Μαθαινοντας για την Ευρωπη μεσα απο το παιχνιδι

500 μαθητές της Κομοτηνής θα μάθουν για τη λειτουργία της ΕΕ, την ιστορία αλλά και το μέλλον της

Για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και το μέλλον της ΕΕ μαθαίνουν από την Πέμπτη 9 Μαρτίου μαθητές 7 σχολείων της Κομοτηνής, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ευρωπαιχνιδούπολη: Μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας».
 
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Απριλίου, διοργάνωσαν, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της  Συνθήκης της Ρώμης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης,  θέλοντας να ενημερώσουν τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για την ιστορία της Ευρώπης, τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και το μέλλον της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Λουΐζα Σαλτσίδου «Να αναπτυχθεί μια συζήτηση όσο αφορά το πώς σκέφτονται και πώς βλέπουν το μέλλον της Ευρώπης» 

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουΐζα Σαλτσίδου, με φόντο την καμπή στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΕΕ, με ένα έντονο προβληματισμό για το μέλλον της Ευρώπης, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την εθελοντική δράση αυτή σε σχολικές μονάδες της Κομοτηνής, επεκτεινόμενοι σε περισσότερα και από τις γύρω περιοχές στη συνέχεια.
 
Το πρόγραμμα «Ευρωπαιχνιδούπολη: Μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας», σημείωσε, είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών ηλικίας από 8 έως 12 ετών και το δημιούργησε εξολοκλήρου το Europe Direct Κομοτηνής. Αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο ενημερωτικό, με την ενημέρωση όμως να γίνεται με ζωντάνια και φαντασία για να είναι ελκυστική στους μικρούς μαθητές, ενώ στο δεύτερο μέρος έχουν δύο επιδαπέδια παιχνίδια, που αφορούν τη γνώση για την Ευρώπη.
 
Την εκπαίδευση πραγματοποιούν στελέχη του Europe Direct και 4 φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, που κάνουν την πρακτική τους σε αυτό, η Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, η Φανή Ζουμπιάδου, ο Νίκος Κωτούλας και η Σοφία Χατζησαββίδου, καθώς και εθελοντές από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ομάδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ενώ μέσα από τη δράση θα ενημερωθούν πάνω από 500 μαθητές.
 
«Θέλουμε να δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να αναπτυχθεί μια συζήτηση όσο αφορά το πώς σκέφτονται και πώς βλέπουν το μέλλον της Ευρώπης, μιας και το μέλλον της ηπείρου είναι τα παιδιά και οι νέοι μας» σημείωσε η κ. Σαλτσίδου.  

Γιάννης Σιγούρος «Εμπέδωση από τους μικρούς μαθητές και αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες θεμάτων που αφορούν την Ιστορία, τα όργανα, τις πολιτικές τη νομοθεσία και τα προγράμματα της ΕΕ» 

Αυτή η δράση αποτελεί μία μόνο στάση στην μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ του Europe Direct και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σημείωσε ο κ. Γιάννης Σιγούρος, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με αφορμή αυτή τη φορά την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της σημερινής ΕΕ.
 
Στο πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή 7 σχολικές μονάδες στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ στα μελλοντικά τους σχέδια είναι η άμεση επέκταση του προγράμματος και στα υπόλοιπα σχολεία της Ροδόπης το Μάιο, αρκεί να βρεθεί λύση της μετακίνησης των εθελοντών, κάτι το οποίο το Europe Direct φαίνεται να έχει λύσει σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής,
 
Τα πρόγραμμα άλλωστε μπορεί να συνδυαστεί διαθεματικά με τις σχετικές αναφορές που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία, με τον κ. Σιγούρο να φέρνει ως παράδειγμα το μάθημα της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής της 6ης Δημοτικού, που περιέχει την ενότητα το άτομο και τη ΕΕ, ή με το γνωστικό αντικείμενο της γεωγραφίας, που στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού έχει συγκεκριμένες θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην ΕΕ.
 
«Το πρόγραμμα συμβάλλει στην εμπέδωση από τους μικρούς μαθητές και αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες θεμάτων που αφορούν την Ιστορία, τα όργανα, τις πολιτικές τη νομοθεσία και τα προγράμματα της ΕΕ» σημείωσε, ευχαριστώντας το Europe Direct και όλα τα μέλη του που συνέβαλλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του προγράμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.