Μηπως να σκεφτουμε σοβαροτερα στη Ροδοπη την ενεργειακη αναβαθμιση των δημοσιων κτιριων;

Αν κάτι μας έδειξε αυτός ο χειμώνας, είναι ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων είναι πλέον απαραίτητη, όχι μόνο για το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
 
Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η θέρμανση σε αυτά, ακόμα και αν επιτευχθεί είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και θα την νιώσουν οι Δήμοι όταν έρθει ο λογαριασμός, αλλά και το καλοκαίρι η ψύξη των δημόσιων υπηρεσιών είναι πάλι κοστοβόρα.
 
Μάλιστα το σφοδρό κρύο έδειξε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τα σχολεία, τα οποία δύσκολα θερμαίνονται και εύκολα κρυώνουν, όπως ανέφερε στο χθεσινό φύλλο του «ΠτΘ» και η Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου. «Στα σχολικά κτήρια, πλην ενός και συγκεκριμένα του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, λόγω διαφορετικής κατασκευής, οι θερμοκρασίες εντός των αιθουσών, μετά από λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης για πέντε ώρες, δεν ανεβαίνουν πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Κοσμίδου.
 
Ήδη μέσα από τον ΠτΘ στο φύλλο της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, ο κ. Πολύδωρος Τσελεκίδης, Πολιτικός Μηχανικός και Ενεργειακός Επιθεωρητής είχε επισημάνει ότι το κράτος σπαταλάει το μεγαλύτερο μέρος, το 1/3 σχεδόν της ενεργειακής κατανάλωσης της ΔΕΗ, στα κτίρια. «Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι και θέμα οικονομίας και θέμα περιβάλλοντος, ειδικά σε περιπτώσεις δημοσίων κτιρίων, όπου ο δήμος ή η Περιφέρεια μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, τα οποία θα τα διαθέσουν σε άλλες περιπτώσεις» είχε τονίσει τότε ο κ. Τσελεκίδης.
 
Βέβαια το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και στην Κομοτηνή έχει μια παλιά ιστορία, αλλά είναι συνήθως λίγο σαν την ανάπτυξη, την ακούμε πολύ και την βλέπουμε λίγο.
 
Η μόνη σοβαρή προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιου κτιρίου που μπορούμε να ανακαλέσουμε είναι η αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη και  το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (μαζί με την Καπναποθήκη, η οποία όμως χρησιμοποιείται μόνο τα απογεύματα και όχι από το Δήμο Κομοτηνής).
 
Βέβαια έχουν υπάρξει πολλές φορές προθέσεις και μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, με το κτίριο του Δημαρχείου και το Νοσοκομείο να είναι δύο παραδείγματα, όμως αυτές για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν ευοδώθηκαν ποτέ.
 
Και εδώ έρχεται η ευκαιρία, μιας και κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, θα επενδυθούν περίπου 493 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν 26.000 νοικοκυριά.
 
Τα χρήματα φαίνονται πολλά, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι πολλές φορές αυτά έχουν την τάση να τελειώνουν, γιατί απορροφώνται λόγω υπερκάλυψης, αφήνοντας πολλούς, ιδιώτες και δημόσιους φορείς, κυριολεκτικά στα κρύα του λουτρού.
 
Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας, σε όλη τη χώρα και στην Κομοτηνή, που προσπάθησαν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του προγράμματος στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όμως δεν πήραν χρηματοδότηση μιας και τα χρήματα τελείωσαν.
 
Το ίδιο συνέβη όμως και σε Δήμους, όπως ο Δήμος Δράμας, ο οποίος είχε σχεδιάσει βιοκλιματική αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, όμως τελικά δεν του δόθηκαν τα χρήματα, και τελικά πολλά από τα σχεδιαζόμενα έργα φαίνεται πως έπρεπε να ενταχτούν στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του ώστε να λάβουν χρηματοδότηση.
 
Αυτό κατά τη άποψή μας αποδεικνύει πως για να μπορέσουν, τουλάχιστον για τα δημόσια κτίρια, να λάβουν χρηματοδότηση οι φορείς, θα πρέπει ή να είναι σβέλτοι, ή κωλοπετσωμένοι.
 
Και επειδή την τελευταία στιγμή δεν πρέπει να δοκιμάζεις πόσο «κωλοπετσωμένος» είσαι, καλύτερα να είσαι σβέλτος, προς όφελος όλων, και ώστε να μην ανησυχείς πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο που θα κάψεις και το πλεονέκτημα να πάει προς όφελος όλων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.