Τα ΜΜΕ, το Ιραν και η επελαση του Διαδικτυου

Ο Κομοτηναίος φοιτητής, Ευάγγελος Σιδερούδης σε εκδήλωση της Ιρανικής Πρεσβείας - «Το Ιράν βλέπει τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας ως ευκαιρία για την παρουσίαση της άποψης του Ιράν στον κόσμο»

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη  το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν διοργάνωσε εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ στη Σύγχρονη Κοινωνία» στην Αθήνα, η οποία μεταξύ άλλων μεταδόθηκε από το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.
 
Ανάμεσα στους σημαντικούς ομιλητές, όπως ο Δρ. Αλί Μοχαμμάντ Χελμί, Μορφωτικός Σύμβουλος, αλλά και τους κ.κ. Γεράσιμο Προδρομίτη και Ευάγγελο Πισσιά, αν.Καθηγητή Τμήματος Ψυχολογίας και Ομότιμο Καθηγητή ΑΣΠΑΙΤΕ , βρέθηκαν και δύο φοιτητές, ένας εκ των οποίων ο Κομοτηναίος φοιτητής του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών κ. Ευάγγελος Σιδερούδης.
 
Ο κ. Σιδερούδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, ενώ το 2014 ξεκίνησε να φοιτά στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Μεταξύ των σπουδών του που βρίσκονται εν εξελίξει, ο ίδιος είναι δόκιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων  (Ι.ΔΙ.Σ) και μαθαίνει Περσικά.
 
Ο κ. Σιδερούδης συμμετείχε  στο πάνελ των ομιλητών, παρουσιάζοντας τη δική του οπτική σε σχέση με την υφιστάμενη πραγματικότητα των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τον ρόλο που αυτά καταλαμβάνουν, ειδικά με την έλευση του διαδικτύου, στην καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας. 

Το διαδίκτυο, το μεταμοντέρνο είδος ενημέρωσης 

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «τομή» την έλευση του διαδικτύου και στον χώρο των ΜΜΕ, δηλώνοντας πως αυτό «ήρθε να προστεθεί  στα παραδοσιακά Μέσα – έντυπα, όπως εφημερίδες ή περιοδικά – και στα μοντέρνα – ραδιόφωνο και τηλεόραση – αποτελώντας, το “μεταμοντέρνο” είδος, το οποίο και δεσπόζει στη σημερινή πραγματικότητα».
 
Ο ίδιος αναγνώρισε τη διαχρονική επιρροή των ΜΜΕ στο κοινωνικό σύνολο, χαρακτηρίζοντας ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό τους ως «4η εξουσία» διερωτώμενος ωστόσο για τη σειρά κατάταξης. «Μήπως ο “Τύπος” έχει αποκτήσει πλέον πολύ μεγαλύτερη εξουσία επάνω μας από κάθε κυβέρνηση, βουλευτή ή δικαστή; Η ερώτηση προφανώς ρητορική» σημείωσε χαρακτηριστικά «διότι ο “Τύπος”, περιλαμβάνοντας συνεκδοχικά φυσικά το σύνολο των Μέσων, δεν μας πίεσε ποτέ να αποδεχτούμε κάτι, απλά μας βομβάρδισε υστερόβουλα ή ανυστερόβουλα με αυτό – μέχρι που το δεχτήκαμε… ή όχι!».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η αποδοχή ή απόρριψη της άποψης της φέρουσας πληροφορίας έγκειται σε όλους εμάς. « Κάθε αποδοχής ή απόρριψης οφείλει να προηγείται το πέρασμα της άποψης από το κόσκινο της κριτικής σκέψης» υπογράμμισε για καταδείξει και να προσφέρει τη δική του απάντηση για τη σημερινή επικράτηση ακραίων, ολοκληρωτικών, μηδενιστικών, φανατικών και μισαλλόδοξων απόψεων, ειδικά στη νέα γενιά, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης στη «συστημική» και «πουλημένη» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος τηλεόραση και εφημερίδα. Όπως σημείωσε «προστρέχουν στο δομημένο στα θέλω τους ανεξάρτητο – υποτίθεται – Διαδίκτυο. Όχι, όμως, για να αναζητήσουν κάποια αδιάφθορη και συνεπώς πιο αξιόπιστη πηγή, αλλά για να εισπράξουν την άποψη εκείνη που απαιτεί τη μικρότερη λείανση των προσωπικών τους θέσεων». 

Η αδυναμία «αλληλεπίδρασης» η «Αχίλλειος πτέρνα» των παραδοσιακών ΜΜΕ 

Ο κ. Σιδερούδης υποστήριξε πως τα «παραδοσιακά μέσα» έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών, δίνοντας τα παραδείγματα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015 , ως εγχώριο παράδειγμα αλλά και τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α., για να καταλήξει στο γεγονός ότι «βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου τύπος και τηλεόραση προσπαθούν να προσαρμοστούν μπρος στην επέλαση του διαδικτύου και να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία τους, ισορροπώντας μεταξύ ηθικών ζητουμένων και οικονομικών πραγματικοτήτων».
 
Για να κερδηθεί αυτή η αξιοπιστία, σε ό, τι αφορά τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο ίδιος πρότεινε «πρωταρχικά τα ΜΜΕ να λειτουργούν μέσα σε ένα συνταγματικό και νομικά στεγανό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αυτονομία, θα περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό τα περιθώρια συναλλαγής μεταξύ των ιδίων και της πολιτικής εξουσίας». Άλλωστε όπως υποστήριξε ο ίδιος «ίσως το μεγάλο λάθος των παραδοσιακών ΜΜΕ ήταν ότι συνδιαλέγονταν μόνο προς τα “πάνω” και όχι προς τα “κάτω”» αφήνοντας στην άκρη την άποψη αυτών στους οποίους απευθύνονταν και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης. Αυτή ακριβώς, κατέληξε ο ίδιος « είναι η τομή του Διαδικτύου, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους δέκτες του να γίνουν και πομποί, κάνοντάς τους έτσι να το αισθανθούν πιο οικείο παρόλο που τους ήταν πρωτόγνωρο». 

Η περίπτωση του Ιράν 

Δεδομένης και της φύσης της εκδήλωσης ο κ. Σιδερούδης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ιράν, το οποίο φαίνεται πως είναι έτη φωτός μπροστά και στο κομμάτι των ΜΜΕ σε σχέση τουλάχιστον με την εγχώρια και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
 
Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό ο ίδιος «το Ιράν ακολουθεί κατά πόδας τις τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα σχετικά με τον τομέα της επικοινωνίας, όντας μάλιστα και πρωτοπόρο κάποιες φορές – εκδίδει, π.χ. την IraneSepid, τη μοναδική καθημερινή εφημερίδα στον κόσμο για τυφλούς, σε κώδικα Μπράιγ».
 
«Το κράτος του Ιράν αξιοποιεί εκτενέστατα τα ΜΜΕ – παλαιά και σύγχρονα – για να συστηθεί, να ξανασυστηθεί μάλλον, στον υπόλοιπο κόσμο, και δη στον δυτικό, εκδίδοντας έντυπα και διατηρώντας τηλεοπτικά δίκτυα στην αγγλική, αραβική και ισπανική γλώσσα, εκπέμποντας σε 4 ηπείρους και σε πληθώρα χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ» συνέχισε ο ίδιος καταδεικνύοντας ότι σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες το Ιράν βλέπει τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας  ως «ευκαιρία για την παρουσίαση της άποψης του Ιράν στον κόσμο».
 
«Αυτήν την άποψη προωθούν και στην πράξη με κάθε τρόπο, παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό από τον ακραίο αντιιρανισμό που εκπέμπουν τα δυτικά Μέσα, συχνά από κεκτημένη ταχύτητα. Τα κοινωνικά δίκτυα, δε, παρά την εχθρική απέναντι τους επίσημη ρητορική του καθεστώτος και την τυπική απαγόρευσή τους, αυτά χρησιμοποιούνται κατά πλειοψηφία από τον νεανικό πληθυσμό του Ιράν, ο οποίος άλλωστε αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πληθυσμού» επεσήμανε κάνοντας ειδική μνεία και στην χρήση του Twitter που αν και απαγορεύεται επισήμως η χρήση του, χρησιμοποιείται ακόμη κι από τους κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους, για να απευθυνθούν άμεσα στον εξωιρανικό κόσμο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.