Ο «Θρακιωτς» του Facebook

Η νέα σελίδα αφιερωμένη στην αναβίωση της Θρακιώτικης ντοπιολαλιάς

Λένε πως οι έννοιες της τεχνολογίας και της παράδοσης όχι απλά δεν μπορούν να συνδυαστούν αλλά είναι και έννοιες ασύμβατες.
 
Η καθολική επικράτηση δε των social media αλλά και της τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας δε, έχει πολλάκις συνδυαστεί με τη «φθορά» της ελληνικής γλώσσας, λόγω κυρίως της επικράτησης των greeklish, τα οποία αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο διαμάχης.
 

Μία νέα σελίδα ωστόσο στο Facebook, η οποία μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής αλλά περισσότερα από 7.500 likes, ο «Θρακιώτς» ήρθε να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο διάσωσης και διάδοσης παραδόσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση ντοπιολαλιών και ιδιωμάτων.
 

Και μάλιστα σε ένα ευρύ κοινό, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων – τους νέους – δύσκολα θα μπορούσε να «αγγίξει» ένα σχετικό εγχειρίδιο, ένα σχετικό σεμινάριο κ.ο.κ.
 
Ο «Θρακιώτς» λοιπόν, ο οποίος απεικονίζεται στο λογότυπο της σελίδας ως κινούμενο σχέδιο που φορά μία από τις τρεις επίσημες αντρικές φορεσιές της Ανατολικής Ρωμυλίας, βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες «στον αέρα» αναρτώντας και σχολιάζοντας καθημερινά φράσεις, λέξεις, παροιμίες και λοιπά … μασάλια, στην θρακιώτική ντοπιολαλιά που σίγουρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουμε όλοι ακούσει και ενδεχομένως υιοθετήσει και στον δικό μας λόγο, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, συγγενείς και φίλους.


 
Περαιτέρω σχολιασμός επί της εξαιρετικής από κάθε άποψης  πρωτοβουλία δεν χωρεί, το λέει άλλωστε από μόνος του και ο «Θρακιώτς» στην περιγραφή της σελίδας, με το λιτό και απέριττο «Α πες τι α πεις …»!
 
Περισσότερα στον «Θρακιώτς»… Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.