100 μαθητες της Ροδοπης μυουνται στα μυστικα του χορου (+Video)

Μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Για το πρόγραμμα «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» που ξεκίνησε την Πέμπτη και θα παρουσιαστεί επί σκηνής σε Κομοτηνή και Αθήνα

Μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο χορό έχουν 100 μαθητές πέντε σχολείων της Ροδόπης, που θα παρακολουθήσουν εργαστήρια χορού μέσα στους χώρους των σχολείων τους, παρουσιάζοντας τις χορογραφίες πρώτα στην Κομοτηνή το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και κατόπιν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την Κυριακή 12 Μαρτίου. 

Αυτό θα γίνει μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» Dancing to connect, που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
 

Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα από την Πέμπτη 16 έως και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο 2ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών.
 
Για το θέμα έδωσαν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου η κ. Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, δημοτική σύμβουλος. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα είναι σε θετική κατεύθυνση και για αυτό επιδιώξαμε να έρθουν στην Κομοτηνή»

 

 

Τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου με το ίδρυμα Ωνάση τόνισε η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, που εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες δράσεις στο μέλλον. Η κ. Στογιαννίδου εξέφρασε τη χαρά της δημοτικής αρχής που εγκαινιάζει αυτή τη συνεργασία με τη Στέγη, ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» (Dancing to Connect).
 
Όπως σημείωσε η κ. Στογιαννίδου, από την πρώτη στιγμή που η δημοτική αρχή έμαθε για το πρόγραμμα, η ίδια και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης προσπάθησαν και κατάφεραν να φέρουν το πρόγραμμα στην Κομοτηνή, κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό γιατί «αυτού του είδους οι δράσεις έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα». Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, τέτοιου είδους προγράμματα φέρνουν τους μαθητές πιο κοντά μεταξύ τους, αλλά και με μαθητές της ίδιας ηλικίας σχολείων της Αθήνας, πράγματα σημαντικά σε μια εποχή που ο εκφοβισμός στα σχολεία, το bullying και άλλα αρνητικά φαινόμενα δεν είναι σπάνια φαινόμενα. «Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα είναι σε θετική κατεύθυνση και για αυτό επιδιώξαμε να έρθουν στην Κομοτηνή» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως η επαφή αυτή θα είναι η απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας με τη Στέγη, μέσω των εκπαιδευτικών αλλά και των άλλων πολιτιστικών προγραμμάτων της.
 
Ευχαρίστησε δε τόσο την κ. Λάβδα, όσο και τα άλλα στελέχη του ιδρύματος, τις κ. Ελεάνα Σιμιτέλου και κ. Κατερίνα Ταμβάκη, καθώς και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, όπως και τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου που είχε το συντονισμό της όλης προσπάθειας και τους υπεύθυνους καθηγητές για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για να οργανώσουν την προσπάθεια. 

Μυρτώ Λάβδα «Μας ενδιαφέρει πολύ η περιοχή της Θράκης, γιατί έχει αυτό το πολυπολιτισμικό στοιχείο που είναι σε συνάφεια με τις αρχές του προγράμματος» 

 

Για τους στόχους του προγράμματος, που μεταξύ άλλων θέλει να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας, μίλησε η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κ. Μυρτώ Λάβδα. Όπως εξήγησε, το ίδρυμα Ωνάση, από την ίδρυσή του το 1975, έχει σαν αποστολή την απελευθέρωση των δυνάμεων, να δώσει δηλαδή την ευκαιρία στους ανθρώπους να απελευθερώσουν καλές δυνάμεις από μέσα τους και να επηρεάσουν θετικά όλη την κοινωνία, με βασικούς του πυλώνες την κοινωνική αλληλεγγύη, την υγεία, τον πολιτισμό και την παιδεία.
 
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ιδρύθηκε το 2010, ως κέντρο πολιτισμού που προωθεί τη σύγχρονη δημιουργία, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, τη μουσική αλλά και τα γράμματα, προωθώντας την εκπαίδευσης των παιδιών και την δια βίου μάθηση για ανθρώπους όλων των ηλικιών σε ένα χώρο ανοιχτό για όλους. Ενδιαφέρεται δε πάρα πολύ για τις συνεργασίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και έτσι ξεκίνησε και το πρόγραμμα «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» που άρχισε σαν συνεργασία πριν από πέντε χρόνια με την ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης με τη βοήθεια της οποίας εκπαιδεύτηκαν Έλληνες χορευτές ώστε να υλοποιούν οι ίδιοι το πρόγραμμα.
 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Αθήνα, όμως γρήγορα το ίδρυμα αποφάσισε ότι πρέπει να βγει και εκτός των «τειχών» του κλεινού άστεως, ταξιδεύοντας στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και φέτος φτάνοντας στην Κομοτηνή. «Μας ενδιαφέρει πολύ η περιοχή της Θράκης, γιατί έχει το πολυπολιτισμικό στοιχείο που είναι σε συνάφεια με τις αρχές του προγράμματος, που φέρνει τους νέους σε επαφή με το σύγχρονο χορό αλλά και αξίες, όπως η δημιουργικότητά, η συνεργασία, η ομαδικότητά, ώστε να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, να επιλύσουν προβλήματα, να μιλήσουν για τις διαφορές των δύο φύλων, να μιλήσουν για ζητήματα διαφορετικότητάς και πως μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο στα στοιχεία που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίσουν, μέσω της σωματικής έκφρασης» εξήγησε η κ. Λάβδα.
 
Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα δώσουν το δικό τους «κινητικό υλικό», και οι χορευτές αξιοποιώντας το θα δημιουργήσουν διαφορετικές χορογραφίες για το κάθε σχολείο, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο Πολιτιστικό Κύτταρο το επόμενο Σάββατο με την κ. Λάβδα να διευκρινίζει πως η επιλογή των σχολείων και των 20 μαθητών από το καθένα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν γίνεται προσπαθώντας να αναδείξουν ταλέντα, αλλά με βάση το αν θα έχουν το ενδιαφέρον να δεσμευτούν όλες αυτές τις μέρες με τις τέχνες, να βουτήξουν στα βαθιά και να ακολουθήσουν αυτή την απαιτητική διαδικασία.
 
Για αυτό και στα εργαστήρια υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες παιδιών, που δεν είναι απαραίτητο ότι θα ασχοληθούν με το χορό μετά από αυτό, αλλά που κατάφεραν μέσα από αυτή την εμπειρία να μάθουν κάτι για τον εαυτό τους. 

Θερμή η υποδοχή των χορευτών 

Να σημειωθεί ότι η ομάδα των 10 χορευτών – εκπαιδευτών αποτελείται από τους Ιωάννα Ηλέκτρα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Αλέξανδρο Λασκαράτο, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Άρη Παπαδόπουλο, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτο Σηφάκη, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνη Στρούζα, με την πλειονότητα να είναι «βετεράνοι» αυτής της προσπάθειας.
 
Όπως σημείωσε η κ. Κάντυ Καρρά στις επισκέψεις τους στις άλλες πόλεις κατά τις προηγούμενες δράσεις τους, έχουν ανακαλύψει πως τα παιδιά, παρά τις διαφορετικές περιοχές στις οποίες ζουν, έχουν τις περισσότερες φορές πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Παρόλα αυτά αισθάνεται, ότι στην περιφέρεια η υποδοχή τους είναι πιο θερμή από την Αθήνα, μια άποψη που ασπάζονται και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.