Απερριψε την αιτηση αναστολης Δαμαδογλου το ΣτΕ

Για να μην ισχύσει η απόφαση παύσης του από τη θέση του Μουφτή Διδυμοτείχου μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως που έχει καταθέσει

Απορρίφθηκε  στο σύνολό της από την Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση αναστολής τού για τριάντα χρόνια Τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου κ. Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, κατά της εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης με την οποία είχε παυθεί από τα καθήκοντά του.
 
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Δαμάδογλου δεν μπορεί να επιστρέψει στη θέση του, μέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως που έχει καταθέσει, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί στις 2 Ιουνίου 2017. 

Το ιστορικό της υπόθεσης 

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του 2016, με απόφαση που υπέγραψε ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης παύθηκε από τα καθήκοντά του ο επί τριαντακοντετίας τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου.
 
Στην θέση του τοποθετήθηκε προκειμένου να ασκεί  προσωρινά τα καθήκοντα του τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή,  ο μουσουλμάνος ιερωμένος Οσμάν Χαμζά.    
 
Το αιτιολογικό της παύσης ήταν ότι υπήρχαν σε βάρος του αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για ποινικό αδίκημα.
 
Όμως, ο κ. Δαμάδογλου, προσέφυγε εναντίον της αποφάσεως αυτής, με την υπόθεση να αναμένεται να εκδικαστεί στις 2 Ιουνίου 2017, ενώ κατέθεσε αίτηση με την οποία επιδίωκε να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα και κάθε άλλης σχετικής πράξης ή παράλειψης  της Διοικήσεως, προφανώς μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.
 
Η αίτηση αναστολής παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία διατάχθηκε η αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης μέχρι να επιληφθεί της αίτησης αναστολής το ΣτΕ, κάτι που έγινε στις 2 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση της  Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ. 

Το σκεπτικό της απόφασης 

Με την απόφαση 35/2017 η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μελέτησε την αίτηση, και στην απόφασή της τονίζει πως η επίδικη παύση, έλαβε χώρα λόγω της αμετάκλητης καταδίκης του αιτούντος για ποινικό αδίκημα, και πως η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης αποφάσεως που αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση του Μουφτή, ως εκ των καθηκόντων του, επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος ένεκα της ανάγκης διαφυλάξεως της ομαλής λειτουργίας της Μουφτείας; Διδυμοτείχου, εν όψει μάλιστα της ανάγκης να μην ασκεί καθήκοντα Μουφτή πρόσωπο που καταδικάσθηκε αμετακλήτως για ποινικό αδίκημα, και μάλιστα για απλή συνέργεια σε απόπειρα απάτης.
 
Η Επιτροπή, μετά από συνεκτίμηση της ηθικής βλάβης που επικαλείται ο αιτών, η οποία θεωρεί ότι αποκαθίσταται πλήρως στην περίπτωση που ευδοκιμήσει η αίτηση ακυρώσεως, καθώς και της οικογενειακής και οικονομικής καταστάσεώς του, κρίνει ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί η ζητούμενη αναστολή εκτελέσεως, δοθέντος και ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως (παράβαση του δικαιώματος προηγούμενης ακροάσεως, πλημμελής αιτιολογία και παράβαση των αρχών της αναλογικότητας της ισότητας και της αξιοκρατίας) δεν είναι προδήλως βάσιμοι, εάν ήθελε θεωρηθεί ότι προβάλλεται σχετικός λόγος αναστολής, και θεωρεί πως η αίτηση πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.