Συντομα λιστα χειρουργειων και στο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Θα αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς πότε θα χειρουργηθούν και να αποφεύγεται το «κόψιμο» στη σειρά

Λίστα χειρουργείου όπου θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων και θα είναι προσβάσιμη από όλους θα εφαρμόσουν σύντομα όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μετά την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.
 
Όπως τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης στον «ΠτΘ», η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και θα συντομεύει το χρόνο των χειρουργείων.
 
Σε αυτή θα μπαίνουν τα περιστατικά ανά χειρουργείο, και θα υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας ανάλογα με μια σειρά από παράγοντες, που είναι το πότε κάποιος εξετάστηκε, τι συμπτώματα έχει, ποια η κλινική του εικόνα και ποια η εξέλιξη της νόσου του.
 
«Θα μπαίνει κάποιος στη λίστα, και αυτή θα τηρείται, εφόσον δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη» σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση φυσικά θα αλλάζει.
 
«Η εφαρμογή της λίστας χειρουργείων είναι ένα μέτρο το οποίο θα διασφαλίζει τον ασθενή, κυρίως από την αυθαιρεσία της κάθε διοίκησης που μπορούσε να ανατρέπει τη σειρά και να βάζει ρουσφετολογικά έκτακτα χειρουργεία, παρακάμπτοντας την σειρά» τόνισε, επισημαίνοντας πως από εδώ και πέρα το σύστημα, θα γίνει επίσημα, με διαφάνεια και με τη λίστα να δημοσιεύεται στο τέλος κάθε εβδομάδας στον ιστότοπο του Νοσοκομείου.
 
Το μέτρο όμως αναμένεται να βοηθήσει και στη συντόμευση των χρόνων των χειρουργείων, καθώς αυτά πλέον θα γίνονται οργανωμένα και συντονισμένα, ενώ η λίστα θα συντάσσεται για κάθε κλινική ξεχωριστά.
 
 

Ειδικό γραφείο για τη λίστα 

Για την κατάρτιση της λίστας χειρουργείου, ορίζεται ως υπεύθυνος παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας διαμόρφωσης της ο Διοικητής, ο οποίος ορίζει ως υπεύθυνο για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου έναν υπάλληλο του νοσοκομείου.
 
Παράλληλα θα υπάρχει επιτροπή χειρουργείου από γιατρούς που θα αποφασίζουν για την αναγκαιότητα κάθε περιστατικού και κατά πόσο αυτό θα μπαίνει στην προκαθορισμένη λίστα.
 
Το γραφείο το οποίο θα είναι αρμόδιο για την όλη διαδικασία θα ονομάζεται «Γραφείο εξυπηρέτησης δικαιωμάτων του Ασθενή» το οποίο ήδη υφίσταται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής εδώ και δύο μήνες και δέχεται παράπονα ή και ευχαριστήρια, και θα διαχειρίζεται από εδώ και πέρα το θέμα των λιστών και τυχόν διαμαρτυρίες των πολιτών για αυτές. 

Με ειδικό αριθμό μητρώου η λίστα 

Η απόφαση που εκδόθηκε έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ανάρτηση της λίστας χειρουργείου στα νοσοκομεία και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
 
Η Αρχή είχε κρίνει πως η σχετική διαδικασία μπορεί να γίνει με ηπιότερα μέσα, όσον αφορά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, προτείνοντας να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι (μέσω επαναδιατυπώσεων) ώστε η επεξεργασία της ανάρτησης της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους να είναι νόμιμη και θεμιτή.
 
Μια από τις ενστάσεις της αρχής αφορούσε το γεγονός ότι στη λίστα θα χρησιμοποιούνταν τα τέσσερα τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς.
 
Κατά την Αρχή, τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΜΚΑ συνιστούν προσωπικά δεδομένα, καθώς έστω και έμμεσα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των συγκεκριμένων ασθενών από τρίτους που αποκτούν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου.
 
Για αυτό και το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις, σημείωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, και στη λίστα ο ασθενής δεν θα αναγράφεται ονομαστικά ούτε με το ΑΜΚΑ, αλλά με ένα μοναδικό αριθμό που θα δίνεται από το νοσοκομείο στον ασθενή, για να μπορεί αυτός να παρακολουθεί την εξέλιξη του δικού του χειρουργείου.
 
Έτσι στη λίστα θα καταχωρείται ο αριθμός, το είδους του χειρουργείου που θα κάνει, η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το κάθε περιστατικό, η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης και η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.
 
Βέβαια αν κάποιος κατά τη διάρκεια της αναμονής παρουσιάσει επιπλοκές, πάλι θα έχει προτεραιότητα, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής χειρουργείου που θα επανεκτιμήσει την κατάσταση του κάθε ασθενούς. 

Τον επόμενο μήνα ξεκινά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής 

Μέχρι τώρα ο ασθενής έμπαινε στη λίστα μετά από ραντεβού με τον ιατρό και κατόπιν ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής έβλεπε το πρόγραμμα και καθόριζε τα χειρουργεία, με τις λίστες να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλες στο νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
«Μπορώ να πω ότι εμείς εδώ στη Ροδόπη δεν έχουμε μεγάλες αναμονές. Η λίστα φυσικά θα είναι χρήσιμη και σε εμάς αλλά θα είναι πολύ ωφέλιμη κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία και τα μεγάλα αστικά κέντρα, που υπάρχουν πολύ μεγάλες αναμονές» σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, σημειώνοντας για άλλη μια φορά πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η διαφάνεια, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πότε θα χειρουργηθούν.
 
Τυχόν καταγγελία του ασθενή, θα ελέγχεται από το Διοικητή και το ΔΣ του Νοσοκομείο για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, οι διοικήσεις των νοσοκομείων οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των αναφερομένων, μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοση της απόφασης αυτής, όμως δεν θα χρειαστεί τόσο διάστημα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μιας και όλα είναι έτοιμα και περιμένουν την επίσημη κοινοποίηση της απόφασης ώστε να ξεκινήσουν την εφαρμογή της λίστας.
 
Απομένουν μόνο τα τυπικά, δηλαδή η δημιουργία της επιτροπής χειρουργείου και τα άλλα γραφειοκρατικά, με τον κ. Φιλιππίδη να εκφράζει την άποψη ότι σε ένα μήνα το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.