Νηπιαγωγεια Θρακης και Μειονοτικη Εκπαιδευση

Για διευκρίνηση μόνο ….πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη υπάρχει δημόσια και μειονοτική εκπαίδευση.

Και όταν λέμε μειονοτική εκπαίδευση εννοούμε Ελληνικά -Τουρκικά. Οπότε αν είναι να υπάρξει κι άλλη «επίσημη» γλώσσα  εκπαίδευσης στην περιοχή ή αλλού στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση-θεσμοθέτηση.

Στην Ελλάδα  υπάρχουν:
 

  • H τσιγγάνικη γλώσσα, σποραδικά σε όλη τη χώρα,

 

  • H τουρκική γλώσσα, σε περιοχές της Θράκης,

 

  • H πομακική  γλώσσα, σε περιοχές της Θράκης,

 

  • H βλάχικη γλώσσα, σε περιοχές της Ηπείρου, της βόρειας Θεσσαλίας και της Μακεδονίας,

 

  • H αρβανίτικη γλώσσα, σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Άνδρου, της Θράκης και της δυτικής Μακεδονίας,

 

  • H μογλενίτικη γλώσσα, σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας  και σλαβικές διάλεκτοι της Μακεδονίας σποραδικά σε όλη τη χώρα.

 
Αν  αναγνωριστούν όλες αυτές οι γλώσσες και διάλεκτοι από το υπουργείο παιδείας  ως  γλώσσες που πρέπει να ενταχτούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, τότε το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ θα έχει κάποιο νόημα και αξιοπιστία.
Διαφορετικά αναδεικνύεται με τον πιο κωμικοτραγικό τρόπο η αδυναμία της πολιτείας να δώσει λύση στο θέμα του αιτήματος της Μειονότητας για ίδρυση δίγλωσσων (Τουρκικά – Ελληνικά) νηπιαγωγείων.
 
Το  πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) στα νηπιαγωγεία  της  Θράκης   είναι  σπατάλη χρημάτων αλλά και δημιουργεί  προβλήματα στην ίδια την πολιτεία, καθώς τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης των γλωσσών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα αυτό.
 
Το σχεδόν «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι τα παιδιά  θα μιλούν γλώσσες  κατά την διάρκεια της προσχολικής αγωγής που δεν θα συναντήσουν ξανά στην εκπαιδευτική  διαδικασία. Ενώ τα παιδιά μέλη της Μειονότητας της Θράκης που θα τύχουν πομακικής ή τσιγγάνικης  αγωγής όταν  κι αν πάνε σε μειονοτικά σχολεία που είναι Τουρκόγλωσσα και Ελληνόγλωσσα είναι εμφανές ότι θα έχουν τεράστιο πρόβλημα στο Τουρκόγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 
Η πολιτεία φαίνεται ότι προσπαθεί να παίξει μπάλα με την Μειονοτική Εκπαίδευση αλλά δυστυχώς αρέσκεται να βάζει συνέχεια αυτογκόλ..
 

*Ο Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν  ίναι στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.