Κινητοποιηση για τις εξελιξεις στην Ειδικη Αγωγη

Ενάντια στο «κόφτη» της Ειδικής Αγωγής που αποφάσισε η Κυβέρνηση - Νίκος Αρβανίτης, εκπρόσωπος Συλλόγου ΔΑΔΑΑ «Να ξαναπούμε τα πράγματα με τον όνομά τους και να μην κρυβόμαστε, γιατί τελικά όλοι έχουμε ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης και ακόμα περισσότερο ειδικής αγωγής»

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά του «κόφτη» που αποφάσισε η κυβέρνηση στις θεραπευτικές παρεμβάσεις παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής αλλά και συνολικά στα κονδύλια που αφορούν στην ειδική αγωγή στη χώρα μας,  θα πραγματοποιήσει το επόμενο Σάββατο, 3 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asberger (ΔΑΔΑΑ).
 
Η κινητοποίηση αυτή, όπως δήλωσε εκ μέρους του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ ο κ. Νίκος Αρβανίτης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα σε πανελλαδικό επίπεδο «από ένα γονεϊκό κίνημα που προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από τους κατ’ επαγγελματίες υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών μας, ευελπιστώντας να δώσουν τέλος σε αυτό το πραξικοπηματικό και προσχηματικό σχέδιο του κόφτη της σημερινής κυβέρνησης και της ηγεσίας του  Υπουργείο σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή».
 
Η πρόσκληση από πλευράς του Συλλόγου, όπως τόνισε ο ίδιος, αφορά κατά κύριο λόγο στους γονείς των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, αλλά και στους επιστήμονες – λειτουργούς της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης της Ροδόπης, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικών αντιδράσεων.  

Καμία συντονισμένη αντίδραση από γονείς και λειτουργούς της ειδικής εκπαίδευσης στην Ροδόπη 

«Και στην Κομοτηνή υπάρχουν πολύ χλιαρές έως και ανύπαρκτες αντιδράσεις. Υπάρχουν πολλά παιδιά που χρήζουν παρεμβάσεων ειδικής αγωγής, ωστόσο ο αριθμός των γονέων οι οποίοι διαμαρτύρονται  είναι δυσανάλογα μικρός καθώς η πλειοψηφία αυτών είναι στη λογική της ιδιωτίας και της μοιρολατρίας. Αντίστοιχα και από πλευράς των λειτουργών της ειδικής αγωγής στη Ροδόπη δεν είδαμε μέχρι στιγμής κάποια συντονισμένη διαμαρτυρία. Έχουμε 16 λογοθεραπευτές και λογοθεραπεύτριες, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ωστόσο δεν υπήρξε ως σήμερα κάποια συντονισμένη επίσημη αντίδραση- κίνηση – συμπαράσταση προς τα έξω» εξήγησε ο ίδιος.
 
«Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν να μην κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Απεναντίας  όταν το πρόβλημα αυτό υφίσταται θα πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τις σωστές λύσεις» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό της ενημέρωσης και της κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας θα πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία αυτή του  Σαββάτου.
 
Ο κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την απόφαση του Υπουργείου να θέσει «κόφτη» στις δαπάνες που αφορούν στην «ειδική αγωγή»  επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως  δεν νοείται στη σημερινή κοινωνία «να βάζουμε την ειδική αγωγή σε μία δημοσιονομική λογική κόφτη και μνημονίων και να καταδικάζουμε 250.000 οικογένειες σε μια μορφή ανέχειας». 

«Το θέμα της ειδικής αγωγής στη Ροδόπη, είναι επιτακτικής ανάγκης» 

 «Το θέμα της ειδικής αγωγής στη Ροδόπη, είναι επιτακτικής ανάγκης» επεσήμανε ενθυμούμενος και το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας του 6χρονου κωφού συμπολίτη μας, που όπως τόνισε σχετίζεται άμεσα με αυτό. Αντίστοιχα υπογράμμισε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά σε συνέντευξή του για την Θράκη, ο ποίος μίλησε για τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας αλλά και την υποανάπτυξη που υπάρχει στις οικογένειες ευπαθών και ευμετάβλητών ομάδων της περιοχής μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάδειξης όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην απουσία ειδικού γυμνασίου στην Κομοτηνή, και κάλεσε σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους πολιτικούς εκπροσώπους αυτής να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση.
 
«Αν δεν αντιδράσουμε και αν δεν ακουστεί η φωνή μας, δεν πρόκειται να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις, που ευαισθητοποιούνται» κατέληξε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την κινητικότητα που υπάρχει από πλευράς εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο κ. Νίκος Φακιρίδης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, τον δήμαρχο Κομοτηνής αλλά και τους κ.κ. Δημήτρη Χαρίτου και Ελένη Λαφτσή, καθώς και τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, επισημαίνοντας τέλος πως «Καλό θα ήταν να ξαναπούμε τα πράγματα με τον όνομά τους και να μην κρυβόμαστε, γιατί τελικά όλοι έχουμε ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης και ακόμα περισσότερο ειδικής αγωγής».

Η πρόσκληση του ΔΑΔΑΑ για την κινητοποίηση του Σαββάτου 

Το κείμενο της πρόσκλησης από πλευράς του ΔΑΔΑΑ για την κινητοποίηση του Σαββάτου έχει ως εξής:
 
«Ο εμπαιγμός γονέων και των παιδιών του που έχουν ανάγκη από ειδική εκπαίδευση κι αγωγή συνεχίζεται!  Το ίδιο, όμως, κι ο αγώνας τους!
 
Το ζήτημα πλέον είναι γνωστό και σίγουρα η ΜΑΖΙΚΗ και ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ είναι αυτή που (εξ)ανάγκασε την Κυβέρνηση στην αναδίπλωση με τις παρατάσεις και τα πολιτικά κόμματα σε μία χαλαρή αντίδραση χωρίς όμως αυτή να παίρνει πιο δυναμική μορφή αντιπαράθεσης.
Το θέμα δεν είναι πολιτικό, δεν είναι προσωπικό, δεν είναι συντεχνιακό… Είναι ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της Ελπίδας  που καλλιεργεί η θεραπεία, η προσπάθεια, το χαμόγελο των παιδιών.
Στη Ροδόπη η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή, με τους γονείς να προσπαθούν μόνοι τους, να ελπίζουν μόνοι τους και να σχεδιάζουν την πορεία τους κατά μόνας.
 
Ενθαρρυντική η συμπαράσταση του Δήμου Κομοτηνής και ελπιδοφόρα η εκπροσώπησή μας στο Κοινοβούλιο από τον κ. Ιλχάν Αχμέτ
 
Το πρόβλημα , όμως , παραμένει… Στις δικές του εμμονές, ας αντιτάξουμε την Αγάπη μας για τα παιδιά μας και την αγωνία μας για το μέλλον τους!
 
Καλούμε όλους τους γονείς που τα παιδιά τους χρήζουν ειδικής αγωγής, τους ειδικούς θεραπευτές καθώς και όσους συντάσσονται στο πλάι μας  τo Σάββατο  3 Μαρτίου στις 11.00  να  παρευρεθείτε στην διαμαρτυρία που οργανώνουμε, για να γίνει η φωνή των παιδιών μας πιο δυνατή και ηχηρή στηρίζοντας παράλληλα την ομάδα γονέων ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
 
Παιδιά του φάσματος, παιδιά με οποιοδήποτε σύνδρομο
 
Παιδιά με νοητική καθυστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά ελλείμματα
 
Αλλά και παιδιά με πλήθος διαταραχές, όπως ΔΕΠΥ, Βαρηκοΐα, Αρθρωτικές/φωνολογικές διαταραχές, Τραυλισμό, Γλωσσική καθυστέρηση, Δυσλεξία/Δυσορθογραφία/Δυσαριθμησία/ Δυσαναγνωσία κ.ο.κ.
 
Βασιζόμαστε στην συμπαράστασή σας και η παρουσία σας είναι σημαντική για να στηρίξετε τον αγώνα μας για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και των οικογενειών τους.
 
Ο νέος νόμος της ειδικής αγωγής είναι ένας κόφτης στις ζωές τους και στην πρόοδο τους.
 
Απαιτούμε από την Πολιτεία να τους εξασφαλίζει το Δικαίωμά τους στη θεραπεία
 
Και να διασφαλίσει τα παρακάτω:

  • τη διατήρηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ στα ενδεικτικά μεσοσταθμικά μεγέθη της πραγματοποιημένης δαπάνης της τελευταίας τριετίας.Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης
  • Την μη υπαγωγή της Ειδικής Αγωγής στο άρθρο 100 του Ν.4172/2013 (μηχανισμό claw back και rebate) με αναστολή εφαρμογής του Νόμου, γιατί καθιστά τη σύμβαση απαγορευτική για τους παρόχους.
  • Διόρθωση του προτεινόμενου χρόνου λογοθεραπείας, από ελάχιστο χρόνο 30 λεπτών στα 45 λεπτά, αλλιώς θα μιλάμε για περικοπή της θεραπευτικής δυναμικής ανά συνταγογράφηση.
  • Διατήρηση του βασικού όρου της Σύμβασης περί απαγόρευσης ζήτησης ή είσπραξης οποιασδήποτε επιπλέον αμοιβής από τον ασφαλισμένο πλην της νόμιμης αμοιβής της συνεδρίας. Μπορεί η νόμιμη αμοιβή να διαμορφωθεί με νέα κοστολόγηση και πιθανή συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε ποσοστό όμως που δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 25% της συνολικής αμοιβής.
  • το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή θεραπευτή των παιδιών μας
  • την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη σύμβαση Θεραπευτών / ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην βρεθούν τα παιδιά μας χωρίς στήριξη στη μέση της θεραπευτικής περιόδου!

 
Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, για τα παιδιά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.