Οδηγος επιβιωσης για τους εν δυναμει «Ερασμιτες»

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πρόγραμμα Erasmus + Η Χριστίνα, φοιτήτρια του ΤΕΦ του ΔΠΘ μας μεταφέρει την εμπειρία της από το Αμβούργο

Το πρόγραμμα Erasmus θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης στον τομέα της εκπαίδευσης. Δημιουργήθηκε το 1987 ως ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών.  

Φέτος το πρόγραμμα Erasmus, γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες ζωής έχει καταφέρει να δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ευρωπαίους φοιτητές να γνωρίσουν νέους τόπους, πολιτισμούς αλλά και να συλλέξουν εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Το νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020 ονομάζεται Erasmus+ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 19 δις ευρώ. Η μεγάλη καινοτομία του προγράμματος – και αυτό που μαρτυρά η προσθήκη του “+” είναι ότι διευρύνεται πλέον η μερίδα των ωφελούμενων του προγράμματος, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα στο Διδακτικό και στο Διοικητικό προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης να μετακινηθεί αντίστοιχα για διδασκαλία/επιμόρφωση και επιμόρφωση σε φορείς του εξωτερικού, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα για τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους και με διάρκεια κινητικότητας από 2-12 μήνες.

Βασικός του στόχος του είναι ο αριθμός των φοιτητών που θα πραγματοποιήσουν μέρος της εκπαίδευσης και κατάρτισης τους στο εξωτερικό να ξεπεράσει τα 2.2 εκατομμύρια.

Με την αφορμή της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποιεί, το πρωί της Τρίτης, 21 Μαρτίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης για την πορεία του ΔΠΘ σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, η Στεφανία Παπαδοπούλου, φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες για το πρόγραμμα πληροφορίες και τις μοιράζεται με το κοινό του «ΠτΘ».

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Ο φοιτητής ή η φοιτήτρια θα πρέπει να:

  1. Έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο έτος των πανεπιστημιακών σπουδών,
  2. Μην έχει συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μονάδων για τη λήψη του πτυχίου,
  3. Μην έχει ξεπεράσει τους 12 μήνες φοίτησης που δικαιούται,
  4. Έχει επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας στην οποία γίνονται τα μαθήματα που πρόκειται να παρακολουθήσει σε επίπεδο τουλάχιστον Β2,
  5. Έχει εξετασθεί επιτυχώς τουλάχιστον στα 2/3 των μαθημάτων όλων των ακαδημαϊκών εξαμήνων που προηγούνται. 

Μηνιαία χρηματοδότηση φοιτητών

Οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν ένα ποσό ως μηνιαία επιχορήγηση ανάλογα με τη χώρα υποδοχής.

Έτσι, προκύπτουν 3 ομάδες:

Ομάδα 1): Χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης(500ευρώ): Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία. 

Ομάδα 2): Χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης(450ευρώ): Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία.

Ομάδα 3): Χώρες με χαμηλό κόστος διαβίωσης(400ευρώ): Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία.

Το κάθε Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με Ιδρύματα από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Επίσης, ο αριθμός θέσεων από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο διαφέρει. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές φορές, πέρα από τις προϋποθέσεις θέτονται και επιπλέον κριτήρια και αυτό συμβαίνει γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη, ενώ οι θέσεις ελάχιστες.

Οι 5 πιο οικονομικές πόλεις για Erasmus

Σύμφωνα με «ερασμίτες» φοιτητές η διασκέδαση μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομία. Ας δούμε, λοιπόν, τις 5 οικονομικότερες πόλεις κατά την άποψή τους:

5. Μιλάνο
Η «οικονομική» πρωτεύουσα της Ιταλίας του Βορρά βρίσκεται στην 5η θέση, τα μηνιαία έξοδα είναι γύρω στα 582 ευρώ το μήνα.

4. Βαρκελώνη
Στη Ισπανία γενικότερα, όσον αφορά τους φοιτητές Erasmus, αυτό που είναι δύσκολο να βρείτε είναι εστία, κυρίως επειδή είναι ακριβές. Τα συνολικά έξοδα φτάνουν στα 503 ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε την διασκέδαση.

3. Ρότερνταμ
Η Ολλανδία είναι μια πολύ καλή επιλογή για Erasmus και απ’ ότι φαίνεται είναι επίσης αρκετά οικονομική. Προσθέτοντας τη συγκοινωνία, το φαγητό, το internet το συνολικό κόστος ζωής φτάνει τα 488 ευρώ.

2. Βαλένθια
Η Βαλένθια αποδεικνύεται πιο οικονομική από τη Βαρκελώνη με συνολικό κόστος ζωής στα 428 ευρώ τον μήνα.

1. Λισαβόνα
Όσοι έχετε πάει Πορτογαλία μάλλον θα το περιμένατε. Όντως, τόσο η Λισαβόνα όσο και το Πόρτο είναι πολύ οικονομικές πόλεις, τόσο που δε θα το πιστεύατε. Η Λισαβόνα, ακόμη πιο οικονομική από το Πόρτο φτάνει σε συνολικό κόστος ζωής 372 ευρώ τον μήνα!

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, οι καλύτερες πόλεις για Erasmus είναι: η Λισαβόνα, το Όουλου (Φινλανδία) και, φυσικά, η Μαδρίτη.

Erasmus σημαίνει να γνωρίζεις μια διαφορετική εκπαιδευτική πραγματικότητα

Αυτά σχετικά με το θεωρητικό κομμάτι του προγράμματος. Πάμε να δούμε τι γίνεται με το πιο σημαντικό, που είναι, φυσικά, το συναισθηματικό…

Ξαφνικά βρίσκεσαι μόνος σε μια ξένη χώρα, μακριά από φίλους, συγγενείς και γνώριμα στέκια και καλείσαι να τα βγάλεις πέρα χωρίς βοήθεια. Η ανεξαρτητοποίηση στο μεγαλείο της! Η μοναξιά αυτή όμως δεν κρατάει πάνω από μερικές μέρες, όσες δηλαδή χρειάζονται για να γνωρίσεις τους πρώτους «ερασμίτες» και μετά τις απαραίτητες συστάσεις(όνομα, χώρα, σπουδές, διάρκεια παραμονής) να κανονίσετε για καφέ.

Το να κάνεις φίλους είναι το πιο εύκολο πράγμα. Κατά την διάρκεια της παραμονής σου θα αποκτήσεις κολλητούς, καλούς φίλους και γνωστούς με τους οποίους θα βγαίνετε έξω και θα συμπεριφέρεστε σαν να είστε μόνοι στο club, γιατί έτσι και αλλιώς είστε «ερασμιτες» και δεν σας νοιάζει τι λένε οι «ντόπιοι». Θα πηγαίνετε σε πάρτυ, εκδρομές, θα μεθάτε, θα κανονίζετε ταξίδια, θα μαγειρεύετε μαζί, θα βλέπετε ταινίες θα διαβάζετε μαζί και θα μοιράζεστε τις εμπειρίες σας. Εκτός από διασκέδαση, ταξίδια και φιλίες, Erasmus σημαίνει να γνωρίζεις μια  διαφορετική εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Για όσους έχουν ζήσει αυτή την εμπειρία, οι μήνες του Erasmus ήταν οι καλύτεροι της φοιτητικής τους ζωής και αυτό το καταλαβαίνουν μόλις γυρίσουν πίσω με εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο, αφιερώσεις και το κυριότερο, σπίτια σε διάφορες γωνιές του πλανήτη έτοιμα να τους φιλοξενήσουν. Κανένας δεν θα σου πει ότι πέρασε άσχημα.

«Οι τέλειες μέρες υπερτερούν»

Η φίλη μου Χριστίνα βρίσκεται, εδώ και έναν μήνα, για Erasmus στο Αμβούργο. Ας δούμε τι έχει να μας πει για την εμπειρία της εως τώρα:

«Από το 1ο έτος ήθελα να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα Erasmus αλλά συνεχώς το ανέβαλα. Παρ’ όλα αυτά πέρσι πήρα την απόφαση και επέλεξα να φύγω στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μου. Ένιωθα σαν να συνέβαινε σε κάποιον άλλο. Η τελευταία βδομάδα πριν φύγω ήταν η πιο έντονη, κυρίως, συναισθηματικά φορτισμένη, γιατί ξενοίκιασα το φοιτητικό μου σπίτι και χαιρέτισα συγγενείς και φίλους. Όταν φτάνεις σε μια ξένη χώρα και πρέπει να πας μόνος σου από το αεροδρόμιο στο σπίτι -που δεν είναι καν σπίτι σου-έχεις ένα σωρό διαδικαστικά πράγματα στο μυαλό σου για το τι πρέπει να κάνεις τις επόμενες μέρες, είναι το πιο τραγικό πράγμα στον κόσμο! Τουλάχιστον έτσι το έβλεπα τότε.


Σιγά σιγά όμως γνώρισα την πόλη και την ερωτεύτηκα, και έτσι ξέχασα τα πάντα. Άρχισα να απολαμβάνω αυτή την ευκαιρία που μου προσφέρθηκε. Οι καλές στιγμές δεν άργησαν να έρθουν, καθώς από τις πρώτες μέρες γνώρισα φοιτητές από Ιταλία, Τσεχία, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία κ.α. Οι βόλτες μαζί τους στην πόλη, η διασκέδαση, το μαγείρεμα παρέα και η γνωριμία μας με διαφορετικές κουζίνες από όλο τον κόσμο με έχουν κάνει και αρχίζω να καταλαβαίνω τι είναι το Erasmus που όλοι μιλούν γι’ αυτό. Επίσης, ενθουσιάστηκα με το Πανεπιστήμιο, τις υποδομές και την οργάνωση του. Σίγουρα υπάρχουν φορές που σου λείπει η Ελλάδα, οι δικοί σου, το σπίτι σου αλλά όλο αυτό που ζεις δε συγκρίνεται. Οι τέλειες μέρες υπερτερούν!».

Μερικά χρήσιμα tips για το τέλος…

  • Κάνε οικονομία πριν φύγεις. Τα χρήματα του προγράμματος δεν είναι ποτέ αρκετά.
  • Κάνε like, εγγραφή, πάτα save κλπ. σε όλες τις σελίδες που θα σε βοηθήσουν να είσαι μες στα πράγματα, να γνωρίσεις άλλους φοιτητές και να μην χάνεις όλη τη διασκέδαση!
  • Κράτα τους ντόπιους φοιτητές κοντά, γιατί κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα «κατατόπια».
  • Εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει η φοιτητική σου ιδιότητα(συγκοινωνίες, παραστάσεις, εκδηλώσεις κλπ.).
  • Και η διασκέδαση θέλει το μέτρο της!
  • Άσε για λίγο τα Ελληνικά στην άκρη!
  • Μη «φρικάρεις» με το παραμικρό!

Ήξερες ότι;

Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τον Ολλανδό φιλόσοφο Έρασμο, που είναι γνωστός ως αντίπαλος του δογματισμού, ο οποίος έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες γνώσεις, και άφησε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Μεταξύ άλλων εργάστηκε σκληρά στην προετοιμασία μιας νέας έκδοσης της Καινής Διαθήκης στη λατινική και στην ελληνική γλώσσα το 1516, καθώς όπως είπε ο ίδιος, «θα ήθελα να μεταφραστούν τα ιερά βιβλία σε όλες τις γλώσσες». Αν και οι πηγές στις οποίες βασίστηκε για το έργο του ήταν φτωχές και το αποτέλεσμα αντίστοιχα περιείχε ατέλειες, το κείμενο του Εράσμου αποτέλεσε αργότερα τη βάση του κειμένου της Καινής Διαθήκης το οποίο έγινε γνωστό ως Textus Receptus.

*Η Στεφανία Παπαδοπούλου είναι 4ετής φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.