Εκτακτα μετρα για την ενεργειακη καλυψη της χωρας

Με πετρέλαιο λειτούργησε η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση

Σε λεπτό σκοινί κινείται η ηλεκτροδότηση όλης της χώρας, καθώς η σφοδρή και συνεχιζόμενη κακοκαιρία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση ρεύματος στο σύνολο της χώρας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ανεπάρκειας σε φυσικό αέριο – ΑΠΕ και εισαγωγών ρεύματος, σε συνδυασμό με τις βλάβες σε λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ, να είναι προ των πυλών.
 
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από τα ελάχιστα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ το πρωί της Τρίτης ο αρμόδιος υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) όπου επισημάνθηκε πως οι συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση γίνονται για προληπτικούς λόγους.
 
Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης αποτελεί η κατανάλωση ηλεκτρισμού που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όπου έκανε ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας στα 9.300 μεγαβάτ, ενώ ρεκόρ όλων των εποχών έκανε και η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνοντας τις 290.000 μεγαβατώρες.
 
Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την προαναφερθείσα σύσκεψη ήταν απαγόρευση των προγραμματισμένων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων με Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία από τον ΑΔΜΗΕ, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η απαραίτητη και αναγκαία επάρκεια ρεύματος, όπως επίσης και το σβήσιμο για 48 ώρες των εργοστασίων χαλυβουργίας και τσιμέντων της χώρας, αρχής γενομένης από το πρωί της Τρίτης, για την απελευθέρωση συνολικά φορτία 300 MW. 

Το «βάρος» στις μεγάλες βιομηχανίες για την αποτροπή εκ περιτροπής διακοπών στους οικιακούς καταναλωτές 

Την απόφαση της ένταξης στον μηχανισμό διακοψιμότητας μεγάλων βιομηχανιών, ώστε οι ανάγκες τους σε ρεύμα να καλύπτονται σε ώρες εκτός αιχμής, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και η διευθύντρια της ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής κ. Γεωργία Ανδρέου, η οποία τόνισε πως συνεργάστηκαν και οι τοπικές βιομηχανίες, με στόχο την αποτροπή πιθανού μπλακ άουτ τις εκ περιτροπής διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές.
 
Σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή, μαζί με δύο ακόμα μονάδες φυσικού αερίου και συγκεκριμένα τις μονάδες Λαυρίου της ΔΕΗ και της μονάδας Ήρων Θερμοηλεκτρικής, αυτές λειτούργησαν με πετρέλαιο προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου.
 
Το σύστημα παραμένει σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», ενώ προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού, ήτοι το 3, είναι να μην παρουσιαστεί άλλη βλάβη σε λιγνιτική μονάδα, καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες εκτός λειτουργίας βρίσκονται τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί νέα βλάβη υπάρχει έτοιμος μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα με εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.