Ιατρικο σφαλμα και δικαστικη επιδιωξη

Εκδήλωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ με καλεσμένους ομιλητές τους κ.κ. Νικόλαο Διαλυνά, Αντώνη Φραγκεδάκη και Παύλο Παυλίδη

Το ιατρικό δίκαιο είναι το δίκαιο του μέλλοντος, σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο, στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής. Και αυτό καθότι από το 1995 και έπειτα, όταν δηλαδή η έννοια του ιατρικού δικαίου βρήκε εφαρμογή και στην Ελλάδα, υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων ιατρικών λαθών που έχουν βρει τον δρόμο τους προς τις δικαστικές αίθουσες.
 
Ένας από τους δικηγόρους που συνέβαλλε τα μέγιστα στο να «σπάσει το απόστημα» όπως αναφέρει ο ίδιος είναι ο κ. Νικόλαος Διαλυνάς, Ποινικολόγος, που αποτέλεσε ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, μαζί με τον κ. Αντώνη Φραγκεδάκη, επίσης δικηγόρο καθώς και τον κ.Παύλο Παυλίδη, επ. καθηγητής Ιατροδικαστικής του ΔΠΘ. 

Νικόλαος Διαλυνάς «Το ιατρικό δίκαιο το δίκαιο του μέλλοντος» 

«Όταν ξεκίνησα εγώ το 1995 δεν ασχολούνταν κανείς με το ιατρικό δίκαιο και τελικά μετά από 20 χρόνια αγώνων επιτέλους έσπασε το απόστημα» ανέφερε ο κ. Διαλυνάς επισημαίνοντας πως πλέον παρά τις προσπάθειες του ιατρικού κόσμου «και όσων τους υποστηρίζουν για να μη διαρραγεί η ασπίδα προστασίας που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει αλλά ούσα πλέον διαρρηγμένη» πλέον το ενδιαφέρον για το ιατρικό δίκαιο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
 
Στην κατεύθυνση μάλιστα αυτή ο κ. Διαλυνάς εξήγησε στους παρευρισκομένους τους τρόπους που μπορούν να διαχειριστούν μία υπόθεση ιατρικού σφάλματος, ενώ σημείωσε πως «το ιατρικό δίκαιο είναι το δίκαιο του μέλλοντος δυστυχώς ή ευτυχώς και τα παιδιά θα πρέπει να προετοιμαστούν, καθώς δεν φτάνει μόνο η φοίτηση στο πανεπιστήμιο, αλλά χρειάζεται και η εξειδίκευση που παρέχεται μέσω των μεταπτυχιακών σπουδών.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Διαλυνάς σημείωσε πως για τον παθόντα ή τους συγγενείς του η καταφυγή στο δικαστήριο είναι μία μορφή «δικαίωσης» ειδικά σε υποθέσεις που αφορούν σε ανήλικα παιδιά. «Εκείνο ωστόσο που τους ικανοποιεί» σημείωσε «είναι όταν βλέπουν τον γιατρό να κάθετε στο έδρανο του κατηγορουμένου, που είναι και αυτό που πονάει περισσότερο τους γιατρούς». 

Παύλος Παυλίδης «Στην ιατρική ένα και ένα δεν κάνει δύο» 

Από την ιατρική σκοπιά προσέγγισε το ζήτημα του ιατρικού σφάλματος ο κ. Παύλος Παυλίδης, ο οποίος εξήγησε το πώς αντιλαμβάνεται ο ιατρικός κόσμος, την ιατρική αμέλεια καθώς και το πού εμπλέκεται ο ιατροδικαστής σε ό,τι αφορά την διερεύνηση του αν υπάρχει ή όχι ιατρικό σφάλμα. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχουν καταγραφεί περιστατικά ιατρικών λαθών και αμέλειας και στη Θράκη, ενώ σημείωσε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περί τα 1.500 περιστατικά καταγγελιών τα οποία στη συνέχεια παίρνουν  τον δρόμο της δικαιοσύνης, ούτως ώστε να διερευνηθεί το κατά πόσο υφίστανται ή όχι.
 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως δεν υπάρχει δίκτυ προστασίας στον ιατρικό κόσμο, επισημαίνοντας πως «στην ιατρική ένα και ένα δεν κάνει δύο. Εκ των πραγμάτων κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τελική έκβαση μίας νόσου». 

Αντώνης Φραγκεδάκης «Πλέον στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εναγόμενοι δικαιώνονται, αφού φυσικά έχει αποδειχτεί ότι πρόκειται όντως για ιατρικό σφάλμα» 

Για δικονομικά θέματα και τους προβληματισμούς που αφορούν σε μία πολιτική δίκη μίλησε με τη σειρά του ο κ. Αντώνης Φραγκεδάκης, ο οποίος επίσης εξήγησε τους όρους του ιατρικού σφάλματος και της ιατρικής αμέλειας. Για την διερεύνηση μίας καταγγελίας σύμφωνα με τον ίδιο «απαιτείται μία εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων κυρίως γιατρών οι οποίοι πρέπει να συν-βοηθήσουν τον δικηγόρο ώστε να αποδείξει αν υφίσταται αμέλεια ιατρική» τόνισε για να επισημάνει πως από το 1995 και έπειτα υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στο ιατρικό δίκαιο.
 
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι  εναγόμενοι πλέον δικαιώνονται, όπως επεσήμανε, σε περιπτώσεις όμως που αποδεικνύεται ότι όντως υπάρχει ιατρικό σφάλμα.
 
Ο κ. Φραγκεδάκης θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει πως «δεν πρόκειται για αντιδικία με τους γιατρούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, μέσα στα οποία πιθανώς να είναι και η ιατρική αμέλεια». «Δεν αντιδικούμε, ούτε  λέμε ότι όλοι οι γιατροί δεν πράττουν σωστά» ξεκαθάρισε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.