Την ανοιξη στην Κομοτηνη τα ΑΤΜ γαλακτος του «Θρακων Αμνος»

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τυροκομείο του Συνεταιρισμού ανοίγοντας το δρόμο για το κατάστημα στην Κομοτηνή

Από τη λειτουργία του τυροκομείου του στην Ορεστιάδα εξαρτάται η εγκατάσταση αυτόματων πωλητών γάλακτος στην Κομοτηνή από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Θρακών Αμνός».
 
Το τυροκομείο βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσής του, και εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Φεβρουαρίου, ξεκινώντας να προμηθεύει το κατάστημα που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στη συνέχεια θα ενοικιαστεί και θα διαμορφωθεί κατάστημα και στην Κομοτηνή, κάτι που αναμένεται να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη λειτουργίας του τυροκομείου. 

Καθυστέρησε η παστερίωση 

Πριν από ένα χρόνο, είχαμε γράψει στον «ΠτΘ» ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διάθεση φρέσκου κατσικίσιου γάλακτος τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Κομοτηνή, μιας και ο «Θρακών Αμνός» είχε ήδη παραλάβει τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και σχεδίαζε να τα τοποθετήσει μόλις βρεθεί εταιρεία που θα αναλάμβανε την παστερίωση του προϊόντος.
 
Όμως τελικά το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε, για αυτό και ο συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία δικού του τυροκομείου, όπου θα παστεριώνεται και το γάλα, στις εγκαταστάσεις της πρώην Τυροκομικής Βαρσαμακίδη Α. Ε., στο Νεοχώρι Ορεστιάδας.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Παρασχούδης, οι εργασίες προχωρούν κανονικά, με μια μικρή διακοπή λόγω της κακοκαιρίας (την Τρίτη, που συνομιλήσαμε με αυτόν, το χιόνι βρίσκονταν στο ένα μέτρο στην Ορεστιάδα) όμως είναι κατά το 90% έτοιμοι και μένουν μόνο τα ηλεκτρολογικά και τα μηχανολογικά, η σύνδεση δηλαδή των μηχανημάτων και της γραμμής παραγωγής.
 
Με τη διαδικασία λοιπόν να έχει μπει ξανά στο δρόμο της, ο πρώτος πωλητής αναμένεται να ξεκινήσει να τροφοδοτείται στην Αλεξανδρούπολη στο κατάστημα στη λεωφόρο Δημοκρατίας και σύντομα μετά από αυτό θα ξεκινήσει και η διάθεση στην Κομοτηνή. 

Σύντομα η διαμόρφωση χώρου στην Κομοτηνή 

Άλλωστε όπως επισήμανε ο κ. Παρασχούδης, τα μηχανήματα για το κατάστημα της Κομοτηνής βρίσκονται ήδη στην Αλεξανδρούπολη, και το μόνο που χρειάζεται είναι η διαμόρφωση του καταστήματος που θα επιλέξουν στην Κομοτηνή. «Η διαμόρφωση του καταστήματος της Αλεξανδρούπολης μας πήρε 15 μέρες» σημείωσε ο κ. Παρασχούδης, τονίζοντας πως ο χώρος θα είναι εκμισθωμένος και θα είναι ανοιχτός καθ’ όλο το 24ωρο, θα έχει και κλιματισμό αλλά και κάμερες ασφαλείας για να μην υπάρχουν δολιοφθορές.
 
Τα μέλη του συλλόγου είχαν κάνει μια έρευνα αγοράς στην Κομοτηνή για κατάστημα τον Αύγουστο, εντοπίζοντας αρκετά καλά σημεία για να στεγαστεί ο πωλητής, όμως δεν προχώρησαν στη μίσθωση γιατί άλλαξαν τα δεδομένα για την παστερίωση του γάλακτος, γυρίζοντας στην παραγωγή με ίδια μέσα. Όμως τώρα και με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται στο τυροκομείο θα αναζητήσουν χώρο στο κέντρο της πόλης, και ελπίζουν πως την άνοιξη το κατάστημα θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή.
 
 

Τα πάντα γύρω από το γάλα 

Ο Σύλλογος βέβαια δεν σταματά στο γάλα, αλλά σκοπεύει να δημιουργήσει γραμμές παραγωγής για κάθε γαλακτοκομικό είδος.
 
Το τυροκομείο είναι ένα σύγχρονο κτίριο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και έχει, μετά και τις παρεμβάσεις του Συνεταιρισμού, τη δυνατότητα να παράξει όλα τα προϊόντα του γάλακτος. «Μέσα έχουμε γραμμή για τυροκόμηση για όλων των ειδών τα τυριά, λευκά τυριά, κίτρινα τυριά, μυτζήθρα, αλλά και γιαούρτι και παγωτό» σημείωσε ο κ.  Παρασχούδης, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση τους να πωλούν και παγωτό το καλοκαίρι, με όλα τα προϊόντα να έχουν την επωνυμία «Θρακών Αμνός».
 
Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά, μιας και τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη τεχνογνωσίας, η ποιότητα του προϊόντος που επιθυμούν να παράξουν θέλουν να είναι πολύ υψηλή από την πρώτη στιγμή. «Αυτό που για μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, είναι οι εξωτερικοί συνεργάτες του συνεταιρισμού. Ο χημικός μηχανικός, ο τεχνολόγος τροφίμων και άλλοι εργάζονται ήδη ένα χρόνο για το συνεταιρισμό, σε αυτή την κατεύθυνση ώστε οποιοδήποτε προϊόν  δημιουργηθεί να είμαστε σίγουροι πως θα είναι το καλύτερο που θα υπάρχει στην αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, εκφράζοντας την άποψη πως ο τελικός κριτής θα είναι ο καταναλωτής, τον οποίο ελπίζουν να κατακτήσουν. 

Να υπενθυμίσουμε πως η λειτουργία του τυροκομείου θα ξεκινήσει την περίοδο που η παραγωγή γάλακτος θα είναι επαρκής για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις πρώτης ύλης, καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες οι ποσότητες είναι μειωμένες.
 
Για τον λόγο αυτό και από το 2017 μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο προσαρμογής κοπαδιών, ώστε από τον επόμενο χειμώνα να υπάρχει καθημερινά, σε όλη τη διάρκεια του έτους, ικανή ποσότητα γάλακτος που θα εξασφαλίζει την αδιάκοπη παραγωγή.
 
Ο Συνεταιρισμός, που δημιουργήθηκε το 2012 με μόλις 25 μέλη, έχει ήδη διανύσει την πρώτη τετραετία του συνεργατικού εγχειρήματος και κάνει πλέον σημαντικά βήματα ανάπτυξης και εξέλιξής του. 

Πώς θα λειτουργούν τα ΑΤΜ γάλακτος 

Υπενθυμίζεται ότι στα ΑΤΜ γίδινου γάλακτος ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ποσότητα του μισού ή του ενός λίτρου γάλακτος, το οποίο θα τοποθετεί σε γυάλινο μπουκάλι. Εάν δεν έχει δικό του μπουκάλι από το σπίτι, θα μπορεί να αγοράσει από το ΑΤΜ αυτόματα καινούργιο. Επίσης, αρχικά το μηχάνημα θα λειτουργεί μόνο με κέρματα, ενώ αργότερα θα υπάρξει μέριμνα και για χρήση κάρτας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.