Οι εξεταστικες επιτροπες δεν λυνουν το προβλημα της κυβερνησης

Άλλη μια εξεταστική επιτροπή για το «ανόσιο παρελθόν» του πολιτικού συστήματος, εξήγγειλε χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός, αυτή την φορά για τα θέματα της υγείας και τη διαφθορά που βασίλευε στον χώρο αυτό πριν την έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015.
 
Προηγήθηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα εξοπλιστικά της εποχής του Γιάννου Παπαντωνίου ενώ υπήρξαν και εκείνες για τα ΜΜΕ, για τη διακίνηση του πολιτικού μαύρου χρήματος και αμέτρητες ακόμα εξεταστικές από την εποχή της, αλήστου μνήμης, «κάθαρσης» του «βρώμικου 89».
 
Η κυβέρνηση από τη πρώτη μέρα της πρώτης της εκλογικής νίκης είχε το αναμφισβήτητο ηθικό πλεονέκτημα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Παρέλαβε μία χώρα εξοντωμένη από τα μνημόνια, την οικονομική και –κυρίως–ηθική χρεοκοπία του παλαιού πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε για 40 χρόνια.
 
Ό,τι και να έκανε, ό,τι και να έλεγε περνούσε σαν αέρας στους πολίτες. Διέθετε τους πρώτους έξι μήνες στήριξη από ευρύτερα στρώματα της κοινής γνώμης που ξεπερνούσε το 70%, που ανέμεναν τον οριστικό ενταφιασμό του αποτρόπαιου παρελθόντος και την εγκαθίδρυση μιας νέα ελπίδας. Το τεράστιο αυτό πολιτικό κεφάλαιο μαζί με το ηθικό πλεονέκτημα χρειάστηκαν μόνο 12 μήνες για να εξανεμισθούν, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου του 2015.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τέως αντιμνημονιακοί πολιτικοί του σύμμαχοι της πατριωτικής δεξιάς, τείνουν να μοιάζουν καθημερινά και πιο έντονα με ό,τι κατήγγειλαν ως παλαιό, αναποτελεσματικό, πελατειακό, εξουσιολάγνο και εγωκεντρικό πολιτικό σύστημα που επισώρευσε δεινά στην κοινωνία.
 
Μένει ως ανάχωμα η διαφθορά. Το επιχείρημα, ότι «εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε διεφθαρμένοι σαν τους Άκηδες, τους Γιάννους, τους Ζήγρες, τους Σμπώκους και τους Τσουκάτους». Μόνο, που εδώ πλέον υπάρχει ένα πραγματικό πολιτικό ζήτημα και ένα ανυπέρβλητο ηθικό εμπόδιο για να πείσει η κυβέρνηση για το επιχείρημά της.

Το πραγματικό πολιτικό ζήτημα είναι ότι από όλο αυτό το αφήγημα απουσιάζει, ως  εκ πολιτικού θαύματος, η εξαετία Κώστα Καραμανλή! Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή η στάση δικαιολογείται εν μέρει από το γεγονός ότι ο επικεφαλής μικρός εταίρος αυτής της συγκ-κυβέρνησης υπήρξε υπουργός του Καραμανλή (…).
 
Το ανυπέρβλητο ηθικό εμπόδιο της σημερινής πολιτικής εξουσίας όμως είναι το γεγονός ότι πολύ απλά «δεν μπορείς να επικαλείσαι τα σκάνδαλα των προηγούμενων φαύλων, τους οποίους οι πολίτες έχουν ήδη τοποθετήσει συνειδησιακά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όταν εσύ ο ίδιος εφαρμόζεις τόσο απροκάλυπτα μια πολιτική που στον πυρήνα της χτυπά αδυσώπητα, όλες τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά και τις ελπίδες, που υπεράσπιζες πριν γίνεις εξουσία».
 
Με άλλα λόγια, κανείς πλέον Έλληνας πολίτης δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το να πεθάνει στη φυλακή ο Άκης ή από το να μπει μέσα στον Κορυδαλλό και ο Γιάννος. Αντιθέτως, είναι εκατομμύρια εκείνοι που καθημερινά χάνουν κάτω από τα πόδια τους το έδαφος της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εκεί είναι που το ηθικό πλεονέκτημα των σημερινών κυβερνόντων έχει θρυμματιστεί καταλυτικά.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.