Επιπλεον περικοπες στον ηδη πετσοκομμενο προυπολογισμο του Πανεπιστημιου ζητα το Υπουργειο Παιδειας

Φώτης Μάρης, Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών ΔΠΘ «Δεν υπάρχει περιθώριο να συρρικνωθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου» - «Η σημερινή πρυτανική αρχή είναι της άποψης πως οι μεταφορές και γενικά οι παροχές της φοιτητικής μέριμνας πρέπει να είναι στην αιχμή»

Για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του ΔΠΘ, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και δύσκολο περιβάλλον μίλησε ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή και την Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Ο κ. Μάρης μίλησε για την πρόσφατη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο Υπουργείο Παιδείας, όπου εκφράστηκε η πρόθεση να περικοπούν και άλλο οι δαπάνες του πανεπιστημίου, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων όπως η μεταφορά των φοιτητών, η σχεδιαζόμενη μετάβαση στο φυσικό αέριο, το φλέγον θέμα του διδασκαλείου αλλά και οι κινήσεις εξωστρέφειας που συνεχίζει να πραγματοποιεί το ΔΠΘ.
 
Φώτης Μάρης όμως αναλυτικά… 
 
ΠτΘ: Πώς το Δημοκρίτειο καταφέρνει σε καιρό κρίσης, με “πετσοκομμένους” προϋπολογισμούς όχι μόνο να μην συρρικνώνει τις δραστηριότητές του αλλά αντίθετα να είναι διαρκώς παρόν στην κοινωνία; 
Φ.Μ.:
Σίγουρα για κάποια χρόνια στη χώρα περάσαμε από μια μαξιμαλιστική περίοδο, που ενδεχομένως το κάθε ευρώ να μην έπιανε τον τόπο που έπρεπε να πιάσει.
 
Από τη μία πλευρά, θέλουμε να δούμε την πίεση, τα μνημόνια, τη λιτότητα σαν ένα εργαλείο να γίνουμε καλύτεροι, και αρχικά το είδαμε έτσι, αισιόδοξα, όμως στην πράξη τα πέντε χρόνια συνεχόμενων μειώσεων στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα. Μόνο το 2015 και το 2016 είχαμε αντίστοιχα μείωση προϋπολογισμού 25% και 23%, δηλαδή μέσα σε δύο χρονιές είχαμε μείωση 48%.
 
Από εκεί και πέρα, έπρεπε να φτιαχτεί ένας προϋπολογισμός, σύμφωνα με την καθοδήγηση του πρύτανη και των συναδέρφων στις πρυτανικές αρχές που να εξασφαλίζει τη λειτουργία των δομών του πανεπιστημίου και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και παράλληλα να στηρίζει όχι μόνο την εσωτερική μας λειτουργία αλλά να επιτρέπει και μια εξωστρέφεια.
 
Έτσι ξεκίνησε μια συνεχής προσπάθεια, με διαγωνισμούς, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να πετύχουμε σημαντικές εκπτώσεις χωρίς να μειώσουμε το φυσικό αντικείμενο, και την ποιότητά του. με αυτόν τον τρόπο κερδίσαμε στην ουσία χρόνο, προσπαθήσαμε να αναδιαταχθούμε και να αναδιοργανωθούμε εσωτερικά. Μας ενδιέφερε πολύ σε οτιδήποτε κάνουμε να είμαστε αξιόπιστοι, για αυτό και δεν γινόταν οποιαδήποτε κίνηση αν δεν υπήρχε 100% εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για αυτό το λόγο άλλωστε η συνεργασία μας με το πλήθος των αναδόχων με τους οποίους συνεργαζόμαστε στη Θράκη και την Ελλάδα γενικότερα βασίζεται σε αυτή την αξιοπιστία. Ταυτόχρονα έχουμε μια εσωτερική οργάνωση η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Από 1 Ιανουαρίου του 2016 είμαστε σε ηλεκτρονικές αλληλογραφίες και ψηφιακές  υπογραφές, συμπιέζουμε δηλαδή και αυτό το κόστος. Προσπαθούμε δηλαδή στην περίοδο της κρίσης να κάνουμε ένα οργανωτικό άλμα, ένα ψηφιακό άλμα και παράλληλα ένα άλμα στην επόμενη περίοδο, δίνοντας το στίγμα του ΔΠΘ σαν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, που είναι αυτή τη στιγμή, μιας και όλοι γνωρίζουμε πως το Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τους δείκτες κατατάσσεται μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης θέσης στην Ελλάδα μετά το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ. 

«Το ΔΠΘ ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το μοναδικό πανεπιστήμιο που είχε δωρεάν μεταφορά» 

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι ενώ στις εποχές των «παχιών αγελάδων» το ΔΠΘ είχε οικονομικά προβλήματα, ακόμα και απλήρωτες ΔΕΚΟ, σε αυτή την κρίση δεν έχετε δείξει δείγματα αναξιοπρέπειας, ότι δηλαδή δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε.
ΦΜ:
Το Δημοκρίτειο για το 2016 πλήρωσε στη ΔΕΗ 1.301.000, και από το Νοέμβριο είναι στο εκπτωτικό τιμολόγιο, αν αυτό λέει κάτι στην Ελλάδα της κρίσης, σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή του, νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο. Αντίστοιχη είναι η στρατηγική μας και για τους μικρούς προμηθευτές μας. Ο στόχος μας πάντα είναι μέσα σε 30 ημέρες να έχει πληρωθεί οποιοδήποτε τιμολόγιο, και πολλές φορές, ιδιαίτερα στα καύσιμα που το πλαίσιο είναι πολύ πιο άσχημο για τους προμηθευτές μας, διεκπεραιώνεται η πληρωμή μέσα σε 10 ημέρες. Αυτό απαίτησε μια προσαρμογή στη λειτουργία μας, ένα σύστημα πολύ πιο αυστηρό στο να παρακολουθεί τα πράγματα, από τη στιγμή που μπαίνει ένα τιμολόγιο στην υπηρεσία μέχρι την ώρα που θα πληρωθεί σύμφωνα με το νόμο, σε ένα περιβάλλον που γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και πολύ βαρύ σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία του. Και αυτό γιατί η ΕΕ είναι από μόνη της ένας μηχανισμός γραφειοκρατικός, και αυτό έρχεται και επιβαρύνει την Ελλάδα της κρίσης. Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη ψηφιακών και διοικητικών αλμάτων όπως επίσης την έλλειψη χρημάτων εκ μέρους της πολιτείας, όπως καταλαβαίνετε, η μείξη και οι συνθήκες που δημιουργούν προκειμένου να λειτουργήσουμε είναι πολύ άσχημες.
 
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, το ΔΠΘ ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το μοναδικό πανεπιστήμιο που είχε δωρεάν μεταφορά από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις, όμως πριν από λίγο καιρό την ίδια προσπάθεια ξεκίνησε το πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης, το ΔΠΘ έχει φοιτητικές εστίες σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όμως στην Κομοτηνή λόγω της μεγάλης πίεσης που έχουμε νοικιάζουμε και 55 δίκλινα δωμάτια, στην δε Αλεξανδρούπολη νοικιάζουμε 100 δίκλινα δωμάτια μιας και δεν έχουμε σύγχρονη φοιτητική εστία, ενώ στην Ορεστιάδα έχουμε σύγχρονη φοιτητική εστία και καλύπτεται το πρόβλημά μας. Έτσι ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού μας, που είναι 5.670.000 ευρώ, πηγαίνει σε αυτές τις ανελαστικές δαπάνες.
 
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη Πέμπτη, όπου μας ζητήθηκε προς έκπληξή μας, αφού προηγουμένως μας είπαν ότι δεν υπάρχει καμία παρατήρηση για όλα τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν, να τους προτείνουμε εμείς άλλα σημεία που θα μπορεί να συρρικνωθεί το κόστος. Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συρρικνωθεί περαιτέρω το κόστος, τη στιγμή που λειτουργούμε σήμερα με το 35% των χρημάτων που λειτουργούσε το Πανεπιστήμιο το 2010.
 
ΠτΘ: Αυτό σημαίνει ότι, αν σας ζητήσουν να περικόψετε και άλλα, θα χάσουμε αυτή την εικόνα που έχουμε και θα εξαναγκαστείτε να περικόψετε κάτι από τις ανελαστικές δαπάνες;
Φ.Μ.:
Αυτή τη στιγμή η λειτουργία του πανεπιστημίου, με την εξασφάλιση της λειτουργίας όλων των δομών του, όπως είμαστε σήμερα, δεν μας επιτρέπει να πάμε πιο κάτω, έχουμε περάσει ήδη την κάτω κόκκινη γραμμή.
 
Την ίδια ώρα τα πανεπιστήμια τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και τον ειδικό λογαριασμό έχουμε ένα αποθεματικό παρελθόντων ετών, αυτό το ποσό όμως χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών, για να εμφανίζει το συνολικό ταμιακό αδιάθετο και συνδέεται άμεσα με το αν θα παρθούν ή όχι μέτρα. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το Υπουργείο και η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει αυτά τα αδιάθετα σαν αδιάθετα της Κεντρικής κυβέρνησης, για να αυξήσει τον αριθμητή και να περιοριστεί το έλλειμμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στην πράξη, γιατί είναι χρήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε. 

«Το Υπουργείο πιστεύει ότι η χρηματοδότηση των μεταφορών των φοιτητών είναι υπεραρκετή με τη χρηματοδότηση του 50% των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των Οργανισμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» 

ΠτΘ: Τα έσοδα του πανεπιστημίου από πού προέρχονται; Χορηγίες, για παράδειγμα επιτρέπονται; Γιατί ο νόμος Διαμαντοπούλου έβαζε και τη δυνατότητα αυτή, να έχει προσόδους από δωρεές ένα πανεπιστημίου.
ΦΜ:
Τα έσοδα του πανεπιστημίου είναι από τον ειδικό λογαριασμό, το θεσμοθετημένο 12% σε κάθε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο διεκδικούν τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου μας, χρήματα τα οποία όμως αναχρηματοδοτούν την έρευνα. Αναπτύσσονται πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του στόχου του ΕΛΚΕ που είναι τα ερευνητικά προγράμματα και τη διασύνδεση με την εκπαίδευση.
 
Από εκεί και πέρα τα έσοδα, πλην κάποιων κληροδοτημάτων, είναι ανεπαίσθητα σε εμάς, αν και υπάρχουν άλλα πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχουν τρομακτικά κληροδοτήματα, και έχει έσοδα από αυτά. Αυτού του είδους οι χρηματοδοτήσεις δεν υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στο ΔΠΘ. Βέβαια αυτό νομίζω ότι είναι και ευθύνη των άλλων κοινωνικών εταίρων στην ΑΜΘ, να το καλλιεργήσουν στην περιοχή, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα και τάση, να υπάρχουν τέτοιου είδους κληροδοτήματα και να μην κατευθύνεται σε άλλους στόχους που μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα αλλά να μην κεφαλαιοποιούν κάποια πράγματα στην περιοχή της Θράκης.
 
Μάλιστα στην σύσκεψη της Πέμπτης στο Υπουργείο,  προτάθηκε να τιμολογούμε τις παραχωρήσεις των εγκαταστάσεων μας, που μέχρι στιγμής τις δίνουμε δωρεάν προς τρίτους, και όποιος θέλει εγκαταστάσεις από το πανεπιστήμιο για οποιαδήποτε εκδήλωση θα πρέπει να τις νοικιάζει. Εμείς ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση για τη σίτιση και τις μεταφορές στην ουσία δεν πήραμε καμία δέσμευση, αντίθετα το Υπουργείο πιστεύει ότι η χρηματοδότηση των μεταφορών των φοιτητών είναι υπεραρκετή με τη χρηματοδότηση του 50% των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των Οργανισμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, το ΔΠΘ και η σημερινή πρυτανική αρχή είναι της άποψης πως οι μεταφορές και γενικά οι παροχές της φοιτητικής μέριμνας πρέπει να είναι στην αιχμή για εμάς, και υποστηρίζει τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε τα επόμενα χρόνια. 

Κανένα σύννεφο στις διαδικασίες για την ανάθεση της μετακίνησης των φοιτητών 

ΠτΘ: Πάντως υπάρχουν το τελευταίο διάστημα κάποια παράπονα για το θέμα της μετακίνησης των φοιτητών από και προς την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, λόγω της αλλαγής του τύπου των λεωφορείων
ΦΜ:
Μέχρι πρόσφατα ήμασταν το μοναδικό πανεπιστήμιο που πραγματοποιούσε δωρεάν μεταφορές από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις, που υλοποιούνταν τα τελευταία χρόνια σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη από τα Αστικά ΚΤΕΛ. Το σκηνικό έχει όμως διαμορφωθεί διαφορετικά τα τελευταία χρόνια, μιας και έχουμε συνεχώς μείωση των χρηματοδοτήσεων αλλά και αύξηση του ΦΠΑ.
 
Παράλληλα το νομικό πλαίσιο μας υποχρεώνει να πάμε σε διαγωνισμούς, οι οποίοι θα υποστηρίζουν τον ανταγωνισμό και αυτό κάνουμε. Πέρυσι για πρώτη φορά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης με τη διαγωνιστική διαδικασία προέκυψε ανάδοχος ιδιώτης με τουριστικό γραφείο, το οποίο λειτούργησε καλά και χωρίς σημαντικά προβλήματα, αν και όπως είναι φυσικό κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή από το ένα σύστημα στο άλλο υπάρχουν δυσλειτουργίες οι οποίες διορθώνονται. Θα ήθελα να πω ότι τα Αστικά ΚΤΕΛ, στην Αλεξανδρούπολη μερικές φορές δεν συμμετείχαν στους διαγωνισμούς, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο.
 
Το πρόβλημα αυτό δεν συνεχίστηκε για την Κομοτηνή και την Ξάνθη, και φτάσαμε φέτος σε διεθνή διαγωνισμό και για τις τρείς πόλεις, και στην Κομοτηνή υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος και από την πλευρά των Αστικών Κομοτηνής και από ιδιώτη. Το διαγωνισμό κέρδισε ο ιδιώτης. Το αστικό ΚΤΕΛ δεν πήρε τον διαγωνισμό και γνωρίζει για ποιο λόγο δεν το πήρε, μιας και ο φάκελος του είχε προβλήματα. Δεν το έχουν αμφισβητήσει σε κατ’ ιδίας συζητήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δημιουργείται αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εμείς σαν πανεπιστήμιο και εγώ προσωπικά δεν δέχομαι κανένα σχόλιο και κανένα συννεφάκι σε αυτή τη διαδικασία. Ένας διαγωνισμός ο οποίος κρίθηκε καθ’ όλα νόμιμος, έδωσε και ποσοστό έκπτωσης που δεν έδιναν τα  προηγούμενα χρόνια, και ήδη από 1 Ιανουαρίου ο καινούριος ανάδοχος υλοποιεί τη μεταφορά των φοιτητών και από ό,τι γνωρίζω δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα. Περάσαμε και μια περίοδο μεγάλου φόρτου κατά την εξεταστική περίοδο, όπου αντιμετωπίστηκαν όποια προβλήματα υπήρχαν, και νομίζω ότι κανένας όταν έρχεται για να αναλάβει ένα έργο δεν έρχεται για να αποτύχει, έρχεται για να πετύχει, άλλωστε το διαγωνισμό στην Ξάνθη τον κέρδισε το Αστικό ΚΤΕΛ.  Είναι ένας διαγωνισμός που γίνεται σύμφωνα με τον καινούριο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, κάθε χρόνο, με τη δημοσιότητα που πρέπει, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, είτε αφορά ειδικές ομάδες είτε όχι. Εδώ στην Κομοτηνή, τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε προβλήματα με το Αστικό ΚΤΕΛ, και για δύο χρόνια συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τα στελέχη, τώρα η φετινή διαδικασία έδωσε κάποιο άλλο ανάδοχο λόγω λαθών που δεν οφείλονταν στο ΔΠΘ, και πάντα ο στόχος μας είναι να πάρουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, και θα το κάνουμε πάντα, είτε αυτή είναι το Αστικό ΚΤΕΛ είτε είναι ιδιώτης. 

Το φυσικό αέριο λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης 

ΠτΘ: Ένα μεγάλο πρόβλημα και πονοκέφαλος για εσάς είναι και το θέμα της θέρμανσης, για το οποίο διαχρονικά υπήρχαν πολλά παράπονα αλλά και κόστος.
Φ.Μ.:
Όσο αφορά το κομμάτι της θέρμανσης, είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, γιατί έχουμε παλιές εγκαταστάσεις, και καινούριες εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις που είναι περισσότερο πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον και εγκαταστάσεις που είναι παμπάλαιες με τεράστιες ενεργειακές απώλειες. Άρα σε άλλα κτίρια η λειτουργία της θέρμανσης θα είναι καλή και σε άλλα δεν θα είναι τόσο καλή, για αυτό το κομμάτι της θέρμανσης βελτιώθηκε, προσπαθώντας να κάνουμε ένα καλύτερο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας μια χρηματοδότηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για 600.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για τις 4 πόλεις.
 
Φέτος το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί με την καινούρια φορολογία χρειαζόμαστε 150.000 ευρώ παραπάνω για να θερμάνουμε τις εγκαταστάσεις όπως κάναμε το 2016, ενώ η φετινή χρονιά ήταν και πολύ δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών.
 
Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε συντονισμένα παρεμβάσεις στα κτίρια λύνοντας θέματα κεντρικής θέρμανσης ή μετατροπής της θέρμανσης σε άλλη μορφή όπου μπορούμε, αλλά ταυτόχρονα δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση λύσης του προβλήματος και το πέρασμα σε φυσικό αέριο.
 
Όπως γνωρίζεται τη Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί τη δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειάς μας, και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε, ως μεγάλος πελάτης, ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση για να κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και η προσαρμογή των κτιρίων μας. Σε αυτό ο κ. Πρύτανης έχει κάνει ήδη συζητήσεις με την περιφέρεια, τόσο με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη όσο και με τον καινούριο Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, και νομίζω ότι όπως ολόκληρη η κοινωνία στην περιοχή μας, θα προσαρμοστούμε και εμείς για να γυρίζουμε την θέρμανσή μας στο φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια. 

«Όσοι συνειδητά επέλεξαν κακές λύσεις, θα τους κρίνει τόσο η κοινωνία αλλά και η ιστορία» 

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του Διδασκαλείου για τους μειονοτικούς εκπαιδευτικούς του μειονοτικού προγράμματος, και νομίζω ότι η τοπική κοινωνία συντάσσεται στον πλευρό του Δημοκριτείου σε ένα θέμα που εκλαμβάνεται ως μεγάλη αδικία προς το ΔΠΘ, που εδρεύει και στην περιοχή που αφορά.
Φ.Μ.:
Το Διδασκαλείο είναι ένα σημαντικότατο θέμα για την τοπική κοινωνία, το οποίο συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο, και αυτό είναι μια ήπια έκφραση.
 
Το ΔΠΘ από την πλευρά του, πάντα εκφράζοντας το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, και την υπεύθυνη στάση που πρέπει να έχει για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την περιοχή της Θράκης, προέβη σε μια σειρά συναντήσεων, εδώ και 1,5 χρόνο, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προσπαθώντας να εκφράσει όλες τις απόψεις και να δημιουργήσει με βάση τα διεθνή πρότυπα τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστούμε ένα σημαντικό πρόβλημα και να μας πάει στη νέα εποχή.
 
Όλες αυτές οι κινήσεις ήταν κινήσεις προσκηνίου, και όχι παρασκηνίου, γιατί η επιστημονική επάρκεια των συναδέρφων, η εμπειρία τους στα θέματα αυτά, η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα χωρίς πρίσματα και γυαλιά, μας καθιστούν το πιο αξιόπιστο ίδρυμα για να διαχειριστεί κάτι τέτοιο.
 
Δυστυχώς, φορείς πολιτικοί, δεν επέλεξαν αυτό το δρόμο και επέλεξαν ένα δρόμο παρασκηνιακό και ένα δρόμο ο οποίος δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση με όλα τα διεθνή πρότυπα ενός τέτοιου θέματος, έχουν όμως και την ευθύνη. Ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη έχουν αυτοί, οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν κακές λύσεις, όλους όμως θα τους κρίνει τόσο η κοινωνία αλλά και η ιστορία. Εύχομαι, σε όλους αυτούς που αποφασίζουν και έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση σήμερα, να το ξανασκεφτούν και να δουν πως μπορούν με διορθωτικές κινήσεις να δώσουν τη δυνατότητα σε ένα σταθεροποιητικό παράγοντα, όπως είναι το Δημοκρίτειο, να εμπλακεί και να προσθέσει σε αυτή τη διαδικασία, και όχι να αφαιρέσει. 

Συνέχεια στις κινήσεις εξωστρέφειας 

ΠτΘ: Τέλος βλέπουμε ότι το Δημοκρίτειο έχει πάρει σημαντική φόρα στο θέμα της εξωστρέφειας, πως θα εξελιχθεί αυτό στο μέλλον;
Φ.Μ.:
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το πανεπιστήμιο συνεχίζει τη λειτουργία του με πλήθος εκδηλώσεων. Πέρα από την ανακήρυξη σε Επίτιμο Διδάκτορα του κ. Eideneier, θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Erasmus στις 21 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μαθητές από όλη την ΑΜΘ που μαζί με φοιτητές που έζησαν την εμπειρία του Erasmus θα διηγηθούν τις εμπειρίες τους, σε μια ιδιαίτερη γιορτή.
 
Θα ακολουθήσει η Μαθητειάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και συνεδρίων για τις οποίες θα ενημερώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.