1, είχαμε κοτόπουλο μεξικάνικο, από το επεισόδιο 3, είχαμε τέσσερα κέικ, από το επεισόδιο 10, και το σουφλέ ζυμαρικών με διάφορα τυριά και ζαμπόν, από το επεισόδιο 2.
 
ΠτΘ: Ο κόσμος τι σου είπε για τις συνταγές που δοκίμασε;
Δ.Τ.:
Ο κόσμος ήταν στην αρχή λίγο διστακτικός, όμως όταν ο πρώτος έκανε την αρχή και πήρε ένα κομμάτι ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Στο τέλος δεν έμεινε ούτε ψίχουλο.
 
Δείτε και ακολουθήστε τα «Μητσομαγειρέματα» στους παρακάτω συνδέσμους:
Youtube
Facebook

Twitter
Instagram
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.