Ακομα και τα μπαζα ειναι χρησιμα

Ενημέρωση για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Κομοτηνή

Το ενδιαφέρον πολλών εμπλεκομένων και αρμοδίων, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για την ανακύκλωση των αποβλήτων που προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα συγκέντρωσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το θέμα το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου στην Κομοτηνή.
 
Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν η εταιρεία ECO Μηξιούδης ΙΚΕ σε συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Θράκης, της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., του Δήμου Κομοτηνής και του Ε.Ο.ΑΝ., οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σε σχέση με την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, την αξιοποίηση και την ορθή περιβαλλοντικά και τεχνοοικονομικά διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα.
 
Η ΑΝΑΚΕΜ πρόσφατα πήρε τη έγκριση για την Ροδόπη και τον Έβρο, όπου δραστηριοποιείται στη μεν Ροδόπη με την μονάδας ανακύκλωσης ΑΕΚΚ “ECO IKE” και δύο μονάδες στον Έβρο, και συνεχίζουν την προσπάθεια με στόχο να «πυκνώσουν» όσο το δυνατόν τα συστήματα ανακύκλωσης, ώστε τα κόστη μεταφοράς από το έργο στη μονάδα να είναι όσο το δυνατόν μειωμένα. 

Οφέλη για όλους από την ενημέρωση 

Η ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, που αποτελεί το συλλογικό σύστημα για την ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών κατεδάφισης, αποτελεί ένα εργαλείο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που εγκρίνει φορείς με στόχο να διαδώσουν τις καλές πρακτικές και τη νομοθεσία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης έργων, είτε αυτά είναι ιδιωτικά είτε είναι δημόσια, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ηλίας Δημητριάδης. «Έτσι όλοι οι δημόσιοι φορείς που αναθέτουν έργα σε κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιδιώτες που περνούν από τις πολεοδομίες, είτε για να εκδώσουν άδεια δόμησης είτε άδεια κατεδάφισης, πλέον δηλώνουν στα απαραίτητα στοιχεία και αυτή που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση αποβλήτων» σημείωσε, εξηγώντας πως  αυτά τα στοιχεία αφορούν στο τι θα παράξουν από απόβλητα, το είδος τους (σπασμένα σκυροδέματα, χώματα κτλ) και πού θα τα αποθέσουν, δηλαδή να καταθέσουν μια σύμβαση με ένα συλλογικό σύστημα, όπως η ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, ενώ στο τέλος του έργου καταθέτουν την τελική βεβαίωση των αποβλήτων που έχουν παράξει, και έχουν παραδώσει στην ανακύκλωση, ώστε να πάρουν τα τελικά χαρτιά.
 
Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσουν και να στηρίξουν όποιον επιθυμεί να μάθει για αυτή τη νέα διαδικασία, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, που τόνισε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καλύπτεται περίπου το 50% των Περιφερειακών Ενοτήτων. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η ενημέρωση αυτή θα έχει οφέλη για όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν, αλλά και για τις κατασκευαστικές εταιρείες, που αν συνδυάσουν την μεταφορά του αποβλήτου στη μονάδα ανακύκλωσης με ανακυκλωμένο υλικό που θα πάρουν για το έργο τους, τότε σίγουρα θα έχουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, πέρα φυσικά από το προφανές περιβαλλοντικό.
 
Αλλά το οικονομικό όφελος υπάρχει και για τους φορείς, μιας και όλοι οι πόροι που τώρα διατίθενται για την αποκατάσταση μπαζότοπων, αν ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά η διαχείριση, θα μπορούν να κατευθυνθούν αλλού. «Είναι πάρα πολύ εύκολο, και μπορεί να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, θέλει απλά την υποστήριξη όλων μας» επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα συνεχίσουν να επεκτείνονται. 

Δεν πάνε χαμένα τα απόβλητα 

Επισήμανε δε πως τα απόβλητα αξιοποιούνται πραγματικά, μιας και έχουν ένα ποσοστό αξιοποίησης που προσεγγίζει το 80% με 85%. Τα υλικά αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τόνισε, μπορούν να γίνουν επιχωματικά υλικά, δηλαδή σπάνε, διαλέγονται σε διάφορες κοκομετρίες και επιβάλλεται να ξαναμπούν στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ώστε να γίνεται εξοικονόμηση και πρώτων υλών. «Είναι σχετικά εύκολη η αξιοποίησή τους, απλά χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας, είτε είμαστε από την πλευρά της κατασκευής είτε από την πλευρά της αδειοδότησης ελέγχου, ώστε να μην αφήνουμε πλέον περιθώρια για ανεξέλεγκτη διάθεση» επισήμανε, τονίζοντας πως οι μπαζότοποι που βρίσκονται σκορπισμένοι στην ελληνική ύπαιθρο, έχουν φτάσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, αποτελώντας μάλιστα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Απαραίτητος ο έλεγχος για την εφαρμογή των κανόνων 

Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, ιδιαίτερα τώρα που έχει δημιουργηθεί μηχανισμός για τη διαχείρισή τους. Στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, πάσχουμε γενικότερα από την επιβολή και την εφαρμογή του νόμου, και το θέμα των αποβλήτων δεν ξεφεύγει από αυτή την περίπτωση, για αυτό και σε αυτές τις ενημερωτικές ημερίδες καλούν τις ελεγκτικές αρχές, τόσο τις διευθύνσεις περιβάλλοντος όσο και στις αστυνομικές αρχές, που θεωρεί πως μπορούν με πολύ λίγη προσπάθεια, να ελέγξουν, τουλάχιστον τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. «Όταν βλέπεις ένα φορτηγό με μπάζα στις 6-7 το απόγευμα, τότε αυτό δεν είναι καλό, μπορείς δηλαδή να το ελέγξεις και να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.