Μια συγνωμη οφειλεται στην Κομοτηνη. Και μια συγνωμη στους Ξανθιωτες

Του Γιάννη Σιδηρόπουλου*

 Τις τελευταίες δεκαετίες η Ξάνθη, που στα μάτια των γειτόνων της και της υπόλοιπης χώρας είναι μια ακτινοβολούσα πόλη με μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα και αποτύπωμα, με φήμη και αντανακλαστικά, θεωρείται μια πόλη γοητευτική για μια σειρά από λόγους.
 
Αυτό είναι πράγματι γεγονός και αυτή η πορεία σηματοδοτείται ουσιαστικά από την αυγή της δεκαετίας του ΄90 και με σταθερά βήματα μέχρι σήμερα. Είτε κάποιος θέλει να το αποδώσει στις δημοτικές αρχές που έδωσαν όραμα, ερεθίσματα και κίνητρα για να δοθεί λαϊκή βάση και περιεχόμενο σε όσα κουβαλά η πόλη από το παρελθόν της, είτε στους ανθρώπους της που κομίζουν το δικό τους πνευματικό ή εθελοντικό πλούτο, για να στηρίζουν και να δημιουργούν μεγάλους θεσμούς και να προσδίδουν φήμη στην πόλη, τότε ήταν που ξεκίνησε μια πολύ σημαντική πορεία.
 
Μια πορεία όμως που με αποκορύφωμα την απίστευτη και ακατανόητη κόντρα με την πόλη της Κομοτηνής για το Καρναβάλι και με μικρά επεισόδια που προηγήθηκαν τον τελευταίο καιρό, δείχνει να ανακόπτεται και δημιουργεί προβληματισμό. Γιατί αυτός ο ξεπεσμός υπενθυμίζει ότι το σημείο «0» που ξεκίνησε αυτή η εντυπωσιακή πορεία της Ξάνθης είναι ακριβώς το χρονικό ορόσημο που πολιτική τάξη και κοινωνία απέκλεισαν από το πολιτιστικό γίγνεσθαι, την αισθητική και πολιτισμική παρακμή που προσπαθούσε να επιβληθεί τη δεκαετία του΄80. Όχι με κομματικά ή μικροπολιτικά κριτήρια αλλά με πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αυτά που τέμνουν οριζόντια την κοινωνία . Και είναι ολοκάθαρο πια, πως αυτό το πισωγύρισμα, και σε επίκαιρη πολιτική συγκυρία, προδίδει ακριβώς αυτή την προσπάθεια εισβολής μιας λούμπεν αισθητικής των 80’s, ενοχλητικής και κακόφωνης, σαν το συνδυασμό λευκής κάλτσας με σκαρπίνι και κοντό ρεβέρ που κυριαρχούσε μέχρι τότε .
 
Αν κάποιος μελετήσει το ύφος και το είδος των πρόσφατων επιλογών και της «καλλιτεχνικής διεύθυνσης», είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις από την ηγεσία του Κέντρου Πολιτισμού. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν εντάσσεται και η άγαρμπη, αδικαιολόγητη και επαρχιώτικη κόντρα που δημιούργησαν ελάχιστοι απέναντι στην Κομοτηνή, προσβάλλοντας όμως όλη την τοπική κοινωνία αφού η γειτονική Κομοτηνή σοκαρίστηκε και είδε τις αντιδράσεις κυρίως ως αστείες.
 

Θα έπρεπε η Ξάνθη να διοργανώνει εκδηλώσεις στην Κομοτηνή

 
Κάπως έτσι, αντί η Ξάνθη να είναι αυτή που θα διοργανώνει εκδηλώσεις στην Κομοτηνή και θα αποκεντρώνει το θεσμό, αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους της Ροδόπης που στηρίζουν το Καρναβάλι της, αντί να ανοίγεται με εξωστρέφεια στα Βαλκάνια και να κοιτάζει μπροστά, αντί να βλέπει γενναιόδωρα κάθε προσπάθεια και να δείχνει ανωτερότητα, δημιουργεί αναιτιολόγητες κόντρες με συμπλέγματα επαρχιώτικα. Χωρίς την παραμικρή πρόκληση η πόλη της Ξάνθης -όχι επειδή κάποιοι μεμονωμένα παρασύρθηκαν ίσως χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες αλλά- με τρόπο σχεδόν θεσμικό, φάνηκε να επιτίθεται στην γειτονική της Κομοτηνή επειδή «τόλμησε» να κάνει κάποιες αποκριάτικες εκδηλώσεις που κάποιοι νέοι άνθρωποι θέλησαν να επικοινωνήσουν και με τους φίλους τους από την Ξάνθη . Σαν να απαίτησε κάποιος να έχει λόγο σε όσα θα κάνει μια άλλη πόλη και να υπαγορεύει στους Ξανθιώτες πώς θα επικοινωνούν και με ποιους θα συναναστρέφονται. Σαν να απαίτησε κάποιος να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’80 αν και είναι προφανές ότι ήταν αποτυχημένη προσπάθεια «εξαγωγής προβλημάτων».
 
Γύρω από αυτό τον πυρήνα στοιχήθηκαν και κάποιες άλλες ανασφάλειες και κοντόφθαλμες λογικές που προέβαλαν τα οικονομικά μεγέθη αλλά στο τέλος προκαλούν τη σμίκρυνση αντί για την οικονομική μεγέθυνση που προσβλέπουν. Ενώ αντίστροφα έχει δημιουργηθεί το δικαιολογημένο κίνητρο και ο θυμός σε κάποιον από την Κομοτηνή να αμφισβητήσει έμπρακτα την Ξάνθη, και να ανταγωνιστεί εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο θεσμός των ΘΛΕ περνά κρίση, όπως και άλλες ενδείξεις προδίδουν. Για την επιτυχία των εκδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας στην Κομοτηνή συνέβαλε πάντως αποφασιστικά η επίθεση μιας μειοψηφίας από την Ξάνθη.
 

Οφείλεται μια συγνώμη…

 
Θα ήταν άσκοπο για οποιοδήποτε σοβαρό άνθρωπο να ασχοληθεί με όλα αυτά και με τις απόψεις όσων πιστεύουν ότι η Κομοτηνή θα «κλέψει» το Καρναβάλι της Ξάνθης ή ότι στην Ξάνθη έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Αποκριά, αν δεν έδειχναν ότι πλέον η διαχείριση γίνεται επικίνδυνη για το μέλλον του θεσμού και μαρτυρά ανησυχητική συρρίκνωση. Και θα ήταν άσκοπο να ασχολείται κάποιος με μικροπρέπειες αν δεν επιβαλλόταν να υπάρξει μια συγνώμη απέναντι στους πολίτες της Κομοτηνής που προσέβαλε αυτή η συμπεριφορά. Αλλά και μια συγνώμη απέναντι στους πολίτες της Ξάνθης που ταπεινώθηκαν γιατί δεν τους χαρακτηρίζουν τέτοιες συμπεριφορές. Ούτε καν τους οπαδούς των γηπέδων, πια…

 

*Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος είναι δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του ενημερωτικού site www.xanthi2.gr όπου δημοσιεύτηκε το παρών σχόλιο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.