«Πεδιο δοξης λαμπρον» η συνεργασια ΚΟΙΝΣΕΠ και δημων της Ροδοπης

Συνάντηση με εκπροσώπους δημοτικών αρχών της περιοχής είχαν τα μέλη του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ

Συνάντηση με το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τους αντιπροσώπους των Δημάρχων Ιάσμου και Αρριανών είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής μέλη του Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σκοπό την ενημέρωση για τις προοπτικές και τα πεδία συνεργασίας  μεταξύ των φορέων και των τοπικών δημοτικών αρχών.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τα μέρη κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γεγονός ότι η συνεργασία των δύο πλευρών ενθαρρύνεται τόσο μέσα από το Περιφερειακή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Φτώχειας όσο και από την Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
 
Επίσης συζητήθηκαν και τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας και της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων, αφού άλλωστε η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και η Κοινωνική Οικονομία συνδέονται άμεσα με αυτά.
 
 

Λουίζα Σαλτσίδου «Να δούμε σε ποια πεδία και ποιες προοπτικές συνεργασίας μπορούν να προκύψουν» 

Η συνάντηση είχε κατά κύριο λόγο ενημερωτικό χαρακτήρα, σημείωσε η εκπρόσωπος του Δικτύου κ. Λουίζα Σαλτσίδου, τονίζοντας πως επιθυμούν να ενημερώσουν τις δημοτικές αρχές για τους σκοπούς και τις δράσεις του, αλλά και για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νέου νόμου 4430 που αφορά την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
 
«Να δούμε σε ποια πεδία και ποιες προοπτικές συνεργασίας μπορούν να προκύψουν» ανέφερε, μιας και πεποίθηση του Δικτύου είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν πράγματα στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας Οικονομίας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανεργίας και της ενσωμάτωσης ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
 
Οι δήμοι σε αυτό τον τομέα έχουν μια σημαντική παρουσία, και αποτελεί πεποίθηση των ΚΟΙΝΣΕΠ πως μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία.
 
Επίσης θεωρείται σημαντικό ότι υπάρχει δυνατότητα μέσα από το νόμο, να γίνονται οι συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς, δηλαδή να αναθέτονται έργα ή η προμήθεια σε ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως για παράδειγμα γίνεται στην Καβάλα για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.
 
 

Αντώνης Κουτσούμπας, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επάρκεια» «Να παραμείνουν όσοι είναι ενεργοί και έχουν όρεξη να δουλέψουν» 

Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι ΚΟΙΝΣΕΠ από την Ξάνθη, όπως ο κ. Αντώνης Κουτσούμπας, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επάρκεια», η οποία ασχολείται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια σιτηρών, ξεκινώντας πριν από 4 χρόνια με την καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού, το οποίο επεξεργάζεται σε δικό της πετρόμυλο, εντάσσοντας στη δραστηριότητα της όλη τη γραμμή παραγωγής ζυμαρικών από το χωράφι ως το ράφι.
 
Παράλληλα κατασκευάζουν και μηχανήματα για την επεξεργασία του σιταριού, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες δραστηριότητες, όπως τα πολιτιστικά δρώμενα, ένα χώρο στον οποίο ο κ. Κουτσούμπας έχει σημαντική εμπειρία, μιας και για 20 χρόνια κατασκεύαζε για πολλά χρόνια άρματα στο καρναβάλι της Ξάνθης και ασχολήθηκε με αυτά και ως ΚΟΙΝΣΕΠ, παρόλο που πλέον δεν υπάρχει συνεργασία.
 
Στην ΑΜΘ υπάρχουν, βάσει σχετικού καταλόγου του Υπουργείου Εργασίας, 35 ΚΟΙΝΣΕΠ, όμως υπάρχουν πολλές, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, οι οποίες δεν είναι ενεργές, αλλά δημιουργήθηκαν είτε με την εντύπωση πως θα τρέξουν χρήματα όπως γινόταν παλιότερα με τις ΜΚΟ, για αυτό και θα ζητήσουν να γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» σε αυτό τον τομέα ώστε να παραμείνουν όσοι είναι ενεργοί και έχουν όρεξη να δουλέψουν και να παράγουν συγκεκριμένο έργο.
 
 

Γιώργος Πετρίδης «Υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία συνεργασίας» 

Ενδιαφέρουσα και παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, που τόνισε πως αποτελεί κοινή παραδοχή η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα ύπαρξης των ΚΟΙΝΣΕΠ και η συνεργασία τους με την αυτοδιοίκηση.
 
Ζήτησε δε από το Δίκτυο να στείλει προς όλους τους Δημάρχους το προφίλ όλων των ΚΟΙΝΣΕΠ που ανήκουν σε αυτό, καθώς και το τι προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία, ώστε να μπορέσουν οι ιδέες που θα προκύψουν να γίνουν πράξεις. «Ήδη από τη συζήτηση που έγινε υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία συνεργασίας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.