Στην τελικη ευθεια η επιλυση του προβληματος υδροδοτησης σε Κοσμιο, Αγιους Θεοδωρους, Μικρο και Μεγαλο Δουκατο (+Video)

Με την ένταξη της Γ΄ φάσης του έργου Ύδρευση Οικισμών ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου στο νέο ΕΣΠΑ

Ολοκληρώνεται η προσπάθεια για κάλυψη όλου του π. Δήμου Ν. Σιδηροχωρίου

 
 
Την ένταξη του πρώτου έργου της ΔΕΥΑΚ στο νέο ΠΕΠ 2014-2020 ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.
 
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ, και το έργο έρχεται να συμπληρώσει τις δύο προηγούμενες φάσεις που υλοποίησε η ΔΕΥΑΚ και είχαν προϋπολογισμό 500.000 ευρώ η κάθε μία.
 
Το έργο αυτό, η Ύδρευση Οικισμών ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου (Γ΄ Φάση) έχει ως αντικείμενο την κατασκευή αγωγών εξωτερικού υδραγωγείου ύδρευσης και την κατασκευή αντλιοστασίου στην περιοχή του οικισμού Κοσμίου. Το αντλιοστάσιο αυτό θα τροφοδοτείται με δύο υφιστάμενες γεωτρήσεις, με δύο νέες και ένα εξωτερικό αγωγό από την περιοχή κοντά στην ανατολική έξοδο της Εγνατίας για Κομοτηνή. Το αντλιοστάσιο θα έχει μια δεξαμενή αποθήκευσης νερού, που θα τροφοδοτεί τον υφιστάμενο υδατόπυργο του Κοσμίου, λύνοντας το πρόβλημα υδροδότησης τεσσάρων οικισμών του Δήμου.
 

 

Γιώργος Πετρίδης «Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν λυθεί ζητήματα δεκαετιών που αφορούσαν σημαντικούς οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής» 

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που έρχεται να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ στη δημοτική ενότητα του Νέου Σιδηροχωρίου»  σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, που έδωσε τα συγχαρητήρια του προς τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ για τη σοβαρή δουλειά που συνεχίζουν να κάνουν και σε αυτή την προγραμματική περίοδο.
 
Τόνισε δε πως αυτό το έργο είναι μόνο η αρχή μιας σειράς σημαντικών έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και θα υλοποιήσει η Επιχείρηση, ενώ ευχαρίστησε και την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ ΑΜΘ για την άψογη συνεργασία που έχει τόσο με την ΔΕΥΑΚ όσο και με το Δήμο Κομοτηνής.
 
«Με το έργο αυτό τέσσερις σημαντικοί οικισμοί του δήμου μας, που είχαν χρόνια ζητήματα με την ύδρευσή τους, το Κόσμιο, το Μικρό Δουκάτο, το Μεγάλο Δουκάτο και οι Άγιοι Θεόδωροι λύνουν αυτό το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Πετρίδης, τονίζοντας μάλιστα πως με μια μικρή προσθήκη που μελετάται και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2017, θα λυθούν ζητήματα και των υπολοίπων οικισμών, όπως το Καλαμόκαστρο, το Νέο Σιδηροχώρι, το Μαυρομμάτι και η Νέα Αδριανή.
 
«Έτσι με την ολοκλήρωση των δύο έργων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν λυθεί ζητήματα δεκαετιών που αφορούσαν σημαντικούς οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής» παρατήρησε, κλείνοντας με την υπόσχεση ότι έπεται και συνέχεια.
 

 

Δημήτρης Καρασταύρου «Το έργο θα λύσει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της ΔΕ του Νέου Σιδηροχωρίου» 

Το έργο αυτό, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, δεν αποτελεί απλώς το πρώτο έργο της ΔΕΥΑΚ στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και, από όσο γνωρίζει, είναι η πρώτη εντολή δημοπράτησης που δίνεται στο νέο ΠΕΠ.
 
«Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό που θα λύσει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της ΔΕ του Νέου Σιδηροχωρίου σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του νερού» ανέφερε, τονίζοντας πως η επιπλέον παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με αυτό.
 
Και αυτό γιατί υπάρχουν ήδη οι αγωγοί που συνδέουν τους Αγίους Θεοδώρους με τον οικισμό του Νέου Σιδηροχωρίου, καθώς και ένας δεύτερος αγωγός προς το Καλαμόκαστρο, και η επιπλέον παρέμβαση που θα γίνει με ίδια έργα θα δώσει λύση και στους υπόλοιπους τέσσερις οικισμούς που ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των οικισμών του πρώην Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου με νερό από το Δήμο Κομοτηνής. «Όποια άλλα προβλήματα υπήρχαν στην πορεία, όσο αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του νερού, πλέον αντιμετωπίζονται με το έργο που δημοπρατούμε αυτή τη στιγμή» με ένα σύνολο αγωγών που φτάνει τα 5 χιλιόμετρα.
 
 

Στράτος Τσακιρίδης «Έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πόρους και να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού» 

Το έργο αυτό κλείνει ένα κύκλο που αφορά την ύδρευση στο Δήμο Κομοτηνής, που κατάφερε η διοίκηση να υλοποιήσει τα χρόνια από το 2011, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, με την αρχή να γίνεται στην πόλη και τους οικισμούς του Καποδιστριακού Δήμου Κομοτηνής, και να συνεχίζεται στους παλιούς Δήμους Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου.
 
«Αυτό που εμείς αυτή τη στιγμή εισπράττουμε από αυτά τα νέα έργα και τις απολογιστικές δράσεις είναι ότι έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πόρους από την έλλειψη βλαβών και ζημιών, αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού και της παροχής της ΔΕΥΑΚ» σημείωσε, τονίζοντας πως κλείνοντας τον κύκλο της ύδρευσης η ΔΕΥΑΚ αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη και ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πορεία της επιχείρησης η οποία μπορεί να διασφαλίσει και τη βιωσιμότητά της. 

Ελπίζουν σε σύντομη δημοπράτηση για τον βιολογικό Φαναρίου 

Πέρα από αυτό το έργο αναμένονται και οι εντάξεις δύο ακόμη σημαντικών έργων, του νέου υδραγωγείου και του βιολογικού Φαναρίου, που ελπίζουν ότι θα τύχουν της θετικής έγκρισης από τη διαχειριστική αρχή, με την οποία έχουν μια πολύ καλή διαχρονική συνεργασία.
 
Ο βιολογικός του Φαναρίου, να υπενθυμίσουμε, είχε ενταχθεί στο Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου περιβάλλοντος, όμως από τα 4 υποέργα έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 2 στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Στη συνέχεια έγινε μια συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του υπουργείου, το έργο να εκχωρηθεί και να το χειριστεί διαχειριστικά η Περιφέρεια , και με βάση αυτή τη συμφωνία έχει ανοίξει η πρόσκληση, η οποία έκλεισε με την ένταξη του Δήμου Κομοτηνής, και με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των προτάσεων είναι χαμηλότεροι από το ποσό της πρόσκλησης, με τον κ. Καρασταύρου να ευελπιστεί ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορέσουν να προχωρήσουν κανονικά στην δημοπράτηση.
 
«Ένα έργο το οποίο είχε εντάξει και ήταν έτοιμο να το δημοπρατήσει το Υπουργείο δεν μπορώ να διανοηθώ για ποιο λόγο δε θα το συνεχίσει η Περιφέρεια, μιας και υπάρχει και η συμφωνία» σημείωσε, τονίζοντας πως παρόλα αυτά σέβονται τη διαδικασία περιμένοντας να ενταχθεί αυτό το σημαντικό έργο, με όλα τα προβλήματα και τις προσπάθειες που είχαν κάνει για να ξεπεράσουν εμπόδια τρίτων και λάθη κρατικών υπηρεσιών στην Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.