Η φωνη του πολιτη

Ποιος είναι ο πολίτης;
 
Ο πολίτης πάνω από όλα είναι ένας άνθρωπος.
 
Το βασικό κριτήριο που κάνει κάποιον άνθρωπο πολίτη δεν είναι να ανήκει κάπου, εθνικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά και πολιτιστικά. Το βασικό κριτήριο είναι το κράτος με το οποίο ο άνθρωπος συσχετίζεται βάσει της υπηκοότητάς του. Και για αυτόν τον λόγο, τον άνθρωπο που ανήκει σε ένα κράτος ως υπήκοος τον λέμε πολίτη.
 
Σύμφωνα με το κράτος, οι πολίτες του έχουν κάποια δικαιώματα και καθήκοντα βάσει του Συντάγματος και των νόμων. Εκτός αυτού με συνθήκες μεταξύ των κρατών έχουν κάποια δικαιώματα και καθήκοντα και τα μέλη μειονοτήτων.
 
Μετά από αυτή τη γενική εισαγωγή να δούμε λίγο καλύτερα την κατάσταση της μειονότητας στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Δυτική Θράκη που ζει στην περιοχή ως μειονότητα από το 1923.
 
Ως γνωστό η ύπαρξη της μειονότητας στηρίζεται στη συνθήκη της Λωζάννης. Στη συνθήκη κάτω από τον τίτλο Προστασία Μειονοτήτων, οι διατάξεις (37-45) αναφέρονται στα δικαιώματα των μειονοτήτων.
 
Σύμφωνα με τη συνθήκη ποιες μειονότητες προστατεύονται;
 

Αυτοί οι Μειονότητες είναι οι μη Μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ιστανμπούλ, οι Χριστιανοί, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι δηλαδή, καθώς και οι Εβραίοι όπως και ο Μουσουλμανικός πληθυσμός της Δυτικής Θράκης.
 
Η συγκεκριμένη συνθήκη τις μειονότητες τις προσδιορίζει ως θρησκευτικές μειονότητες.
 
Στη συνδιάσκεψη των διαπραγματεύσεων της Λωζάννης, οι αντιπροσωπείες της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας επέμεναν για εθνικές μειονότητες, ενώ οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας επέμεναν για θρησκευτικές μειονότητες. Ιδιαίτερα οι αντιπροσωπείες της Αγγλίας και της Γαλλίας ζήτησαν να έχουν την ιδιότητα της εθνικής μειονότητας οι Κούρδοι υπήκοοι της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία επέμενε για θρησκευτικές μειονότητες, απονέμοντας την ιδιότητα του μειονοτικού μόνο στους χριστιανούς υπηκόους της. Τελικά συμφωνήθηκε στα κράτη της Ελλάδας και της Τουρκίας οι μειονότητες να είναι θρησκευτικές.
 
Οι εν λόγω μειονότητες εκτός από τα δικαιώματα και καθήκοντα που έχουν ως μειονότητες έχουν και δικαιώματα και καθήκοντα της χώρας την υπηκοότητα της οποίας έχουν.
 

*Ο Αϊδίν Ομέρογλου είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης. Το άρθρο του φιλοξενείται και στην τουρκική γλώσσα εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.