Την «περιπετειωδη» αναβιωση της Γυναικοκρατιας του 1977 θυμηθηκαν οι Ξυλαγανιωτες

Μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Δουμπουλάκη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πατεράδων - Η αναβίωση ενός εθίμου που κατέληξε σε αφορισμό

Το έθιμο της Γυναικοκρατίας ή αλλιώς η γιορτή της μπάμπως όπως ήταν αρχικά γνωστή, αναβίωσε το απόγευμα της Κυριακής, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ξυλαγανής, μέσα από την κινηματογραφική ταινία του κ. Δημήτρη Δουμπουλάκη.
 
Συγκεκριμένα οι Ξυλαγανιώτες και οι Ξυλαγανιώτισσες που έδωσαν το «παρών», στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πατεράδων, είχαν την ευκαιρία να αναβιώσουν τον εορτασμό της Γυναικοκρατίας στις 7 Ιανουαρίου του 1977, αλλά και τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την εν λόγω γιορτή την χρονιά εκείνη, μέσα μία 12λεπτη ταινία, με αποσπάσματα εκείνης της ημέρας, που είχε κινηματογραφήσει ο κ. Δουμπουλάκης.
 

Παρουσία του ίδιου, οι παρευρισκόμενοι έγιναν εκ νέου «μάρτυρες» των γεγονότων της γιορτής που έλαβε χώρα πριν από 40 χρόνια στην κεντρική πλατεία και τους δρόμους του χωριού, εντοπίζοντας στις σκηνές της ταινίας, συγγενείς, φίλους ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. 

Αναμνηστικό έμβλημα από τον πρόεδρο κ. Μουζαλιώτη στον Δημήτρη Δουμπουλάκη 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης, ήταν αυτός που άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας τον κ. Δουμπουλάκη για την παραχώρηση της ταινίας στον Σύλλογο, δίνοντάς του ένα αναμνηστικό έμβλημα του Συλλόγου, για να ακολουθήσει μία ολιγόλεπτη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού και αρχειακού υλικού από εφημερίδες της εποχής, από τον κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη. 

Το ιστορικό της αναβίωσης και του αφορισμού 

Υλικό πολύτιμο σε αξία, πέραν των αναμνήσεων από πρόσωπα, καθώς το 1977, όπως εξήγησε ο ίδιος, ο εορτασμός της Γυναικοκρατίας στην Ξυλαγανή, έγινε πρωτοσέλιδο και σε αθηναϊκά μέσα καθώς ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαρωνείας κ.κ. Δαμασκηνός, έκρινε το έθιμο ως ειδωλολατρικό, επιβάλλοντας το επιτίμιο του αφορισμού στο σύνολο των γυναικών του χωριού, αλλά και, όπως ανέφερε η σχετική μητροπολιτική εγκύκλιος, σε όλους όσους παρακολούθησαν το έθιμο.

Επιπλέον, η τότε απόφαση του Μητροπολίτη όριζε «τιμωρία» υπό την μορφή στέρησης της Θείας Κοινωνίας για έναν χρόνο και στον τότε Νομάρχη κ. Π Φωτέα και τον τότε δήμαρχο Σαπών κ. Δ. Κρυστάλλη, για τη στήριξή τους στη διοργάνωση του εθίμου της Γυναικοκρατίας.

Ο κ. Φωτέας μάλιστα, σύμφωνα και με τον τύπο της εποχής, όπως μαρτυρούν και τα σχετικά αποκόμματα, που υπήρχαν στον χώρο της εκδήλωσης, «αντέδρασε» στην απόφαση του Μητροπολίτη, χρηματοδοτώντας το έθιμο της Γυναικοκρατίας με το ποσό των 5.000 δραχμών, ενώ μετά το τέλος της ακολουθίας στην οποία ανεγνώσθη η εγκύκλιος του Μητροπολίτη οι γυναίκες του χωριού, εξέφρασαν στον Αρχιμανδρίτη κ. Αρίσταρχο Τσαλπαρά, πρωτοσύγκελο τότε της Μητροπόλεως, πως η αναβίωση του εθίμου θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της άποψης του Μητροπολίτη γι’ αυτό. 

Αναμνήσεις και από την εκδρομή του ΠΟΞ στην «πατρίδα» το 1981 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον, καθώς μετά το τέλος της εν λόγω κινηματογραφικής ταινίας, ακολούθησε και η προβολή υλικού, επίσης του κ. Δουμπουλάκη, από το ταξίδι που πραγματοποίησε το 1981 ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, στις «χαμένες πατρίδες» της γειτονικής Βουλγαρίας, ήτοι το Μικρό και Μεγάλο Βογιαλίκι(Μπογιαλίκ’ όπως το λένε οι Ξυλαγανιώτες), καθώς και στο Δογάνοβο (Ντουγάνογλου στην καθομιλουμένη ξυλαγανιώτικη) το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Δουμπουλάκης επίσης έληξε «άδοξα», καθώς οι Βουλγαρικές αρχές, λόγω γυμνασίων που πραγματοποιούνταν στις περιοχές δεν επέτρεψαν το ταξίδι και αντ’ αυτού φιλοξένησαν τους συμμετέχοντες της εκδρομής στη Βάρνα και τη Σόφια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.