Ενημερωση και προσφορα για τον ΤΟΡΑ

Ομιλία με θέμα «Η οικονομική κρίση ως τραυματικό γεγονός» πραγματοποίησε η Ομάδα στα πλαίσια των δράσεων «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα»

Οι διάφοροι σύλλογοι που συμμετείχαν στην εθελοντική δράση «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» είχαν μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις για τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν την εβδομάδα της δράσης.
 
Μία από αυτές ήταν η ομιλία που πραγματοποίησε το ΤΟΡΑ με θέμα «Η οικονομική κρίση ως τραυματικό γεγονός» στη Σβούρα, το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, με τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να γεμίζουν παράλληλα τον σάκο του «αργοπορημένου» Αη Βασίλη.
 

Ομιλητής ήταν ο Dr Χρήστος Σερμπέζης, κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, ο οποίος τόνισε πως οι ψυχικές συνέπειες στους πολίτες από την κρίση είναι πολλές και διάφορες, και έχουν πολλές διαφορετικές μορφές.
 
Το θέμα είναι τεράστιο, για αυτό και ο ίδιος επέλεξε να επικεντρωθεί στο μετατραυματικό στρες, μια πολύ συγκεκριμένη μορφή ψυχικής δυσλειτουργίας, στην οποία αναφέρθηκε μέσω ενός κλινικού παραδείγματος ώστε να δώσει στον κόσμο καλύτερα να καταλάβει τι είναι στην πράξη.
 
«Ήταν και για μένα έκπληξη, ενώ ο τομέας μου είναι το ψυχικό τραύμα, όταν πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψα ότι υπάρχει οικονομικό τραύμα» σημείωσε, τονίζοντας πως όχι μόνο είναι μια μορφή τραύματος, αλλά μάλιστα σοβαρής μορφής, αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν σύνθετο τραύμα.
 

Σε αντίθεση με το απλό τραύμα, το οποίο συμβαίνει σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνθετο τραύμα είναι μακροχρόνιο, επαναλαμβανόμενο, και δημιουργεί πολλά προβλήματα και πολλές παραφυάδες, ακόμα και στο ψυχοθεραπευτικό κομμάτι του.
 
Όταν δε φτάσει να γίνει μετατραυματική διαταραχή, είναι κάτι το οποίο δεν περνάει εύκολα και από μόνο του, και χρίζει ψυχοθεραπευτικής επέμβασης ώστε να επανέλθει το άτομο στα φυσιολογικά του επίπεδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.