Το “Stavento” του Θαναση Γκαιφυλλια επανακυκλοφορει σε 200 αριθμημενα βινυλια

18 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία

18 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία σε cd, το “Stavento” του Κομοτηναίου τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια επανακυκλοφορεί σε 200 συλλεκτικά βινύλια από την B-OTHERSIDE RECORDS.
 
Το «Stavento», που κυκλοφόρησε το 1999 σε cd από τον ίδιο το Θανάση Γκαϊφύλλια και το προσωπικό του label «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής», είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από τραγούδια κοινωνικά, πολιτικά και άκρως επίκαιρα, παρά τα 18 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη του έκδοση. Στα εννέα τραγούδια του άλμπουμ υπάρχουν μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη (Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο, Θέλω να φύγω πια από δω) και του Κατσαρού (Αντισταθείτε), καθώς και οι εξαιρετικοί στίχοι των Μιχάλη Γκανά (Μη με ακούτε), Γιάννη Καλαμίτση (Χώμα Ελληνικό, η πρώτη στροφή από το γνωστό ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη), Νίκου Σαλαβάτη (Αντιστέκομαι), Θανάση Αβραμίδη (Σταβέντο), του ίδιου του Θανάση Γκαϊφύλλια (Κομοτηνή) και ένα τραγούδι του Νίκου Αρμπιλιά (Ιστορίες). Τα τραγούδια αποδίδει ο ίδιος ο δημιουργός, με την εκλεκτή ερμηνευτική βοήθεια του Μίλτου Πασχαλίδη, του Χρήστου Θηβαίου, της Παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, της ομάδας μουσικής της κοινότητας «Στροφή», ενώ στο δίσκο παίζουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς. Τις ενορχηστρώσεις στα περισσότερα τραγούδια υπογράφει ο Απόστολος Δημητρακόπουλος και στο ομώνυμο τραγούδι ο αείμνηστος Βασίλης Δημητρίου.
 
Στην επανέκδοση αυτή των 200 αριθμημένων αντιτύπων βινυλίου, η Β-otherSide records αποφάσισε και την προσθήκη τριών ακόμα τραγουδιών του Θανάση Γκαϊφύλλια που παρέμεναν ακυκλοφόρητα σε βινύλιο. Τα δύο πρώτα -«Aντισταθείτε» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού και «Ο κόσμος μας» σε στίχους Γιάννη Απαρθινού, που δεν είναι άλλος από τον πρώην Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Γιάννη Πανούση- βρίσκονταν στο cd «Επί Πτυχίω» που είχε κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής» σε cd το 1996. Το τρίτο τραγούδι είναι το «Η Ιστορία του Διομήδη» από τη συμμετοχή του στο cd «Για την Octava μόνο» (2005, έκδοση μηνιαίου μουσικού περιοδικού, με εκδότη τον στιχουργό Αντώνη Παπαϊωάννου).
 
Ο  μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παραμένει στις μουσικές επάλξεις του τόπου μας για 50 συνεχόμενα χρόνια, προσφέροντάς μας μέσα από τις προσεγμένες δισκογραφικές του καταθέσεις, έργα που αντέχουν στο χρόνο και έχουν ένα ευδιάκριτο στίγμα. Έχοντας πάντα τις κεραίες του ανοιχτές στους κοινωνικούς αγώνες της κάθε εποχής, προσέφερε μουσικά αποκούμπια για να αποτυπώσει εύστοχα την αδικία και να σταθεί δίπλα στους αναξιοπαθούντες.
 
Το βινύλιο που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει δισέλιδο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, τους μουσικούς που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις και το σημείωμα του καλλιτέχνη, έτσι όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στην αρχική έκδοση του 1999.
 
Με την αφορμή της κυκλοφορίας, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας έγραψε σχετικά στην επίσημη σελίδα του στο facebook:
 
«ΒΙΝΥΛΙΟ;;; Κι όμως.
Το 1999 το βινύλιο έπνεε τα λοίσθια κι εγώ κυκλοφόρησα το “STAVENTO” μόνο σε CD. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται, έστω και δειλά. μία στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς το βινύλιο. Έτσι λοιπόν η εταιρία B-Side Records κυκλοφόρησε τώρα το STAVENTO σε βινύλιο. Για μένα ήταν ένα πολύ ευχάριστο δώρο και ελπίζω η εταιρία να αποσβέσει τα έξοδα της έκδοσης, που δεν είναι και λίγα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια εργοστάσια και η παραγωγή έγινε στην Τσεχία».
 
Καλοτάξιδο! Ν.Β.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.