Ετοιμοι για τρικουβερτο γλεντι οι Ποντιοι το Σαββατο

Στον Ετήσιο χορό του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» - Μια διαφορετική εκδήλωση με θεατρομουσικό χαρακτήρα ετοιμάζει ο Σύλλογος το καλοκαίρι

Σε ένα μοναδικό γλέντι καλεί όλους τους πόντιους της Κομοτηνής και όχι μόνο ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», που διοργανώνει τον ετήσιο χορό του το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στις 21:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ποσειδώνιο». 

«Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ καλό και μοναδικό γλέντι, και θα βάλουμε τα δυνατά μας προκειμένου να μείνει αξέχαστη η βραδιά στον κόσμο που θα έρθει και να γλεντήσει με την ψυχή του» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου.
 
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι και εξαιρετικοί καλλιτέχνες στο είδος τους, όπως ο Μπάμπης Ιωακειμίδης και Γιάννης Γκόσιος στο τραγούδι, ο Αβραάμ Γκόσιος και ο Τάσος Πετρόπουλος στη λύρα, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης στο νταούλι αλλά και «δικά τους παιδιά» όπως ο Ματθαίος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Μοσχοφίδης, καθώς και ο νταουλτζής Βασίλης Καραγιάννης και ο Γιάννης Αντωνιάδης, που έρχονται, στηρίζουν και βοηθούν το σύλλογο.
 
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα» σημείωσε ο κ. Νικολάου, ευχαριστώντας όλους όσους ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στο κάλεσμά τους, αλλά και τους επαγγελματίες της πόλης που στήριξαν τη λαχειοφόρο αγορά, και τους χορηγούς που συνέδραμαν για να υλοποιηθεί η εκδήλωση. 

Πολιτισμός σε όλα τα επίπεδα από τον Σύλλογο 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της πόλης, αριθμώντας 55 έτη προσφοράς στην πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας, δεν περιορίζει όμως τις δραστηριότητές του στο χορό, αλλά καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες εκφάνσεις του πολιτισμού.
 
Έτσι τα μέλη του συλλόγου έχουν ετοιμάσει στις 7 Μαΐου μια επιστημονική ημερίδα που θα αναφέρεται στον ποντιακό χορό, την ποντιακή ενδυμασία και την ποντιακή μουσική, με τη συμμετοχή ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο τους, όπως ο Νίκος Ζουρνατζίδης στον ποντιακό χορό, μαζί με καθηγητές πανεπιστημίου, για την ποντιακή ενδυμασία θα μιλήσει η κ. Μαρία Διαμαντίδου και άλλοι άνθρωποί που έχουν ασχοληθεί με αυτό, ενώ οι αδελφοί Τσαχουρίδη θα αναπτύξουν τα αντικείμενα των διδακτορικών τους διατριβών επάνω στην ποντιακή λύρα και το ποντιακό τραγούδι.
 

Η ημερίδα αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του συλλόγου να προσφέρει στο κοινό πιο ουσιαστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις, κάτι που είναι και το σκεπτικό πίσω από την τελική εκδήλωση του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιουνίου, με τη συμμετοχή και την συμπαράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
 
Η φετινή εκδήλωση θα έχει θεατρικομουσικό χαρακτήρα, αναπαριστώντας μέσα από δρώμενο τη ζωή σε ένα παραδοσιακό χωριό της Θράκης μετά την μικρασιατική καταστροφή, το οποίο θα είναι διαδραστικό, με τους χορευτές να είναι μέρος του χωριού, και η ιστορία να βγαίνει μέσα από διαλόγους και μονόπρακτα, με τον χορό να την διανθίζει. «Στόχος μας είναι να είναι μια διασκεδαστική κωμωδία για το κοινό, γιατί πραγματικά θέλουμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο ώστε να φύγει από τα προβλήματά του και όχι να τον προβληματίσουμε» σημείωσε, ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, τονίζοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, με στόχο να την παρουσιάσουν στο κοινό στα τέλη Ιουνίου.
 
Ο Σύλλογος δεν σταματά βέβαια να συμμετέχει και σε άλλες εκδηλώσεις, όπως τα Ελευθέρια Θράκης, τις εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και το Περιφερειακό Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, όμως στόχος τους είναι οι μεγάλες τους εκδηλώσεις να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Πρέπει πλέον όλοι εμείς που υπηρετούμε την παράδοση, και μέσα από το μετερίζι του χορευτικού, να ανεβάσουμε τον πήχη και να δώσουμε στο κοινό διαφορετικά πράγματα από τα χορευτικά μας να χορεύουν το ένα πίσω από το άλλο» τόνισε, επισημαίνοντας πως πλέον περνούν σε άλλο επίπεδο. 

Συρροή νέων στο σύλλογο 

Σημαντική για να υλοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις όπως υπογράμμισε ο κ. Νικολάου είναι η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο σύλλογο, τόσο στις χορευτικές ομάδες όσο και στο τμήμα χορωδίας, πολλοί από τους οποίους πρότειναν την θεατροποιημένη εκδήλωση.
 
«Ο κόσμος τα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας είχε απομακρυνθεί αρκετά από την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό όμως τώρα με την κρίση φαίνεται να επανέρχεται» σημείωσε ο κ. Νικολάου για να αντιτείνει πως  «το θετικό που βγαίνει από την όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, είναι ότι ο κόσμος γυρνά στις ρίζες του, νιώθει την ανάγκη να γαντζωθεί και να δημιουργήσει μέσα από αυτές», τονίζοντας παράλληλα πως η λαογραφία και η παράδοση αποτελεί ένα κομμάτι που έχει δώσει σε αυτούς που την υπηρετούν μόνο θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες. Για αυτό άλλωστε θεωρεί πως όλοι οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, θα πρέπει να συμμετέχουν στις τάξεις των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, που κάνουν πολύ σημαντική δουλειά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.