Ανησυχια για τις θεσεις τους απο τις εργολαβικες καθαριστριες του Νοσοκομειου Κομοτηνης

«Οι εργαζόμενες καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα είναι όπως οι εργαζόμενες που προσέλαβε ο κ. Τσίπρας στο υπουργείο Οικονομικών και τις έκανε σημαία»

Στη διαμαρτυρία των Συμβασιούχων των Δήμων της Ροδόπης συμμετείχαν οι εργολαβικές καθαρίστριες που εργάζονται μέχρι και σήμερα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενες για αυτό που αισθάνονται ως παραγκωνισμό τους μέσω των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων στο Νοσοκομείο.
 
Πρόκειται για 29 εργαζόμενες, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται ως εργολαβικοί υπάλληλοι (δηλαδή με την ανάθεση σε εργολάβο της καθαριότητας) στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όμως τώρα με τις καινούριες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη συμβασιούχων αντί ανάθεσης σε εργολάβο καθαριότητας, θεωρούν πως αδικούνται.
 
Όπως σημείωσε η κ. Μαρία Κιουπτσή, η όλη διαδικασία όπως θεσπίστηκε θεωρούν ότι τους αφήνει από έξω, παρά τα πολλά έτη εργασίας τους στο χώρο. «Υπάρχουν άτομα», υπογράμμισε, «που δουλεύουν ως εργολαβικοί υπάλληλοι εδώ και 18 χρόνια, και θεωρούμε πως θα έπρεπε να μοριοδοτηθούν επιπλέον, και λόγω της εμπειρίας τους και της προϋπηρεσίας τους».
 
Από την πλευρά της η κ. Αγγελική Βάσσιου, σημείωσε πως έχουν εμπειρία, αλλά και εκπαίδευση, σε αυτό το δύσκολο χώρο, με ειδικές ανάγκες για υγειονομικές καταστάσεις, μπορούν άνετα να παρέχουν, όπως ζητείται από τη σύμβαση, τις απρόβλεπτες περιπτώσεις. Τόνισε δε πως εκτοπίζοντας τους εργολάβους, δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν και οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας πως παρόλο που με την εκπρόθεσμη τροποποίηση τους δόθηκαν κάποια μόρια, θεωρούν αμφίβολο αν καλύπτονται με αυτά. «Θέλουμε η κοινωνία της Κομοτηνής να μας καταλάβει, γιατί εργαστήκαμε σε συνθήκες ομηρίας, χωρίς άδειες, και αυτή η σύμβαση, αν μη τι άλλο, μας ανήκει, και ζητάμε να καταλάβει ότι οι εργαζόμενες καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα είναι του ίδιου Θεού, όπως ήταν οι εργαζόμενες, που προσέλαβε ο κ. Τσίπρας στο υπουργείο Οικονομικών και τις έκανε σημαία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

Το πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης 

Δοθείσης ευκαιρίας, να σημειωθεί ότι στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων του Νοσοκομείου στέκεται και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνουν τα εξής:
 
«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Ν. ,Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), συμπαραστέκεται  στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων, (καθαριστριών, τραπεζοκόμων, φύλαξης) του Νοσοκομείου Κομοτηνής που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απόλυσή τους μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργούνται οι συμβάσεις των Νοσοκομείων με εργολάβους εργαζομένων και καταρτίζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους που θα προσληφθούν  μέσω ΑΣΕΠ. Οι τωρινοί εργαζόμενοι όμως χάνουν την δουλειά τους αν δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια, αφού η προϋπηρεσία τους συγκεντρώνει λιγότερα μόρια από άλλους υποψήφιους και δεν τους εξασφαλίζει την επαναπρόσληψη. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενες με πολλά χρόνια εργασίας, ορισμένες μάλιστα από αυτές βρίσκονται λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Παραμένουν απλήρωτες για μεγάλα διαστήματα, δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις ομηρίας και από πάνω εισπράττουν την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν την ευθύνη για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο της καθαριότητας και σήμερα τους υπόσχονται την «τακτοποίησή» τους , τροποποιώντας κάθε εβδομάδα τα κριτήρια πρόσληψης.
 
Καταγγέλλουμε κυβέρνηση και Ε.Ε., που με την πολιτική τους τσακίζουν ό,τι εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει. Πρόσφατα είναι τα περιστατικά στο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι εργαζόμενες καθαρίστριες νέες ή μέλλουσες μητέρες λόγω των συμβάσεων τους ούτε την εξάμηνη άδεια μητρότητας μπορούν να πάρουν, ούτε άδεια σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.
 
Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να δώσουμε ηχηρή απάντηση, με τον αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα και τα σωματεία των καθαριστριών.
 
Δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Να μην αφήσουμε να κάνουν τη ζωή για μας και τα παιδιά μας κόλαση. Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα.
 
Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας ανήκει.
 
Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζόμενων και διεκδικούμε:
• Έξω οι εργολάβοι από το χώρο της καθαριότητας.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Επαναφορά του κλάδου της καθαριότητας στα βαρέα και ανθυγιεινά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.