«Η Μουσικη αγαπαει τον Αυτισμο» τον Απριλιο στην Κομοτηνη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΔΑΔΑΑ

Το Ίδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και στους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που για 3η συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχει επόμενο σταθμό του την Κομοτηνή.
 
Το εργαστήρι διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger , και με τη συνδρομή του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, όπου και θα φιλοξενηθεί από τις 31 Μαρτίου μέχρι και τις 2 Απριλίου.
 
Το εργαστήρι περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.
 
Μέσα από μια σειρά μουσικών συνθέσεων, οι συμμετέχοντες θα «δουλέψουν» τις έννοιες της σωματογνωσίας και του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής των παιδιών. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.
 
Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση αποσκοπεί στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους.
 
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου. 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου αναλυτικά περιλαμβάνει:
 
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 – Συνάντηση μόνο για τους γονείς:
Γονείς παιδιών 6-8 ετών: 16:00-18:00
Γονείς παιδιών 9-12 ετών: 18:00-20:00
 
Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου 2017:
Παιδιά 6-8 ετών με έναν γονέα, ώρες: 10:00-12:00
Παιδιά 9-12 ετών με έναν γονέα, ώρες: 12:00-14:00 

Επιπλέον δράσεις 

Παράλληλα με αφορμή τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», θα πραγματοποιηθεί βιωματικό μουσικό εργαστήριο ενηλίκων το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στις 19.00 για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Το εργαστήριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Έννοιες της μουσικής όπως η ταχύτητα, η παύση, ο ρυθμός, το ηχόχρωμα αποτελούν τα βασικά συστατικά του εργαστηρίου και οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν και να αναλάβουν τον ρόλο του παιδιού και του γονέα.
 
Το εργαστήριο εμπεριέχει κίνηση, πραγματοποιείται στο επίπεδο του πατώματος και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους ένα μαξιλάρι καθίσματος. Οι συμμετέχοντες που έχουν κινητικά προβλήματα θα πρέπει να το αναφέρουν κατά την τηλεφωνική κράτηση της θέσης.
 
Info
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Δευτέρα 27 Μαρτίου. Τηλέφωνα για κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες τόσο για το πρόγραμμα όσο και για το βιωματικό εργαστήρι (Δευτέρα – Παρασκευή, τηλέφωνο: 6943431055 πρωινές ώρες από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18:00-20:00 – κ.Τριανταφυλλιά Κάρρου, Γραμματέας του Συλλόγου).
 
Γενικές Προϋποθέσεις:
 
1. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
2. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
3. Η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων.
4. Υποχρεωτική η συμμετοχή και στις 3 συναντήσεις του κύκλου (31/03, 1 & 2/4).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.