Απο την Κομοτηνη ο επομενος Showman της χωρας

Ο δεκαεφτάχρονος Ιωακείμ Ιωακειμίδης εξέπληξε με το ταλέντο του και μάγεψε το κοινό

Αυτή η συνήθως μελαγχολική πόλη, που απολαμβάνει με βουλιμία τον «χυλό» της στο χώρο της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, αποθεώνοντας και στην τέχνη ως premium την τοπικότητα και τον ερασιτεχνισμό, σ’ αυτή τη συνήθως μουντή και σπανίως αιρόμενη από τις μπουρμπουλήθρες του «χυλού» του ερασιτεχνισμού της πόλη, που όλα «τα κόβει, όλα τα μαχαιρώνει», απολαμβάνοντας, αλλά και καλλιεργώντας, μια σπάνια αυτάρκεια, σ’ αυτή την πόλη λοιπόν, όλα μπορούν να συμβούν, αφού ακόμη η ελπίδα, η αισιοδοξία και η χαρά μπορεί απροόπτως να προκύψουν εκεί που καθόλου πια δεν το περιμένεις… Εξ απροόπτου επακριβώς!!!
 

Γιατί τώρα όλα αυτά; Γιατί, ακριβώς, εκεί που δεν περιμένεις να συμβεί τίποτα, έχεις εντούτοις επιλέξει να βγεις να «θεατριστείς», «βαρεμένος» από ό,τι πλειοψηφικά ζεις τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα στο καινούργιο πλαίσιο που δημιούργησε η κρίση και στο θέατρο, που πλειοψηφικά ώθησε πειραματικές και ερασιτεχνικές ομάδες σε καφέ και αποθήκες, υπόγεια και ισόγεια, δωμάτια και κατοικίες, αποφασίζεις λοιπόν να «θεατριστείς» κι επιλέγεις να δεις “Cabaret” και Ιωακείμ Ιωακειμίδη, στη Λέσχη Κομοτηναίων, γιατί έχεις την περιέργεια τι έχει να πει αυτός ο χαριτωμένος στην ειδή μικρός, που «ξεπερνώντας» το φράγμα της ηλικίας του, «τόλμησε» να συνομιλήσει θεατρικά επί σκηνής με τον «δύσκολο» Ηρακλή Τζαφέτα, στη δεύτερη παράσταση με πρωταγωνιστή τον «βαρεμένο» κ. Χ, στη δεύτερη παράσταση με τίτλο «Εσύ κ.Χ».
 
Γεγονός καθόλου τυχαίο, όπως η παράσταση του “Cabaret” απέδειξε!!! Καθόλου, καθόλου τυχαίο!!! Αφού στην κατάμεστη αίθουσα του δεύτερου ορόφου της Λέσχης Κομοτηναίων, έκπληκτοι όλοι, είχαμε τη δυνατότητα να υποκλιθούμε σ’ έναν νέο, 17 μόλις χρονών, που μπορεί επάξια να είναι ο νέος “Showman” του ελληνικού μουσικο-θεατρικού χώρου!!! Ένας νέος «Γιώργος Μαρίνος», που υπήρξε και ο πρώτος διδάξας του είδους…
 
Υποτιθέσθω όμως ότι αυτό είναι μια ασεβής κατάταξη για έναν τόσο προικισμένο νεαρό, όσο ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης, το πρώτο και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του οποίου είναι η παιδεία, και στα θεατρικά του προσόντα συγκαταλέγονται η σκηνική άνεση, η ευλογία της επικοινωνίας, και κυρίως η αφοσίωσή του στην πολλή δουλειά – δεν είναι δηλαδή (και μάλλον δεν θέλει να γίνει) καθόλου «ψώνιο», αντιθέτως δουλεύει σαν «μαύρο σκυλί», όντας διαρκώς ανικανοποίητος.
 

Γιατί τώρα η αναφορά μας στον Ιωακείμ Ιωακειμίδη ξεκινά από την παιδεία του; Γιατί για την ηλικία του είναι ιδιαίτερη, και είναι αυτή μάλλον που επιτρέπει, εκκινώντας από ιδέες, όπως π.χ. ο χώρος της Λέσχης, ένας επαγγελματικός χώρος, που εντούτοις επιτρέπει στους νέους, με αντίτιμο ένα ποτό από το κοινό τους, εθελουσίως κι αυτό, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, μετατρέποντας αυτήν την πραγματικότητα που αποθεώνεται στους καιρούς της κρίσης, σε ευφυές «κείμενο» παντομίμας -εισαγωγή στη μουσικοθεατρική πράξη. Και όχι μόνον, αφού η παιδεία και ο τρόπος που ο δεκαεφτάχρονος Ιωακείμ παρατηρεί τα πράγματα, είναι αυτός που του επιτρέπει να «σατιρίζει» καταναλωτικά τηλεοπτικά προϊόντα, όπως ο «μαγικός στηθόδεσμος» ή τηλεπερσόνες όπως η Έλλη Στάη, και να κλείνει την παράσταση μετά ευρεία διαδρομή στο τηλεοπτικό «πολιτιστικό» μας σύμπαν, με την υπέροχη Μελίνα Μερκούρη, με τη διαμεσολάβηση της Νάνας Μούσχουρη.
 
Με πρώτο προσόν την παιδεία λοιπόν, ο Iωακείμ παρατηρεί την εποχή μας, τη διυλίζει, τη σατιρίζει, την τραγουδά, τη χορεύει, ιδρώνει μαζί της και μας απλώνει το χέρι, γιατί όπως λέει και η Μελίνα με την οποία κλείνει το υπέροχο “Cabaret”, δεν έχουν ακόμη χαθεί όλα!!! Αρκεί να διαβάσουμε, να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, να μείνουμε στη χώρα μας!!!
 

Ένα δεκαεπτάχρονο παιδί, μαθητής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, βλέπει, γράφει, διαβάζει, ασκείται στη μουσική, στην ορθοφωνία, στο στήσιμο του χώρου, παρασύρει με το πάθος της νιότης και του ταλέντου του, την Άντζελα, τον Κεβόρκ και τον Παναγιώτη, και ο δεύτερος όροφος της Λέσχης γίνεται λυτρωτικά -θεατρικός ενθέτοντας τη σκηνή στη μέση-, κι όλοι εμείς μένουμε ενεοί, παρακολουθώντας τον Ιωακείμ να γίνεται Ζωζώ Σαπουντζάκη, Άντζελα Δημητρίου, Τόλης Βοσκόπουλος, Νατάσα Μποφίλιου, Νάνα, Μελίνα…
 
Κι όλοι εμείς μένουμε έκπληκτοι, μη θιασώτες όντας των προαναφερόμενων αοιδών, απ’ αυτό, το οne man show, που θιασώτες του ταλέντου του Γιώργου Μαρίνου, με το λεπτό και ευφυές χιούμορ, είχαμε χρόνια να ξαναζήσουμε!!!
 

Το ωραιότερο, ό,τι έχει να πει κάθε καλλιτέχνης για αυτό που αρδεύει τo «ταλέντο» του για να το μετατρέπει σε τέχνη, σε πραγματικό έργο τέχνης, «ιδιαίτερο» πάντοτε και ξεχωριστό σ’ όλα τα κοινωνικά status.
 
Ό,τι είχε να πει ο Ιωακείμ ως καλλιτέχνης για τη μητέρα του, τη γυναίκα που τον μεγάλωσε, και «άνδρωσε», τοποθετώντας στην σκηνή, ένα καλλιτέχνη του είδους και των προσόντων του, σε μια επαρχιακή, συντηρητική και μικροαστικής συνείδησης πόλη!!!
 
Υποκλινόμαστε «μικρέ» μου!!!
 
Υ.Γ.: Κάτι ίσως ήξερε ο Ξάνθος Κ. και σημείωνε στον τοίχο του στο fb komotiNY!
Υ.Γ.1. Η παράσταση επαναλαμβάνεται σήμερα Τρίτη στις 9 το βράδυ.
 
info
Make Up Artist / βοηθός παρασκηνίων: Μαίρη Σκλαβίδη
Κείμενα – ενδυματολογία: Ιωακείμ Ιωακειμίδης
Σκηνογραφία: Kevork Melkonian
Μουσική: Γιάννης Κουλαουζίδης
Φωνητική διδασκαλία: Βερόνικα Σεμερτζίδου
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6983408098

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.