Ανακυκλωση… ακομη και στα μπαζα

Στόχος η ενημέρωση κοινού και φορέων για την ανακύκλωση αποβλήτων που προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα - Στην ημερίδα «Η έναρξη του θεσμού ανακύκλωσης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων στη Θράκη»

Ημερίδα με θέμα «Η έναρξη του θεσμού ανακύκλωσης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων στη Θράκη»  διοργανώνουν αυτή την Παρασκευή, 17 Μαρτίου η εταιρεία ECO Μηξιούδης ΙΚΕ σε συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Θράκης, της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., του Δήμου Κομοτηνής και του Ε.Ο.ΑΝ..
 
Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού αλλά και των αρμοδίων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για το τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σε σχέση με την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, την αξιοποίηση και την ορθή περιβαλλοντικά και τεχνοοικονομικά διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα.
 
Για τον λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα μιλήσουν o κ. Κώστας Μπογιατζίδης, εκπρόσωπος του ελληνικού οργανισμού ανακύκλωσης, ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος της «ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.», η κ. Κυριακή Παπαζώτου, τεχνικός σύμβουλος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ που θα μιλήσει για την λειτουργία των μονάδων ανακύκλωση ΑΕΚΚ στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.», ο κ. Γεώργιος Μεγκλής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΜΕΚΟΝ Α.Ε.» ο οποίος θα παρουσιάσει τις μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ στην Ανατολική Μακεδονία,  ενώ για το παράδειγμα της Θράκης και τις μονάδες της Ροδόπης συγκεκριμένα θα μιλήσει παρουσιάζοντας τη δική του εταιρεία ο κ. Ευστράτιος Μηξιούδης της μονάδας ανακύκλωσης ΑΕΚΚ “ECO IKE”. Χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.
 
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Ευστράτιος Μηξιούδης κάλεσε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να δώσει το «παρών» στην ημερίδα καθώς, όπως τόνισε, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αδρανών υλικών εκσκαφών, κατεδαφίσεων και κατασκευών και την εναπόθεσή τους σε οργανωμένες μονάδες, ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας ειδικά για τη Ροδόπης, στην οποία όπως τόνισε «δυστυχώς το κομμάτι της παράνομης εναπόθεσης των ΑΕΚΚ είναι μεγάλη» την ώρα μάλιστα που τα πρόστιμα, που μπορεί να αγγίξουν έως και τα 10.000 «καραδοκούν».
 

Ο ίδιος ωστόσο ερωτηθείς για την ανταπόκριση των Ροδοπιτών από την έναρξη λειτουργίας της “ECO ΙΚΕ” υπογράμμισε πως « από την έναρξη της δραστηριότητά μας, πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως ιδιώτες αλλά και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους κάδους από ανακαινίσεις, κατασκευές κτλ. χαιρέτησαν πολύ θετικά την όλη πρωτοβουλία, γεγονός για το οποίο είμαστε ευγνώμονες», επισημαίνοντας πως η εν λόγω ημερίδα έχει ως κύρια στόχευση τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, την πολεοδομία, υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ.ο.κ. για την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή τους. 

Ηλίας Δημητριάδης «Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης  πάλευαν μόνες τους για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων» 

Στην έως τώρα αδυναμία συλλογικής υιοθέτησης του συστήματος ανακύκλωσης των  ΑΕΚΚ αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.»  επιρρίπτοντας την ευθύνη στην μη πρόβλεψη της ανακύκλωσης των μπαζών στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, ένα γεγονός ωστόσο το οποίο πλέον έχει αλλάξει.
 
Ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνθηκε της ανάγκης συλλογικών συστημάτων, τα οποία θα ενημερώνουν τόσο τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες, για τα όσα προβλέπει ο νόμος, για το ολοένα και πιο πυκνό δίκτυο μονάδων ανακύκλωσης στις οποίες μπορούν να απευθύνονται.
 

Άλλωστε όπως επισήμανε υπήρχε πάντα η υποχρέωση της σωστής διαχείρισης των αποβλήτων που παράγουμε στο σύνολο της καθημερινότητάς μας, για το οποίο ωστόσο υπάρχει ακόμα άγνοια. Χαρακτηριστικά έδωσε το παράδειγμα των μπαταριών, για την ανακύκλωση των οποίων υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο εναλλακτικής διαχείρισης, το οποίο ωστόσο η πλειοψηφία, πλην των όσων συνθέτουν τις μονάδες ανακύκλωσης αγνοούσαν.
 
«Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης  πάλευαν μόνες τους για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων. Υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο ήδη από το 2010. Παρόλα αυτά δεν υπήρχαν τα συστήματα για να στηρίξουν τις μονάδες αυτές, τα οποία ωστόσο πλέον υπάρχουν» τόνισε για να επισημάνει πως το πρόβλημα της παράνομης εναπόθεσης μπαζών «πέρα από τη ρύπανση που δημιουργεί και την οπτική “ρύπανση”, κρύβει πολλούς κινδύνους και πολλές αφανείς επιπτώσεις, γιατί σε έναν γνωστό σε μία τοπική κοινωνία “μπαζότοπο”, δεν υπάρχουν μόνο μπάζα, αλλά και σκουπίδια, επικίνδυνα ενδεχομένως για τον άνθρωπο, το περιβάλλον κ.ο.κ.». 

«Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην ανακύκλωση» 

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος της ανακύκλωσης και το αν αυτό κινείται σε «απαγορευτικά» για την εποχή νούμερα ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως κάθε άλλο παρά απαγορευτικό αυτό είναι. «Μιλάμε για έναν μέσο όρο της τάξεως του ενός ευρώ ανά τόνο, ενώ τα αφαιρούμενα σκυροδέματα από ασφάλτους, χώματα φτάνουν έως τρία ευρώ τον τόνο. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 20 ευρώ εισφοράς για ένα φορτηγό.  Για παράδειγμα για ένα έργο αποχετευτικό μέσα στην πόλη, που θα σπάσει ο εργολάβος πλακοστρώσεις της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ, παράγει σε λεφτά γύρω στα 1.000 ευρώ. Αυτό είναι και το κόστος της ανακύκλωσης. Βέβαια υπάρχει και το αρνητικό κόστος, αυτό των αποκαταστάσεων “μπαζότοπων” από τους δήμους κτλ., χρήματα κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού» τόνισε. «Ό,τι κάνουμε έχει όφελος για όλους» υπογράμμισε κλείνοντας ο ίδιος, για να επισημάνει πως «δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην ανακύκλωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.