«Τo ονομα μου ειναι Τζειμς Ντην»

Μια θεατρική παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Χρονά

Μια ζωή, μια μοίρα, ένα πονεμένο επίγραμμα, για έναν άνθρωπο που χάθηκε νέος, και ήταν ζωντανός κι ωραίος, σαν τα «Παιδιά της ζωής» που θα ‘λεγε κι ο Παζολίνι. Η μητέρα του Ντην έγραφε ποιήματα κι αγαπούσε την ανάγνωση. Ο πατέρας του ήτανε δίπλα του και δεν ήτανε, έμεινε ορφανός από τη μητέρα του στα εννιά. Άντε να βρεις συμπλήρωμα αγάπης, λιγοστή, σπάνιο είδος, ο πατέρας του είχε πολλά ενδιαφέροντα, ξαναπαντρεύτηκε….
 
Αλλά ο μικρός Ντην είχε την περιουσία που πρόλαβε να του εμφυσήσει η μάνα του, την αγάπη για την ποίηση και το ψάξιμο…. Δεν κάθισε να γίνει δικηγόρος όπως θα ‘θελε ο πατέρας του.. Προτίμησε πιο «προσωπικούς δρόμους», με λίγα λόγια ήταν αποφασισμένος να πεινάσει! Και πείνασε και υπόφερε και ζήτησε δουλειά και δεν βρήκε και ζητιάνεψε ψωμί και έρωτα, επέμενε έτσι που μόνο ένα αγριμάκι που δεν χόρτασε αγάπη και τροφή ξέρει να επιμένει. Και τα κατάφερε…
 

Τον δεχθήκανε στο περίφημο Άκτωρ Στούντιο του ‘δώσαν ρόλο οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες, Καζάν, Ρέυ, μα δεν πρόλαβε, καν να δει την ταινία που γύρισε, τον πρόλαβε το δυστύχημα. Πέθανε νέος, χωρίς να προλάβει…. Πρόλαβε όμως ν’ αφήσει σαν κληρονομιά το πείσμα του, να μην βολεύεται στα δεδομένα και να ψάχνει απεγνωσμένα ν’ αγαπηθεί ως το τέλος σαν σκύλος αδέσποτος.
 
Αυτό το παραμύθι μας διηγείται δραματικώ τω τρόπω ο φίλος μου Γιώργος Χρονάς, με ανάλαφρη χάρη σαν ένα παιχνίδι που παίζεται από παιδιά και φίλους σε μια αυλή. Ήρεμα, γλυκά, στοχαστικά, έτσι όχι απλά για να περνάει η ώρα, αλλά για να πλουταίνουν οι ώρες μας και οι ζωές μας.
Ένας Χρονάς δεν θα μπορούσε να βάλει μια δεδομένη κλισαρισμένη φιρμίτσα ν’ αποδώσει τα βασανάκια του Τζέημς Ντην του. Διάλεξε έναν ηθοποιό, τον Αγησίλαο Σιούνα, που κι ο ίδιος έχει ανάλογα βιώματα με τον ήρωα που υποδύεται ώστε να μπορεί να τον δει από μέσα.
 
Η ηθοποιός χορεύτρια, Δανάη Δημητροπούλου που υποδύεται τη φίλη του, μας συγκίνησε, πέρα από την κίνησή της, με το ύφος της. Μην καταδεχόμενη να δίνει εύκολους «γλυκασμούς» στο πρόσωπό της, κρατώντας μας απ’ έξω, όπως καθόμαστε απ’ έξω από ένα ιερό!
 

Παραστάτες άγγελοι στην παράσταση, βοηθοί και βοηθούμενοι: ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ο Κωνσταντίνος Μπούρας και ο Γιώργος Χρονάς.
 
Η παράσταση θα παιχθεί στην Θεσσαλονίκη κι είναι ευκαιρία να δούμε οι Θρακιώτες αυτή την ανάλαφρη ζωηρή δουλειά με το «βαρύ» θέμα.
 
Ο Χρονάς στην «επίθεση», είναι πολύ καλός σαν τον χρόνο, όταν «αμύνεται» αδικείται.
 

*Ο Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης και Ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών.

 
info
Μετά από 14 παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που παρουσιάζεται η παράσταση μετά την Αθήνα. Από την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2017, στο Θέατρο Αυλαία και το Σάββατο και Κυριακή, 28 και 29 Ιανουαρίου 2017, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στη Θεσσαλονίκη.
 

Σας περιμένουμε από όλες τις πόλεις της Βορείου Ελλάδος, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Φλώρινα, Βέροια, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, και από όπου μας διαβάζετε, με την αγάπη μας, πάντα.
 
Περιμένουμε την υποδοχή, Εσάς, του κοινού με αγωνία.
 
Γιώργος Χρονάς

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.