«Πιανει δουλεια» ο Ευριπιδη Στυλιανιδης

«Όταν στη Ροδόπη η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντιπρόσωπο για να ασκήσει γόνιμη κριτική στην κυβέρνηση, τότε δεν πατάει ισόρροπα το σύστημα»

Παρών δηλώνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Ροδόπη, θεωρώντας πως η εμπειρία και οι γνώσεις του μπορούν να κάνουν την διαφορά και να φέρουν την περιοχή ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά πως στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος στη Ροδόπη. 

Η σημερινή εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης, τόνισε μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΠτΘ και τη Νατάσα Βαφειάδου, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου πολιτικού αγώνα στην περιοχή, ενώ μετά από ενέργειές του θα ακολουθήσουν μια επίσκεψη της Συντονίστριας του Τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και ενός εκ των Υποδιοικητών της ΤτΕ, δίνοντας έμφαση στον τομέα της Ανάπτυξης. 
 
O λόγος στον ίδιο όμως… 
 
ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη θα δώσετε το παρών στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ροδόπης, παρόλα αυτά δεν θα έχει μόνο αυτή τη μορφή η εκδήλωση, καθότι θα είναι κεντρικός ομιλητής και καλεσμένος της εκδήλωσης ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής. Είναι ένα από τα τρία πολιτικά πρόσωπα που αναμένουμε να έρθουν στην περιοχή μας αυτό το διάστημα.
Ε.Σ.:
Η εκδήλωση αυτή θα έχει μια ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία για την περιοχή μας, διότι είναι η κεντρική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Νομού Ροδόπης για φέτος, αλλά είναι και η εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου πολιτικού αγώνα στην περιοχή, όλων μας, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόπος.
 
Στην εκδήλωση αυτή θα μας δοθεί η δυνατότητα, χαιρετίζοντας την παρουσία του Γιάννη Πλακιωτάκη, ενός πολύ καλού συναδέλφου, που διατέλεσε με αποτελεσματικό τρόπο τις κρίσιμες ώρες της διαδοχής πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, να επισημάνουμε και κάποια θέματα που αφορούν στην περιοχή και στην γενικότερη πολιτική κατάσταση, και να ξεκινήσουμε έναν αγώνα το επόμενο διάστημα για την ανάδειξη αυτών των θεμάτων κεντρικά, αλλά και για τη διεκδίκηση λύσεων και για την επίτευξη μιας πολιτικής ανατροπής, η οποία θα δώσει ξανά την δυνατότητα και στη Θράκη και στην Ελλάδα να βρει τον βηματισμό της.
 
Θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μας να έρθουν να ακούσουν, όχι μόνο όσοι είναι μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι απλοί πολίτες να έρθουν να ακούσουν την πολιτική τοποθέτηση του Γιάννη Πλακιωτάκη και τους χαιρετισμούς όλων μας, που θα δώσουν το σήμα αυτής της νέας περιόδου που ξεκινά.
 
Αυτό θα έχει και συνέχεια, μιας και σε συνάντηση που είχα με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι Συντονίστρια της ΝΔ στον τομέα ανάπτυξης, συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής, και συμφωνήσαμε, μετά από πρόσκληση των τοπικών φορέων, να έρθει στην περιοχή για να δούμε εν τοις πράγμασι τι πρωτοβουλίες πρέπει να αναπτυχθούν για την ανάπτυξη της περιοχής.
 
Επίσης, με μια επίσκεψη που έκανα στην ΤτΕ, ανέλαβα την πρωτοβουλία να προσκαλέσω τον Υποδιοικητή της, ο οποίος πιθανότατα μέσα στο Μάρτιο, με την αρωγή και του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, θα έρθει στην περιοχή για να συναντήσει ένα κύκλο σοβαρών επιχειρήσεων της περιοχής, και να συζητήσει μαζί τους τι βοήθεια χρειάζονται από το τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουν να μείνουν όρθιες σε αυτή την συγκυρία. 

«Στις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα ορθώς αντιδρά ψύχραιμα, αλλά πρέπει να αντιδρά και αποφασιστικά» 

ΠτΘ: Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας και μας απασχολούν, είναι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, μια τεταμένη κατάσταση, με την Τουρκία να δείχνει μια ιδιαίτερη νευρικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση και των θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Ε.Σ.:
Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη, λόγω της έκτασης και λόγω του πληθυσμού και λόγω της παρεμβατικότητας που εμφανίζει σε διάφορα μέτωπα. Η δική μου ερμηνεία λέει ότι ο Ερντογάν ένοιωσε διπλή απειλή, η μία ήταν στο εσωτερικό του από το πραξικόπημα και τις κινήσεις που γίνονται από διάφορα κέντρα, αλλά και στο εξωτερικό, με την έννοια ότι είχε αποξενωθεί, είχε καταστρέψει τις διμερείς σχέσεις του με πάρα πολλά σημαντικά κράτη, όπως το Ισραήλ, τη Ρωσία, για κάποιο διάστημα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, και ένοιωσε να απειλούνται και τα ανατολικά του σύνορα λόγο του πολέμου στη Συρία και λόγω της δραστηριοποίησης των Κούρδων στα ανατολικά τουρκικά σύνορα.
 
Θέλησε λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, μέσα από αυτή την εθνικιστική ρητορική και θέλει να στείλει ένα μήνυμα, όχι τόσο προς την Ελλάδα, όσο προς τη διεθνή κοινότητα, ότι δε θα διστάσει τη φωτιά αν αμφισβητηθούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας να τη μεταφέρει από την Ανατολή στην αυλή της Ευρώπης, δηλαδή στη Δύση, δηλαδή στα Βαλκάνια. Ποιος είναι ο πρώτος στόχος που έχει μπροστά του στη δύση; Η Ελλάδα.  Αυτά δεν μπορεί να τα προσπερνά κανείς αδιάφορα, η Ελλάδα ορθώς αντιδρά ψύχραιμα, αλλά πρέπει να αντιδρά και αποφασιστικά, δηλαδή να βάλει τις κόκκινες γραμμές της όπως πρέπει να τις βάλει.
 
Κανείς δεν εύχεται συγκρούσεις και πολέμους, γιατί θα γυρίζουν όλες τις πλευρές πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά από την άλλη κανείς δεν δέχεται να υπαναχωρούμε συνεχώς σε μια παράλογη ρητορική ανεξάρτητα από ποια αίτια την προκαλούν. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν δέχεται ταπείνωση, κανείς δεν δέχεται αμφισβήτηση, κανείς δεν δέχεται ασέβεια απέναντι στο Δίκαιο της Θάλασσας, στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμφωνίες.
 
Εγώ αντιλαμβάνομαι την αγωνία των μουσουλμάνων συμπολιτών μου, δεν θέλω η Θράκη να γίνει πεδίο συγκρούσεων και αντιμαχιών, εδώ πετύχαμε ένα μοναδικό μοντέλο, να συμβιώνουν όλοι ανεξαρτήτως γλώσσας και θρησκείας δημιουργικά, και να λειτουργούμε πραγματικά ως γέφυρα αγορών και πολιτισμών. 

«Είναι καθημερινά τα παραδείγματα συμβαινόντων της περιοχής, τα οποία δεν αναδεικνύονται και δεν μεταφέρονται»  

ΠτΘ: Τι χρειάζεται όμως για να συνεχίζει να υπάρχει αυτό που με τόσο κόπο χτίσαμε στη Θράκη; 
Ε.Σ.:
Αυτό θα πρέπει να το προστατέψουμε, πιστεύω ακλόνητα ότι η προστασία του μοντέλου αυτού μπορεί να γίνει με επιθετική και θετική ανάδειξή του, με ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων σε όλα τα επίπεδα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ανισορροπία στη Θράκη, όχι μόνο στην εκπροσώπηση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά και στην πολιτική εκπροσώπηση, μιας και η ΝΔ που είναι στατιστικά το πρώτο κόμμα στη Θράκη, ενδεχομένως και εκλογικά, έχει μόνο ένα βουλευτή στον Έβρο, οπότε η αγωνία της τοπικής κοινωνίας δεν μεταφέρεται στην κεντρική πολιτική σκηνή.
 
Εγώ για να μπορέσω να παρέμβω για το Αστυνομικό Σταθμό Καλλίστης, παρακάλεσα τον συνάδερφο τον Τάσο Δημοσχάκη από τον Έβρο να κάνει σχετική ερώτηση στον Υπουργό, για να επισημανθεί η σημασία αυτού του σταθμού, που έχει την ευθύνη μιας περιοχής που έχει 15.000 τουρίστες το καλοκαίρι. Πώς θα αναδειχθεί αυτό; Είδατε κάποιον να ευαισθητοποιηθεί να το κάνει; Αν είχαμε ένα βουλευτή σήμερα όμως, και της αντιπολίτευσης, από την περιοχή, θα παρενέβαινε, θα προσπαθούσε να ακουστεί και η άλλη φωνή, είναι καθημερινά τα παραδείγματα συμβαινόντων της περιοχής, τα οποία δεν αναδεικνύονται και δεν μεταφέρονται.
 
Δεν θέλω να μειώσω το έργο των συναδέρφων μου, είναι όλοι καλά παιδιά, καλοί φίλοι και καλοί συνάδερφοι, και κάνουν τον αγώνα για τα θέματα που τους αφορούν. Είναι σαφές ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες τους αναπτύσσονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα, αυτή τους ψηφίζει. Εμένα με ψηφίζουν χριστιανοί, και μουσουλμάνοι, και δεν έκανα ποτέ διάκριση, δεν αδίκησα κανένα κομμάτι. Όταν όμως στη Ροδόπη η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντιπρόσωπο για να ασκήσει γόνιμη κριτική στην κυβέρνηση, να ευαισθητοποιεί σε θέματα, να κουνήσει στο βάθος την απειλή του πολιτικού κόστους στον αρμόδιο υπουργό, τότε δεν πατάει ισόρροπα το σύστημα.
 
Εγώ όταν υπήρχε το αντίστροφο, απόλυτη κυριαρχία του χριστιανικού στοιχείου το 2004, θυμάστε ότι δε δίστασα να ανέβω έξω από το τζαμί της Χλόης και της Οργάνης, και να ζητήσω από τους συμπολίτες μου μουσουλμάνους να ψηφίσουν τον συνυποψήφιό μου τότε στη ΝΔ τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, με το σκεπτικό ότι αυτός μπορεί να εκφράσει ορισμένα θέματα που τους απασχολούν καλύτερα.
 
Μιλώ για μια δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση που θα βοηθήσει και τα δύο στοιχεία και θα προστατέψει το μοντέλο το οποίο χτίσαμε. Το δικαιούται αυτό η περιοχή μας. Πρέπει να έχει κάθε κοινωνική ομάδα μια φωνή.
 
ΠτΘ: Θα ήθελα λίγο και να σχολιάσετε την αλλαγή της πολιτικής στέγης του κ. Ιλχάν, θεωρείται πως αυτή η μετακίνηση θα σημάνει και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής;
Ε.Σ.:
Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση του Ιλχάν, θα τον κρίνουν για αυτές τις αποφάσεις οι ψηφοφόροι του, όμως πολιτική με μαθηματικά δεν γίνεται, η πολιτική είναι πάντα δυναμική. Αν η τοπική κοινωνία αύριο νιώσει ότι της λείπει η δική μου φωνή, ότι έχει σημασία να συμμετέχω στα δρώμενα και να μεταφέρω την αγωνία της Θράκης ή να ζητώ να γίνονται πολιτικές εδώ για την ανάπτυξη της περιοχής, θα μου το ανταποδώσει. Αν πάλι η κοινωνία δεν νιώσει μια τέτοια ανάγκη, δεν θα το κάνει. Δεν μπορείς να βάλεις τον κόσμο σε καλούπια, αυτός θα κρίνει, πρέπει όμως να του επιτρέψουμε να κρίνει με σωστά κριτήρια, γιατί αν εγώ έχω ένα σύνθημα πλέον, δεν είναι ψηφίστε με γιατί είμαι χριστιανός, αυτό το έλεγαν σε άλλες εποχές. Έχω επενδύσει στην πολιτική, έχω σπουδάσει αυτό που κάνω, έχω περάσει εκπαιδεύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό επάνω σε αυτά, έχω αποδείξει την αγάπη και το ενδιαφέρον μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Θράκη, όταν είχα δυνατότητα να παράξω έργο, και ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης του κόσμου για να μπορέσω την επόμενη ημέρα να αποκαταστήσω τη ζημιά που έχει πάθει η περιοχή τα τελευταία χρόνια.
 
Πιάνεται η καρδιά μου γιατί βλέπω έργα που έχω δουλέψει από παιδί, που κατάφερα να τα φτάσω σε ένα επίπεδο, να έχουν διαλυθεί. Είναι δυνατόν να τελειώνει σε 2-3 χρόνια ο Κάθετος άξονας, και να μην ανοίγει για λεωφορεία και φορτηγά; Είναι δυνατόν να έχουμε δαπανήσει 65 εκ. ευρώ για σχολικές υποδομές και να έχουν εγκαταλειφθεί και να μην συντηρούνται; Είναι δυνατόν να έχουμε φτιάξει Δημοτικό Στάδιο, να έχουμε δρομολογήσει το Πανθρακικό Στάδιο και να αφήνεται να διαλύεται ο Πανθρακικός με αυτό τον τρόπο; Ή για να πάμε στο ΔΠΘ που έχει μειωμένους προϋπολογισμούς, να φεύγουν οι φοιτητές, να μην δίνουν το αίμα που χρειάζεται στην τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία; 

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, η Αθήνα σε υπολογίζει ανάλογα με την αποτρεπτική δύναμη που διαθέτεις» 

ΠτΘ: Είδαμε δε να εγείρεται ένα σημαντικό θέμα με την δημιουργία του τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, με την αντιμετώπιση από πλευράς των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής απέναντι στο ΔΠΘ να αφήνει μια άσχημη «γεύση».
Ε.Σ.:
Η θέση μου είναι ταυτόσημη με την θέση του πανεπιστημίου μας, αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, η Αθήνα σε υπολογίζει ανάλογα με την αποτρεπτική δύναμη που διαθέτεις.
 
Στο παρελθόν θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε συμμετέχοντας στην Κυβέρνηση είτε ως βουλευτής, να φτάσω στο σημείο να απειλήσω κιόλας, για να μπορέσω να πάρω για την περιοχή αυτά που δικαιούταν. Άλλωστε σε όλα τα χρόνια της θητείας μου, κατηγορήθηκα από τον αθηναϊκό τύπο, ότι αποστερούσα έργα δήθεν άλλων περιοχών και τα έφερνα δήθεν εδώ. Εγώ όμως δεν το κάνω μεροληπτικά, ούτε ψηφοθηρικά, όταν μια περιοχή είναι για 55 χρόνια από την κεντρική εξουσία, όταν δεν έχει δοθεί η παραμικρή ευκαιρία στα άξια παιδιά της να κάνουν μια καριέρα στο δημόσιο, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, όταν δεν βρίσκεις ούτε κλητήρα στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν δικαιούται η πολιτεία να δώσει τις ευκαιρίες πίσω και να επιτρέψει σε αυτή την κοινωνία να βρει το βηματισμό της.
 
Εμένα αυτή είναι η σημαία μου, βεβαίως ανήκω στο χώρο της ΝΔ, αλλά πρώτη προτεραιότητα που θέτω είναι να βοηθήσω αυτή την περιοχή και τον κόσμο της, χριστιανούς και μουσουλμάνους, να πάρει αυτό που δικαιούται. 

«Η περιοχή έχει ανάγκη και την εμπειρία, αλλά και τη συνεργασία που μπορώ να δημιουργήσω με διάφορους κύκλους» 

ΠτΘ: Από ό,τι καταλαβαίνουμε θα βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή των νέων εξελίξεων και στη Ροδόπη και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα έχετε βρει με την καινούρια ηγεσία της ΝΔ;
Ε.Σ.:
Τις επιλογές μου τις ξέρετε, ξέρετε και τον προσανατολισμό μου τον ιδεολογικό και την ιδεολογική μου ταυτότητα. Παραμένω ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τον αξιακό κώδικα του Κώστα Καραμανλή όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής. Επίσης ξέρετε τι επιλογές έκανα στις εσωκομματικές εκλογές, αυτό όμως δεν με εμποδίζει να σεβαστώ το δημοκρατικό αποτέλεσμα των πολιτών και να συνεργαστώ για το καλό και της παράταξης και της πατρίδας. Είχα μια πολύ γόνιμη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικές εβδομάδες, συζητήσαμε εκτενώς το πλαίσιο της συνεργασίας μας και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο, συμφωνήσαμε να είμαι υποψήφιος στη Ροδόπη, και λυπάμαι που μερικοί το αμφισβήτησαν δημοσίως αυτό, κάτι που δεν τους τιμά.
 
Συμφωνήσαμε να είμαι εκ νέου υποψήφιος γιατί η περιοχή έχει ανάγκη και την εμπειρία, αλλά και τη συνεργασία που μπορώ να δημιουργήσω με διάφορους κύκλους που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα στον τόπο μας, και ξεκίνησα αυτό τον αγώνα.
 
Έχω επίσης ζητήσει από κλιμάκιο Υπουργών από τη Γερμανία να επισκεφτεί την περιοχή, για να δούμε τι συμπράξεις μπορούμε να κάνουμε και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και σε ερευνητικό και σε επίπεδο αγοράς, ώστε να έχουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα στην περιοχή μας.
 
Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η πολιτική, προσαρμόζομαι σε αυτό, θεωρώ προτιμότερο να βάλεις μία δύο προτεραιότητες που απαντούν στην αγωνία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων Έχουμε κουραστεί από τα μεγάλα λόγια, όταν είχαμε τη δυνατότητα κάναμε εδώ έργο, και αυτό μας διαφοροποίησε. Πρέπει να προχωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της εποχής και της συγκυρίας. Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος, ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος, αλλά ο προγραμματισμός είναι σαφής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.