Υποδοχη στην ανοιξη με Χελιδονισματα αλλα και κοινωνικα μηνυματα (+Gallery)

«Παιδεία η μόνη λύση στην κρίση» το φετινό μήνυμα με το οποίο τα παιδιά της Κομοτηνής και όχι μόνο υποδέχτηκαν την άνοιξη

Την, ακόμα ψυχρή, άνοιξη υποδέχτηκαν για ακόμη μια φορά τα παιδιά της Κομοτηνής, αναβιώνοντας και φέτος τα «Χελιδονίσματα» στους δρόμους της πόλης, σκορπώντας χαρά και φέρνοντας την άνοιξη στις καρδιές των Κομοτηναίων, αν και ακόμη και την Παρασκευή ο χειμώνας κρατούσε ακόμα στην παλάμη του την πόλη μας.
 
Αυτό όμως δεν τρόμαξε τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου, που αναβίωσαν το δρώμενο σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ και τη συμμετοχή των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την πόλη, φέρνοντας μια νότα άνοιξης μετά από ένα ομολογουμένως δύσκολο χειμώνα.
 

Έτσι στις 08.30 το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου, κρατώντας χελιδόνια με Μάρτη και καλαθάκια στολισμένα με κισσό, και ξεκίνησαν μια περιήγηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, «μαζεύοντας» και τάξεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στη διαδρομή τους, τραγουδώντας τα κάλαντα της Άνοιξης με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
 
Μπροστά φυσικά από την πορεία ήταν η Άνοιξη, ντυμένη με μανδύα και στολισμένη με λουλούδια, ενώ ακολουθούσαν παιδιά του σχολείου με όργανα, που έπαιζαν ενώ όλοι οι συμμετέχοντες σε όλο τη διαδρομή μοίραζαν τα χαρακτηριστικά χάρτινα χελιδόνια που πλέον συμβολίζουν για τους Κομοτηναίους τον ερχομό της άνοιξης.
 
 

Χρήστος Χατζόπουλος «Ελπίζουμε και φέρνουμε την χαρά υποδεχόμενοι την άνοιξη» 

Όπως πλέον έχει γίνει παράδοση, δεν έλειψαν και τα μηνύματα από την πορεία, με τα παιδιά να κρατούν πανό που έγραφε «Παιδεία, η λύση στην κρίση» που όπως υπογράμμισε και ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Χρήστος Χατζόπουλος είναι και το φετινό μήνυμα των Χελιδονισμάτων. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για την 15η επέτειο του εορτασμού, ενώ στάθηκε και στην συλλογική συμμετοχή του συνόλου της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Ελπίζουμε και φέρνουμε την χαρά υποδεχόμενοι την άνοιξη» σημείωσε ο ίδιος.
 
Η πορεία ξεκίνησε από το Μουσικό σχολείο, διέσχισε την ανατολική πλευρά της πόλης περνώντας από το κτίριο του ΙΚΑ, την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Δημαρχείο, την Αντιπεριφέρεια, τα δικαστήρια και την πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου, φτάνοντας στην οδό Ν. Γρηγορά-στο τμήμα του βυζαντινού φρουρίου, όπου συναντήθηκε με παιδιά από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, συνεχίζοντας μέσα από τη Βενιζέλου προς την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
 

Μετά το πέρας της μουσικής διαδρομής, ακολούθησε συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής στο χώρο στην οποία συμμετείχαν μικροί αλλά και μεγάλοι, υποδεχόμενοι την άνοιξη με τον καλύτερο τρόπο.
 
Να υπενθυμίσουμε πως το έθιμο αυτό έλκει τις ρίζες του από το Βυζάντιο, οπότε και τα παιδιά έβγαιναν στους δρόμους να υποδεχτούν την άνοιξη με ξύλινα ομοιώματα χελιδονιών και πανεράκια με κισσό που συμβολίζει τη βλάστηση και την αναγέννηση της φύσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.